In 2007, dupa cum se stie, Sibiul va fi capitala europeana a culturii, alaturi de Luxemburg. Cu aproape 5 luni inainte de inceputul acestui eveniment, un cadou facut Romaniei inainte de a deveni membru oficial al Uniunii Europene, nu exista niciun pl
In 2007, dupa cum se stie, Sibiul va fi capitala europeana a culturii, alaturi de Luxemburg. Cu aproape 5 luni inainte de inceputul acestui eveniment, un cadou facut Romaniei inainte de a deveni membru oficial al Uniunii Europene, nu exista niciun pliant ori informatie punctuala, pe mediul clasic sau electronic, prin care publicul sa afle care va fi programul ce va fi derulat sub egida "Sibiu 2007". Nu se stie exact cati bani vor fi investiti in acest proiect si, mai ales, pe ce vor fi cheltuiti. La Sibiu, de la primarul Johannis, pana la conducerea Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, nu am putut afla nici-o informatie din surse oficiale. Directorul Asociatiei amintite, dl. Cristian Radu, este plecat la Tokio, ceilalti oameni de decizie ai asociatiei fiind plecati la Ulm, in Germania, "pentru a promova programul din 2007". Prin email, dupa ce am solicitat un punct de vedere al conducerii Ministerului Culturii si Cultelor, am primit vestea ca in perioada 10-17 iulie 2006, "domnul Sergiu Nistor" Comisar pentru Programul Sibiu <<Capitala Culturala Europeana 2007>>, este plecat in strainatate in interes de serviciu". Primarul Sibiului, desi a fost apelat de zeci de ori pe mobil si a primit si un sms explicativ, n-a catadicsit sa comunice cu noi. Fapt ce ne face sa credem in gura targului care vuieste despre faptul ca daca vrei sa vorbesti cu dl. Johannis trebuie sa ai intrare la doamna Angela Merkel, Cancelarul Germaniei. Dincolo de lipsa de transparenta a celor implicati in programul Sibiu-2007, extrem de grave sunt si indolenta, ineficienta si aroganta unor functionari, si faptul ca o parte din juriul national n-are habar ce va fi cu programul cultural al Sibiului in 2007. Pentru ca acestui juriu i s-a pregatit, de fapt, un rol absolut decorativ, de paravan al afacerilor coordonate de triada Johannis-Nistor-Iorgulescu. In 2007, capitala europeana a culturii, Sibiul, nu va avea nici-un proiect dedicat literaturii, nicio galerie de arta si nicio sala de cinema la standarde europene. ZIUA va prezinta, in exclusivitate, o investigatie despre debandada organizarii capitalei europene a culturii, Sibiu-2007.
Metodologie incalcata, evaluatori secreti
Pentru organizatorii viitoarei capitale europene a culturii, Sibiu-2007, timpul n-a mai avut rabdare si a stat in loc. Pe pagina web a Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, www.sibiu2007.ro, "ultimele stiri" s-au oprit pe 10 martie 2006, cand a fost prezentat "Rezultatul evaluarii proiectelor depuse la MCC si la Sibiu pana la 09.01.2006 (faza 3)". Afli, astfel, din pagina web amintita, ca "in cursul lunii iulie, (anul 2005 - n.n.), juriul central de selectie a proiectelor pentru Programul Cultural "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", asistat de comisiile de specialitate, a evaluat proiectele depuse la Asociatia Sibiu 2007. Juriul central - alcatuit din personalitati marcante ale culturii din Romania - cat si comisiile de specialitate formate din experti independenti din diverse domenii culturale, s-au intrunit la cererea Asociatiei Sibiu 2007, cu asistenta tehnica a Ministerului Culturii si Cultelor". Daca despre juriul central poti afla minime amanunte, din el fac parte Aura Corbeanu, Corina Suteu, Ion Caramitru, Cornel Todea, Horia Roman Patapievici, Victor Rebengiuc, Paul Niedermaier, Adrian Iorgulescu, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Dan Perjovschi, despre comisiile de specialitate nu se sufla nicio vorba, desi acestea decid proiecte de finantari din bani publici. Se stie pana acum cate proiecte au fost selectate ori retinute, 172, fara sa aflam, conform "Metodologiei si criteriilor de selectie a proiectelor culturale pentru Programul <<Sibiu - capitala culturala europeana 2007>>, stabilite prin Ordin al Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2196/13.07.2005, "fisele sintetice de evaluare" pentru fiecare proiect evaluat, din care lipsesc informatiile cele mai importante: "obiectivele urmarite de proiect; tintele de audienta; punctajul obtinut de proiect; semnatura evaluatorilor". Astfel ca, atat publicul, cat si specialistii, nu pot citi decat numele unor institutii, titlul proiectelor selectate, retinute ori respinse si categoria unde acestea au fost cuprinse. Nimic despre cati bani revine fiecarui proiect selectat ori retinut, in conditiile in care se stie de unde provin banii pentru acest eveniment: de la Comisia Europeana (500.000 euro), de la bugetul de stat (prin Ministerul Finantelor, Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria si Consiliul Judetean Sibiu - peste 800 de miliarde de lei vechi) ori din contractarea unor credite externe cu o dobanda foarte atractiva pentru investitii in infrastructura orasului Sibiu.
