„Gardianul“ a pus pe jar toate institutiile statului care au atributii in deconspirarea ofiterilor Securitatii a caror ocupatie a constituit-o racolarea de copii pentru a deveni turnatori.

Ticu Dumitrescu declara ca acestia t
„Gardianul“ a pus pe jar toate institutiile statului care au atributii in deconspirarea ofiterilor Securitatii a caror ocupatie a constituit-o racolarea de copii pentru a deveni turnatori.

Ticu Dumitrescu declara ca acestia trebuiau pedepsiti de mult. Seful Parchetelor Militare, gen. Dan Voinea, ne-a declarat ca pentru a demara ancheta are nevoie de lista acestor ofiteri de la CNSAS.

Voinea mai spune ca aceste racolari constituie mai mult decat un abuz. Ticu Dumitrescu afirma ca acesti securisti racolatori de minori trebuiau aspru pedepsiti.
Oribila dovada a racolarii de catre fosta Securitate a colaboratorilor din randul elevilor, confirmata si de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, a creat un scandal national. Motivul: ofiterii care au facut astfel de racolari, care au abuzat de naivitatea si lipsa de discernamant a unor copii trebuiau sa fie pedepsiti dupa 1990. Acest lucru nu numai ca nu s-a intamplat, dar s-a observat - dupa cum „Gardianul“ a relatat - ca unii dintre ei au fost promovati si au ajuns sefi in structura noii institutii a anilor '90, numita Serviciul Roman de Informatii. Altii s-au aciuat, ca niste „profesionisti“ ce erau, in alte structuri informative, cum ar fi Serviciul de Informatii Externe, fostul UM O215 al Ministerului de Interne, mai tarziu s-a infiintat SIPA (Serviciul de Informatii si Protectie Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei), Directia de Informatii Militare. In urma dezvaluirii facute de „Gardianul“, Sectia Parchetelor Militare asteapta lista cu ofiterii care au racolat elevi inainte de 1989 pentru a demara cercetarile.

Aceasta impanzire a serviciilor de informatii, dupa decembrie 1989, cu fostele cadre ale Departamentului Securitatii Statului a fost confirmata, alaltaieri sera, la B1 Tv de catre Nicolae Ulieru, fost purtator de cuvant al Serviciului Roman de Informatii. Avand in vedere toate elementele care au evidentiat monstruoasa practica de a racola informatori-copii pentru a deveni mai tarziu turnatorii de nadejde ai Securitatii, precum si declaratiile facute de prutatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, prin catre a confirmat aceasta infecta activitate pre-decembrista a ofiterilor de Securitate, procurorii militari s-au sesizat. Dar, pentru asta, e nevoie de lista de la CNSAS cu acesti ofiteri care au realizat o astfel de activitate de racolare de copii.

Generalul Dan Voinea, sef al Parchetelor Militare, ne-a declarat, ieri, referitor la aceste aspecte: „In momentul in care vom primi de la CNSAS lista acestor ofiteri, ne vom apuca de treaba. Pentru ca e vorba de un abuz incredibil, facut asupra unor persoane fara discernamant. Imi e din ce in ce mai clar ca toti cei care s-au impotrivit Legii lustratiei pana la acest moment au tras de timp in speranta ca va interveni prescriptia. Numai ca aici nu vorbim doar de un simplu abuz, ci de exploatarea unor copii si de incalcarea unor drepturi fundamentale ale acestuia. Asa ca, odata sesizati, vom putea ancheta fiecare caz in parte ca sa vedem daca nu cumva se pune problema savarsirii unor infractiuni care ar putea intra in categoria crimelor contra umanitatii. Cam despre asta vorbim acum. Scopul celor care nu au dorit astfel de deconspirari a fost, in principal acela de a ascunde toate nenorocirile astea pe care le-au facut securitatii.

Ceea ce este mai grav, in Legea de organizare a SRI-ului nu este stipulata aceasta interdictie de racolare de minori. Asa ca nu stim daca nu cumva si acum sunt persoane din servicii care se ocupa de asa ceva. Spun asta pentru ca stiti foarte bine principiul conform caruia ceea ce nu este de lege interzis, este permis“.

Magureanu, un 'Dom' profesor>> al ofiterilor
Revenind la cazul prin care „Gardianul“ a dovedit, in premiera, existenta fiselor de racolare din randul elevilor, subliniem ca Emilia Balici, fost capitan de securitate inainte de 1989, a ramas in sistemul SRI si a fost chiar si adjunct al acestui serviciu local.

Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, ne-a declarat, ieri, ca intr-o mai veche emisiune televizata, in care a aparut si Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, ar fi declarat ca astfel de ofiteri care au facut abuzuri (n.red.- se discuta de altfel de abuzuri, si nu de racolare de minori ca turnatori) au fost pedepsiti. Nu stim pe cine a pedepsit Magureanu, de vreme ce un personaj tip Emilia Balici a ajuns adjunct al SRI local Sibiu si a iesit, din cate cunoastem, bine mersi la pensie. Ba mai avea si rictusuri de suprematie asupra familiei Bacaci. Pe care a implicat-o, prin fiica acestora, Filomela, in fitele de racolati.

Iliescu, umbrela pentru securistii 'pedofili>>
Cert este ca fostul ofiter Balici a scapat de rigorile legii pentru ca, desi ar fi fost descoperita in acest dosar, cu falsuri si uz de fals, la care si-o luase coparticipant al infractiunilor si pe propria fiica (n.red.-minora la randul ei si colega de banca cu Filomela Bacaci), a beneficiat de prevederile unui decret de gratiere dat de catre Ion Iliescu, fostul presedinte cu „fata umana“ al Romaniei.
Si aici exista, insa, un aspect demn de sesizat: daca securista Emilia Balici a scapat de puscarie prin acest decret de gratiere dat pe categorie de infractiuni, atunci ne mira cum de a putut ramane in sistem si cum de a mai fost si promovata. Pentru ca antecedentele n-ar fi lasat-o sa aiba vreo ascensiune. Dar, cum Romania post-decembrista a fost condusa de fosti membri de partid cu cariera, acestia au facut totul ca lustratia sa ramana la stadiul de „Fata Morgana“.

Ticu Dumitrescu: 'Trebuiau de mult pedepsiti>>
Referindu-se la acest subiect care, relatat de „Gardianul“, a devenit subiect de importanta nationala, Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, ne-a declarat: Minorii sunt prezumati a nu avea discernamant. Iar acesti ofiteri au profitat la modul cel mai oribil cu putinta de aceasta lipsa de discernamant a copiilor respectivi. Este un mare si grav abuz, pentru care trebuiau pedepsiti... nu stiu cum, dar pedepsiti!“ Reactii ale cititorilor in urma materialelor despre racolarea 'copiilor informatori>>

Stefi Veres: A avut dreptate Felix


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.