Producatorii de vinuri acuza Ministerul Agriculturii ca a ingropat sectorul viticol, pentru ca nu a intocmit o strategie de export a vinurilor romanesti. Ei il acuza si pe Basescu ca face reclama vinurilor moldovenesti, si nu celor autohtone. M
Producatorii de vinuri acuza Ministerul Agriculturii ca a ingropat sectorul viticol, pentru ca nu a intocmit o strategie de export a vinurilor romanesti. Ei il acuza si pe Basescu ca face reclama vinurilor moldovenesti, si nu celor autohtone. Membrii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) considera ca Ministerul Agriculturii (MAPDR)si guvernantii sunt principalii responsabili de distrugerea industriei vinurilor romanesti. Ministerul Agriculturii este acuzat de faptul ca nu a elaborat o strategie de export si ca a impus o legislatie prea stufoasa pentru exportatori. Ca urmare, exportul a scazut considerabil, fiind cu 165,66% mai mic decat importul de vinuri.

„Romania este o tara viticola cu o traditie de peste 2.500 de ani si a carei productie de vin ocupa pana nu demult locul 5 in Europa si locul 9 la nivel mondial. Acum, lucrurile nu mai stau asa. Daca nu se va implementa o strategie de dezvoltare a sectorului vitivinicol, peste cativa ani vom afirma ca guvernele din ultima perioada au sters viile de pe harta tarii“, a declarat Ovidiu Gheorghe, presedint ele PNVV. „Pentru a preintampina o asemenea situatie, sectorul vitivinicol romanesc trebuie sustinut mult mai puternic. Cu toate ca vinul este unanim considerat un produs strategic pentru Romania, sprijinul care se acorda in prezent producatorilor romani este insuficient si ineficient aplicat. Spre exemplu, prin ordinul MAPDR privind acordarea primei de export, se plateste 0,8 lei/litru de vin cu denumire de origine controlata (DOC), suma mult prea mica pentru exportatorii romani“, sunt de parere exportatorii de vinuri.

De asemenea, Gheorghe a adaugat ca „slaba finantare a agriculturii girata de Ministerul Finantelor Publice, care pastreaza inca accizarea spumantelor si promoveaza un regim fiscal aplicat fara discernamant, reprezinta unul dintre principalele cauze pentru care Romania ar putea in cativa ani sa piarda peste 100.000 hectare cultivate cu vita-de-vie“.

Importurile de vinuri au crescut cu 165,6%
Pentru prima data in istorie, Romania are o balanta comerciala deficitara a comertului international de vinuri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.