Curtea de Apel a decis, ieri, rearestarea omului de afaceri Omar Hayssam, judecat pentru rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad. Un nou termen din acest proces a avut loc ieri, dar nici de aceasta data sirianul nu s-a prezentat in sala de jud
Curtea de Apel a decis, ieri, rearestarea omului de afaceri Omar Hayssam, judecat pentru rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad. Un nou termen din acest proces a avut loc ieri, dar nici de aceasta data sirianul nu s-a prezentat in sala de judecata. In urma cu o saptamana, magistratii Curtii de Apel cerusera aparatorilor omului de afaceri ca la viitorul termen, adica cel de ieri, sa aduca o dovada privind faptul ca sirianul este internat intr-o clinica si ca din acest motiv nu se poate prezenta in fata instantei. Acest lucru nu s-a intamplat insa ieri, avocatul Aurel Ciobanu precizand in fata judecatorilor ca nu a avut posibilitatea de a-si contacta clientul. In acel moment, magistratii s-au sesizat in legatura cu sustragerea lui Omar Hayssam de la proces si au emis pe numele acestuia un mandat de arestare.
Recurs la Inalta Curte
Aparatorul sirianului, avocatul Aurel Ciobanu, a contestat aceasta decizie precizand ca nu poate fi vorba despre sustragere, atat timp cat la dosar nu exista nici un document care sa dovedeasca faptul ca Politia l-ar fi cautat pe Omar si nu l-ar fi gasit. De asemenea, Aurel Ciobanu a precizat ca omul de afaceri sirian nu putea parasi tara legal intrucat masura arestarii preventive a fost inlocuita, in luna aprilie atunci cand Omar a fost pus in libertate, cu interdictia de a parasi tara. In final avocatul a anuntat ca va ataca hotararea cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Totodata, purtatorul de cuvant al lui Omar Hayssam considera ca decizia instantei in ce priveste incarcerarea lui Omar Hayssam nu era "necesara", intrucat "lipsa acestuia de la proces nu ii poate fi imputabila". Mihail Gherghea, a declarat ca starea de sanatate a sirianului s-a agravat, el fiind deprimat, intrucat a aflat ca "nu mai are foarte mult de trait". Potrivit acestuia, Hayssam ar fi plecat in urma cu doua saptamani si jumatate, impreuna cu un prieten de-al sau, la un tratament intr-o clinica naturista de la Valenii de Munte.
Cautat de politisti
Imediat dupa anuntarea deciziei, Biroul de executari al Curtii de Apel Bucuresti a transmis mandatul emis pe numele sirianului Politiei. Politistii au facut ieri mai multe vizite la diverse locuinte ale sirianului din Bucuresti, dar omul de afaceri nu a fost gasit. De asemenea, oamenii legii si lucratori ai serviciilor secrete au facut descinderi si in Valenii de Munte. Acestia au constatat ca nu exista nici un sanatoriu naturist, ci doar centre unde pacientii sunt tratati ambulatoriu, astfel ca Omar Hayssam nu putea fi internat in aceasta localitate. In cazul in care Hayssam nu se va preda sau nu va fi gasit, el va fi dat in urmarire generala pe tara, apoi in urmarire internationala prin Interpol.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat ca Serviciul Roman de Informatii nu a fost solicitat pentru a preveni disparitia lui Omar Hayssam. "Decizia eliberarii inculpatului a fost luata de catre instanta. SRI nu isi asuma nici un fel de responsabilitate. Aceasta apartine exclusiv autoritatii care a decis eliberarea inculpatului, chiar si conditionat", a spus acesta.
"L-au facut disparut deja in strainatate"
In ciuda faptului ca purtatorul de cuvant al lui Omar sustine ca acesta se afla in tara, exista o mare posibilitate ca sirianul sa fi fugit din tara, ilegal. Totusi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Diana Protopopescu, sustine ca sirianul nu este inregistrat ca fiind iesit din Romania. "Din informatiile pe care le detinem nu s-a prezentat in nici unul din punctele de trecere ale frontierei cu intentia de a parasi teritoriul romanesc, in acest sens nefiind inregistrat ca fiind iesit din tara", a precizat Diana Protopopescu.
