De trei ani se doreste ca bustul lui Liviu Rebreanu sa isi ocupe locul pe Aleea Clasicilor literaturii romane din Gradina publica "Stefan cel Mare si Sfant" din Chisinau. Ghinion! Autoritatile de la Chisinau nu aproba amplasarea intrucat "bustul nu e
De trei ani se doreste ca bustul lui Liviu Rebreanu sa isi ocupe locul pe Aleea Clasicilor literaturii romane din Gradina publica "Stefan cel Mare si Sfant" din Chisinau. Ghinion! Autoritatile de la Chisinau nu aproba amplasarea intrucat "bustul nu este o lucrare originala, ci o copie de pe o opera a unui sculptor roman". Desi Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) facuse toate demersurile necesare, iar Departamentul constructii din cadrul primariei Chisinau incepuse lucrarile de amenajare a terenului, guvernul s-a pus de-a curmezisul, bustul prozatorului nefiind instalat nici pana in ziua de azi.
Amanarile succesive, pretextele si dezinteresul ministrului Culturii fata de aceasta problema a intins nervii la maxim. Uniunea Scriitorilor a anuntat, conform procedurilor, Primaria Chisinau ca intentioneaza sa picheteze toata luna august sediul Guvernului de la Chisinau pentru a cere demisia ministrului Culturii (poreclit, se pare, sinistrul anticulturii) pentru ca deja e al treilea an in care nu se permite instalarea de ziua limbii romane (31 august) a unui bust pe Aleea Clasicilor. Liviu Rebreanu, reprezentat reusit de Milita Patrascu, o discipola a lui Constantin Brancusi, donatie din Romania, asteapta din 2003 cand a fost oprita traditia frumoasa si, se pare, ca nu va fi acceptat pe Alee nici anul acesta. Atunci, Organizatia Hyde Park a colectat timp de o saptamana pe Aleea Clasicilor peste o mie de semnaturi care au fost prezentate autoritatilor, dar anul forma de protest aleasa este "pichet-maraton". Evident, autoritatile nu sunt de acord cu acesta forma de protest care le-ar strica linistea o luna intreaga. Initiativa de a completa Ansamblul sculptural Aleea Clasicilor, inaugurat in 1958 si care, initial, numara 12 busturi, apartine USM. In mai 1993, USM, Academia de Stiinte a R. Moldova si MC au decis, de comun acord, sa intregeasca Aleea cu busturile urmatorilor scriitori: Constantin Stere, Alexie Mateevici, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, George Bacovia, Mihail Kogalniceanu, Mircea Eliade, George Cosbuc, Ion Luca Caragiale, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Liviu Rebreanu si Titu Maiorescu. Astfel, pana in 2003, in fiecare an, Aleea s-a imbogatit cu cate un bust. Rebreanu mai asteapta, iar de Titu Maiorescu, care trebuia sa incheie acest sir cultural, nici nu se mai pomeneste. Povestea va continua. Oare pana cand ?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.