La 70 de ani impliniti (in ianuarie), doua premii Palme D'Or la Cannes, opt nominalizari la Oscar pentru "The Elephant Man" - si nici un premiu - David Lynch poate spune ca lasa in urma o cariera foarte demna de cineast inconjurat de admiratori ilust
La 70 de ani impliniti (in ianuarie), doua premii Palme D'Or la Cannes, opt nominalizari la Oscar pentru "The Elephant Man" - si nici un premiu - David Lynch poate spune ca lasa in urma o cariera foarte demna de cineast inconjurat de admiratori ilustri dar si de opozanti de exceptie, ce au contribuit la definirea unui mit al unui regizor vizionar, in afara oricaror norme.
Festivalul de film de la Venetia a decis sa acorde Leul de Aur pentru intreaga cariera, prezentand totodata in avanpremiera mondiala "Inland Empire", cel mai recent film la care Lynch lucreaza de doi ani si in care, spre bucuria fanilor sai, recupereaza un cuplu de actori celebri in peliculele sale, respectiv Laura Dern si Harry Dean Stanton, si Angelo Badalamenti, autor al coloanei sonore pentru seria "Twin Peaks", consacrata deja in intreaga lume.
Lynch ofera cateva informatii despre acest nou film al sau pe site-ul www.davidlynch.com in care tine si un bizar jurnal video avand ca tema meteorologia (pe care il actualizeaza zilnic, cu rigurozitate). La acestea se adauga secvente diverse din scurtmetrajele sale si un magazin inedit in cadrul caruia scoate la vanzare mouse pad-uri surprinzatoare.
Avem de-a face, fara discutie, cu un artist original. De exemplu, Stanley Kubrik se lauda ca poseda o copie a lui "Eraserhead", primul film al lui Lynch realizat in alb si negru pe care marele maestru il proiecta la intervale regulate in vila sa engleza. El a fost filmat in cinci ani, noaptea, intr-o perioada in care regizorul livra ziare din poarta in poarta.
Din pedanterie si pentru ca doreste sa aiba un control total asupra filmelor sale nu a vrut sa realizeze seria a treia "Star Wars", refuzandu-l astfel pe George Lucas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.