Juratii nu stiu ce proiecte au fost selectate si pe ce bani
Incredibil e faptul ca juriul national n-are habar de proiectele selectate ori retinute. ZIUA a discutat in exlusivitate despre acest subiect cu patru dintre jurati, Nicolae Manolescu, Ion Caramitru, Cornel Todea si Dan Perjovschi. Aflat in Macedonia, pana pe 12 august 2006, unde monteaza un spectacol, Ion Caramitru ne-a spus ca nu ne poate oferi amanunte despre acest subiect, domnia sa fiind plecat din tara in ultima vreme. Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, criticul literar Nicolae Manolescu, ne-a marturisit ca nu stie de continutul proiectelor selectate ori retinute. "Practic, nu m-a intrebat nimeni nimic. Nu stiu nici ce proiecte au fost selectate, nici pe ce bani. Sunt curios daca ceilalti membri ai juriului stiu", a declarat franc profesorul Nicolae Manolescu. Cei de la MCC, a continuat presedintele Uniunii Scriitorilor, "stiau ce vor sa faca atunci cand m-a chemat Sergiu Nistor, prima oara". Din discutia purtata cu dl. Nicolae Manolescu am inteles ca au existat cateva intalniri cu juriul national, care, insa, n-a fost niciodata in formula sa completa. La ultima intalnire ce a avut loc la Sibiu acum cateva luni, domnii Nicolae Manolescu si Cornel Todea au lipsit. Juratii n-au primit informatii esentiale despre ce proiecte vor fi finantate, precum si valoarea acestora. "Ma consider absent din juriul national pentru Sibiu-2007, din moment ce nu m-a mai chemat nimeni", a concluzionat presedintele Uniunii Scriitorilor. Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului "Ion Creanga" din Bucuresti, ne-a precizat ca nu este o "sursa riguroasa" in ceea ce priveste programul Sibiu-2007, mai cu seama informatiile legate de "care sunt proiectele si cu cat trebuie sa fie ele finantate". Mandatul juriului national, conform regizorului Cornel Todea, era acela de "a valida ceea ce au selectat altii". Juriul national a avut o "functie destul de superficiala". Directorul Teatrului "Ion Creanga" a fost dezintersat de postura sa de jurat pentru ca la intalnirile la care participase "nu era cert un buget". Graficianul Dan Perjovschi ne-a confirmat faptul ca nu juriul national a hotarat cine sunt "alesii" pentru Sibiu-2007, ci "juriile punctuale pe fiecare domeniu". Intrebat despre cine sunt cei care au selectat, dl. Dan Perjovschi a raspuns ca nu stie. Despre faptul ca nu sunt proiecte selectate pentru literatura, dl. Perjovschi a opinat ca pentru domeniile artistice care n-au inca acoperire in programul din 2007 se va mai face, probabil, o cerere de proiecte. Dl. Perjovschi a incheiat cu urmatoarea apreciere despre valoarea programului Sibiu-2007: "intr-un context european, ar fi de discutat calitatea proiectelor, insa in context romanesc, gandindu-ne la capacitatea de lucru romaneasca, e foarte mult".
