Aparator inflacarat al credintei in Dumnezeul revelat profetilor Vechiului Testament, Sfantul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profetii Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, dincolo de Iordan. De la numele acestei localitati se t
Aparator inflacarat al credintei in Dumnezeul revelat profetilor Vechiului Testament, Sfantul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profetii Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, dincolo de Iordan. De la numele acestei localitati se trage si numele proorocului. El a trait pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit in tinutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani. Acest rege s-a casatorit cu Isabela, o printesa feniciana din Sidon, care se inchina zeului Baal Ahab si-a obligat poporul sa se inchine zeului Baal, incurajand in acest fel idolatria, inaltand totodata si un jertfelnic. Dumnezeu ii incredinteaza lui Ilie misiunea de a-l mustra pe rege pentru faptele necugetate savarsite si de a intoarce poporul la credinta monoteista. Mustrandu-l pe Ahab, Ilie ii spune: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, inaintea caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu". Dupa trei ani si jumatate, dovedindu-se prin aceste minuni ca numai credinta in Dumnezeul unic este cea adevarata, poporul iudeu si-a recunoscut greseala de a se fi inchinat zeului Baal, strigand: "Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevarat" Rugandu-se atunci Ilie, o ploaie a racorit pamantul si foametea a incetat. Proorocului Ilie nu i-a fost data moartea, el a fost ridicat la cer intr-un car de foc. Sfanta Scriptura ne spune ca Sfantul Ilie se va intoarce iarasi pe pamant, la sfarsitul veacurilor, inaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos, pentru a se lupta cu Antihristul. In credinta populara romaneasca, Sfantul Ilie este considerat stapanul norilor si al trasnetelor. In Calendarul popular, Santilie marcheaza miezul verii pastorale, cand pe munti se organizau vestitele Nedei si Santilii, iar ciobanii separau berbecii de oi. De ziua lui, se crede ca Sfantul Ilie trasneste dracii oriunde s-ar ascunde, pentru ca a fost ispitit si inselat de acestia. Astfel, el provoaca incendii in verile toride, produce fulgere, tunete si trasnete in timpul furtunilor, leaga si dezleaga ploile, hotaraste cand si unde sa dea grindina. Taranii de la munte cred ca Sfantul Ilie si cu Sfantul Petru vor fi cei care se vor bate cu Antihrist inaintea Judecatii de Apoi. Scenariul ritual, specific marilor sarbatori calendaristice, cuprinde practici de pomenire a mortilor, culegerea plantelor de leac, in special a busuiocului, descantece pentru prevenirea sau indepartarea vijeliilor, grindinei si ploilor torentiale, organizarea nedeilor pastorale, a targurilor de fete. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.