Ipoteza conform careia Omar ar fi fugit din tara a fost sutinuta si de catre Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak, prezent la termenul de ieri de la Curtea de Apel. Acesta a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca este absolut convins ca Omar a parasit tara si a acuzat autoritatile ca au participat la musamalizarea cazului. "Normal, l-au facut disparut deja in strainatate. Este jalnic ce se intampla, l-au eliberat special. Autoritatile romane sunt complice la musamalizarea dosarului. Si daca au dat dispozitie de incarcerare ce? De unde sa-l ia, de la Valenii de Munte din Siria? Este uluitor ce se intampla in justitia romaneasca", a declarat Ovidiu Ohanesian. El a precizat ca are dovezi despre complicitatea autoritatilor la acest caz. "Am adus dovezi din Irak, negociatorul roman a spus lucrurilor pe nume. Trebuiau facute si alte arestari. Ce pot sa fac eu? Ultimele dovezi demonstreaza clar ca institutiile statului roman sunt complice si in rapirea si in musamalizarea dosarului. Am casetele, am articolele, interviurile cu anchetatorii celor prinsi care spun ca s-au spalat bani in aceasta afacere", a spus Ohanesian. De asemenea, jurnalistul nu crede ca Omar Hayssam este bolnav de cancer la colon. "Domnul Hayssam a fost eliberat ca fiind bolnav de cancer de colon si la doua zile se plimba la cumparaturi la Romexpo cu familia. Totul a fost falsificat, fara ca sa verifice cineva", a explicat Ovidiu Ohanesian. El i-a acuzat apoi pe Sorin Miscoci si pe Marie-Jeanne Ion de complicitate la "musamarizarea" cazului. "Au tacut si sunt complici la musamalizarea acestui caz. Am fost singurul care mi-am spart plamanii degeaba la televizor. Nu ma mai intereseaza persoanele lor", a mai precizat Ohanesian.
In schimb, Sorin Miscoci este evaziv in declaratii si spune ca asteapta sa vada ce se va intampla in acest caz. "Astept si eu sa vad, poate se prezinta singur. Am inteles ca ar fi vrut sa mearga undeva la tratament. Normal ar fi fost sa se prezinte la proces si sa fie audiat, probabil nu s-ar fi ajuns aici. Nu stiu insa foarte multe lucruri si nu sunt in masura sa spun, adica nu cunosc exact toate legile, daca este bine sau nu ca Omar Hayssam sa fie arestat", a spus acesta. La randul ei, Marie-Jeanne Ion a declarat ca i se pare ciudat faptul ca Omar nu a fost gasit pana in acest moment si ca nimeni nu stie unde se afla. "Este putin ciudat ca nimeni nu stie unde se afla Omar Hayssam. Dar nu cred ca este cazul sa judec eu sentinta unei instante. Singurul lucru pe care mi-l doresc este sa se faca dreptate cu adevarat", a afirmat aceasta.
Nimeni nu stie nimic
Familia sirianului sustine ca nu cunoaste locul unde se afla Omar, dar presupun ca acesta este impreuna cu mama ultimului sau copil. La randul lor, mai multi apropiati ai lui Hayssam au declarat, conform Mediafax, ca in momentul in care medicii i-au comunicat ca nu mai are decat sase luni de trait acesta si-a lasat telefonul mobil acasa si a plecat prin tara cu Violeta, mama ultimului sau copil. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al lui Omar Hayssam sustine ca acesta nu este insotit de Violeta. "Nu a parasit sub nicio forma tara si nu se afla impreuna cu persoana la care va referiti, respectiv Violeta. Persoana in cauza se afla in Bucuresti si nu are cunostinta de locul unde se afla acum domnul Omar Hayssam", a afirmat Mihail Ghenghea.