Maratonul european de poezie ras din nesimtire
Cu 5 luni inainte de inceperea anului 2007, o buna parte dintre cei care au primit calificativul de "retinut" pentru proiectele lor habar n-au in ce conditii financiare isi vor pune in aplicare proiectele. Cazul poetului si universitarului brasovean Andrei Bodiu, care a depus un proiect in numele Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO), "Maratonul European de poezie", este simptomatic pentru debandada organizarii progamului Sibiu" 2007. "Un proiect propus de mine, afirma dl. Andrei Bodiu, prin ASPRO, a fost retinut de juriul national, care a selectat propunerile pentru Sibiu, capitala a culturii europene, 2007. Am depus proiectul in octombrie 2004. In iulie 2005 a fost jurizarea. "Retinut" insemna, in adresa pe care am primit-o, ca "proiectul indeplineste cerintele si criteriile pentru a face parte din program, insa necesita unele clarificari si imbunatatiri". Pentru "clarificari si imbunatatiri" mi s-a scris ca voi fi contactat. De atunci m-au cautat doar, in luna iunie 2006, organizatorii de la Sibiu. O data pentru a le spune de cati voluntari am nevoie, a doua oara pentru a ma intreba daca mai fac proiectul sau nu. Asta s-a intamplat pe 28 iunie 2006, daca nu gresesc. Mai mult, doamna Stela Matioc m-a intrebat daca, totusi, nu organizez evenimentul pe care cei de la Bucuresti, de la onor Ministerul Culturii, considera ca nu-l mai fac din lipsa de interes. Eu, cel pe care domnul X a scris ca-l va cauta pentru discutii. Repet, de la functionarii care mi-au scris ca ma vor chema sa discutam n-am primit, de cand proiectul a fost retinut, nici un semn. As fi vrut sa organizez un mare eveniment poetic, un festival de trei zile si trei nopti, cu poeti din toata Europa si cu importanti poeti romani care sa se desfasoare in diferite locuri din Sibiu. Pe functionarii guvernamentali, plini de propria lor superficialitate, nu-i intereseaza. Ei "se ocupa" de Sibiu, capitala culturala a Europei 2007. In aceasta idee, asteapta probabil ca eu sa ma duc sa-i rog frumos sa ma lase sa organizez evenimentul. Probabil ca, in stilul binecunoscut, se va apela, din nou, la "geniul" romanesc al improvizatiei. Mie unul mi-e sila de "geniul" cu pricina, de lucrul fara cap si fara coada, de bifarea "actiunii". Pentru mine unul experienta traita cu acest proiect e relevanta pentru cum e inteleasa integrarea noastra europeana. Vai de noi!". Poetul Andrei Bodiu considera ca termenele pentru "Maratonul european de poezie" sunt deja depasite si ca stilul nesimtit de care a avut parte il fac sa renunte la proiectul sau literar, aflat printre cele doua "retinute" de catre expertii programului Sibiu-2007.
Doua grupari din Sibiu care nu vor sa auda de literatura
De ce nu exista niciun proiect literar in programul Sibiu-2007, am incercat sa aflam un raspuns de la presedintele filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din Romania, scriitorul Ioan Radu Vacarescu. Am pus aceasta intrebare observand ca proiectele depuse de filiala Sibiu a USR si de revista Euphorion fusesera trecute la capitolele proiecte "retinute" si "respinse". Prin email, am primit urmatoarea scrisoare ce ne edifica asupra subiectului cu asupra de masura. "Draga Dan Mircea Cipariu, iata cateva consideratii scurte si la obiect: 1.Proiectul "Sibiu-Luxemburg, punte literara" nu este, oficios vorbind, al USR, ci al Filialei Sibiu a USR si al revistei Euphorion, conducator de proiect fiind Dumitru Chioaru. Legatura cu Luxemburgul a fost stabilita prin Anne Schiltz, o domnisoara care are o functie pe relatia culturala dintre cele doua orase si care a fost in cateva randuri la Sibiu. Proiectul a fost retinut de comisie, dar nu aprobat. La una din ultimele intalniri dintre membrii Fundatiei Sibiu-2007 si dl. Sergiu Nistor (la aceasta intalnire eu n-am participat), dl. Dumitru Chioaru a aratat ca niciun proiect literar n-a fost aprobat; dl. Nistor a spus ca proiectul de mai sus a fost doar retinut si ca este nevoie de multe alte detalii ca si de lista scriitorilor participanti din Romania (nu s-a spus Sibiu) si Luxemburg; dl. Chioaru a aratat ca aceasta lista nu exista, iar detaliile nu pot fi stabilite, ca si "lista" de altfel, decat dupa ce stim, vorba ceea, "pe ce ne bazam"; statu quo. 2.Atitudinea Ministerului si a oficialitatilor locale fata de literatura este de indiferenta. Nu se are in vedere literatura pentru ca nu "strange" un public numeros (cu urmarile economice de rigoare!). Proiectele depuse de noi, cu exceptia celui amintit inainte, au fost: numere din Euphorion dedicate Sibiului, Simpozionul Cercul Literar de la Sibiu, Colocviul "Zilele Poeziei Iustin Panta", "Sibiu", carte album (antologie lirica) (la acesta din urma sunt conducator de proiect). Respinse pe linie. De exemplu, cu proiectul meu baietii m-au trimis, dupa un an de asteptare, la noul Fond Cultural National; insa acolo e greu, trebuie sa ai toti banii de la tine, iar apoi, cica, recuperezi prin vanzare; ma rog! Se prefera manifestarile cu iz de turism cultural, ca si cele gen teatru cu saltimbanci si urlete, sau concerte, mai ales folclorice. Nici o problema, cam peste tot e la fel. Cat priveste cartea-album, o voi realiza in regim privat si in colaborare cu un artist plastic din Sibiu. Celelalte proiecte ale noastre vor fi realizate, cum ne si asteptam de altfel, in continuitatea celor existente si cu finantare, atata cata este, de la Consiliul Judetean (proiecte depuse la Comisia de Cultura), editorul Euphorionului, si de la USR (de exemplu Premiul Iustin Panta din cadrul Colocviului, care anul acesta va fi la a V-a editie). 