Cuvintele ""Est"" (Ost in limba germana) si ""Nostalgie"" au dat nastere conceptului ""Ostalgie"", un sentiment des incercat de germanii carora le este dor de ""vremurile bune"" traite sub comunism, in Germania de Est. Unii germani ar face oric

Cuvintele ""Est"" (Ost in limba germana) si ""Nostalgie"" au dat nastere conceptului ""Ostalgie"", un sentiment des incercat de germanii carora le este dor de ""vremurile bune"" traite sub comunism, in Germania de Est.

Unii germani ar face orice pentru a mai trai o clipa in ""epoca de aur"" a Republicii Democrate Germane (RDG). Pentru toti acestia exista acum un muzeu in inima Berlinului consacrat vietii cotidiene a RDG-istilor, unde ""ostalgicii"" isi pot hrani dorul si delecta ochii cu busturi ale lui Lenin, masinile-simbol Trabant, cosmeticalele Florena sau cafeaua cu inlocuitor, relateaza Agentia France Presse. ""Am strans mai mult de 100.000 de obiecte, insa, din pacate, nu dispunem de suficient spatiu pentru a le expune"", regreta Robert Rückel, directorul noului muzeu, care a detaliat pentru AFP ca toate exponatele au fost donate de persoane care au trait in Germania de Est intre anii 1949 si 1990.
CU TOATE SIMTURILE. Si pentru a evoca si mai bine spiritul acelei epoci, muzeul nu este unul conventional. Cei 400 de metri patrati pe care se intinde sunt ""amenajati"" interactiv, pentru a introduce vizitatorul, spre exemplu, intr-o sufragerie reconstituita a unui ""estic"" obisnuit, unde obiectele cotidiene au dreptul la o noua viata. ""Nu am vrut un muzeu care sa arate viata oamenilor de dincolo de o vitrina"", a explicat directorul Rückel. Doritorii se pot instala confortabil in salonul unei familii obisnuite, unde teancuri de reviste din acele timpuri abia asteapta sa fie rasfoite, pot sa-si bage nasul intr-o debara sau sa rascoleasca vesmintele impaturite intr-un dulap. Intr-un colt sunt difuzate vechile reportaje ale televiziunii comuniste est-germane si intr-un altul, bancheta unui Trabant abia asteapta vizitatorii. Muzeul s-a concentrat astfel pe ""majoritatea populatiei, persoanele care au trait o viata normala, masele, nu pe exceptii"", dezvaluie Rückel.
POZITIE SELECTA. Doritorii de senzatii est-germane pot merge in centrul Berlinului, la doi pasi de vestigiile trecutului, Alexandreplatz, Palatul Republicii, turnul de televiziune, pentru a incerca ""pe viu"" viata unui locuitor al fostei Republici Democrate Germane.

CRITICI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.