De asemenea, sotia sirianului, Adela Omar, a precizat ca nu mai stie nimic de Hayssam si ca acesta avea o stare psihica precara in momentul in care a plecat de acasa. "Eu nu am luat legatura cu el, nu a luat telefoanele cu el, mi-a spus sa am grija de mine si de copii", a declarat aceasta. Si cumnata sirianului, Carmen Omar, a precizat ca nu stie nimic despre acesta: "Ne-am mai intalnit si joi, 29 iunie, iar vineri mi-a cerut sa-i xeroxez dosarul sau medical, pentru ca urma sa plece in aceeasi zi cu o cunostinta, medic arab, pentru tratament la clinica de la Valenii de Munte. Nimeni nu a mai luat legatura cu el de atunci, nici familia, intrucat copii si sotia sa au ramas in Bucuresti, iar la telefon cumnatul meu nu a mai raspuns din acea zi".
Eliberat din motive medicale
Hayssam a fost ridicat in 5 aprilie 2005 si, chiar daca Presedintia a anuntat ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. In cazul privind rapirea jurnalistilor romani in Irak, sirianul a fost trimis in judecata, la jumatatea lunii octombrie a anului trecut, de catre procurorii instantei supreme. La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea aceluiasi procuror care a cerut ca sirianul sa fie arestat preventiv. Astfel, judecatorii au dispus, in 26 aprilie, revocarea, din motive medicale, a ultimului mandat de arestare preventiva care mai era eliberat pe numele lui Hayssam si inlocuirea lui cu interdictia de a parasi tara. Comisia de expertiza medico-legala a consemnat, in raportul sau, ca tratamentul pentru pacientul Omar Hayssam nu poate fi realizat in reteaua penitenciarelor, ci doar in unitati oncologice apartinand Ministerului Sanatatii.
Cancer la colon
Aflat in arest inca din 2005, Hayssam a fost diagnosticat ca avand cancer de colon, in ianuarie 2006 el fiind chiar supus unei interventii chirurgicale. La operatie a participat si seful Institutului National de Medicina Legala, Dan Dermengiu, tocmai pentru a fi eliminate suspiciunile in legatura cu boala de care sufera sirianul. Imediat dupa diagnosticare, Hayssam a solicitat instantelor, prin intermediul aparatorilor sai, o expertiza medico-legala care sa ateste daca poate fi sau nu tratat in reteaua sanitara a penitenciarelor. Dupa ce expertiza a fost admisa de Curtea de Apel Bucuresti, noua specialisti in oncologie au consemnat in raportul lor ca boala de care sufera Hayssam nu poate fi tratata in regim de detentie si mai ales in starea in care se afla sistemul sanitar din cadrul ANP. In raport a existat insa o opinie separata. Cea a medicului George Enculesei, reprezentantul ANP, care a sustinut in fata Curtii de Apel Bucuresti, unde a fost audiat ca martor, ca Hayssam poate fi tratat fara nici o problema in penitenciar. Enculesei a precizat ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce s-a consultat cu alti medici ai Directiei Sanitare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Acesta a subliniat ca decizia a fost una colectiva, si ca de aceea a semnat raportul. Potrivit actelor medicale prezentate de Enculesei, sirianul nu avea o afectiune hepatica iar cancerul nu era in faza de metastaza, fiind localizat doar la nivelul unui segment din colon. Pe de alta parte, Enculesei a fost cel care a sustinut ca nu exista riscul unei recidive a bolii sirianului decat daca tratamentul nu este urmat complet si riguros. Instanta a luat in calcul, pana in ultimul moment, opinia medicului Enculesei, refuzand sa il elibereze pe Hayssam din arest. In cele din urma, Omar a fost pus in libertate dupa ce tocmai procurorul care ceruse arestarea sa a solicitat revocarea mandatului din motive medicale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.