3.Mijloacele noastre, ale scriitorilor, sunt restranse. Logistica si pile zero. Filiala Sibiu a USR, care are 40 de membri, intre care si cel mai mare poet roman de azi, Mircea Ivanescu, cel care tocmai a implinit 75 de ani, nu are nici macar sediu. Filiala "sta" provizoriu in sediul Euphorionului, nici acesta prea stralucit. In Sibiu, in momentul de fata au castig de cauza, si vor avea si in continuare, doua grupari. Prima, aceea a bogatasilor care construiesc hoteluri (sunt vreo patru-cinci mari in constructie) in ideea de a face bani la anul. Ii doare in paispe de Sibiu si de cultura. Banul si-atat! A doua, grupul teatral, cu manifestarea mamut a Festivalului international, cu proiecte care au primit bani pentru titluri de genul "spectacol de teatru". De altfel, de acolo provine dl. Cristian Radu (intre noi fie vorba, habar n-are de cultura, de literatura), care centreaza si tot el da cu capul, la indicatiile de pe margine ale dlui Chiriac. Sa fie sanatosi! Noi mergem mai departe, cu ale noastre, cu realizari deosebite, cu public mai putin numeros, dar de cea mai buna calitate. De altfel, nu-l vad pe Mircea Ivanescu citind poezie in piata publica".
Masinaria de vot si comisarul arogant
De la presedintele filialei Sibiu a Uniunii Artistilor Plastici, artistul plastic Ion Tamaian, am aflat ca Sibiul n-are nicio galerie de arta. Nimeni dintre organizatorii programului Sibiu-2007 nu i-a invitat pe cei din filiala la un dialog despre proiectele vizuale din viitoarea capitala europeana. Un proiect propus de filiala Sibiu a UAP, "Festival - Workshop - Tabara de Creatie Plastica", a fost "retinut", dar, in prezent, "e dat de-o parte". "La zisele discutii ale Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, ne dezvaluie dl. Tamaian, ne cheama intr-o sala, ni se spune ca nu e timp de discutii, ci doar de vot. Se voteaza ce ei au hotarat numai pentru a se indeplini partea formala de vot. Nu s-a facut nicio intalnire despre componentele si elementele de program. Am vrut sa stau de vorba cu dl. Sergiu Nistor care, pe un ton sfidator, mi-a spus "cu mine n-aveti ce discuta probleme de acest gen". Un om arogant, pe care, de atunci, nu l-am mai abordat". La ora actuala, filiala UAP din Sibiu are nevoie de un sediu si de ateliere pentru artisti. In Sibiu sunt 54 de artisti profesionisti, din care 10 artisti isi pun problema unui atelier. Din partea autoritatilor locale, dl. Tamaian a primit pana acum doar promisiuni. Printre aceste promisiuni si un viitor turn de sticla, in care sa fie pusi, pe etaje, scriitorii, artistii plastici si arhitectii. Exasperat de atatea promisiuni, dl. Tamaian, care are in proprietate cateva cuptoare de sticla la Selimbar, pune la cale, cu o insemnata contributie financiara din partea sa, de 12.000 Euro, "Artele focului", la atelierele din Selimbar, unde 14 artisti din zone si generatii diferite vor da forma sticlei pe o anumita tematica si vor expune, apoi, lucrarile lor la Sibiu.
Muzeul ASTRA faultat dupa "legea violata"
Nici directorul Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, dl. Corneliu Bucur, nu stie nici pana acum cu certitudine ce proiecte sunt aprobate si la ce valoare, multe dintre acestea fiind in derulare incepand din acest an. Cititorii au aflat din anchetele publicate in ZIUA ca Muzeul ASTRA din Sibiu este "subiectul" de viol fara precedent a unei legi aprobate de catre Parlamentul Romaniei. Amendamentul 34 la Legea Bugetului de Stat pe anul 2006, propus de deputatul de Sibiu Raluca Turcan, presedintele Comisiei cultura, arta si mijloace de informare in masa, prin care Muzeul ASTRA urma sa primeasca, din suplimentarea bugetului pentru "Sibiu, capitala culturala a Europei 2007", suma de 4476,65 mii lei pentru investitii in "infrastructura culturala", a fost scos din Monitorul Oficial nr. 1151 din 19 decembrie 2005, chiar daca el a fost votat de catre parlamentarii romani. Pana acum, nici pentru "legea violata, nici pentru transparenta deciziilor legate de Sibiu-2007, inaltele oficialitati din Romania nu dau niciun semn ca ar vrea sa intreprinda ceva pentru respectarea legii, a banului public si a cetatenilor care i-au votat!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.