Ovidiu Marian, seful ANT, s-a pierdut cu firea! Enervat la culme de reclama agresiva pentru turismul bulgaresc, turcesc, grecesc si spaniolesc, dar si de starea jalnica in care se afla majoritatea statiunilor de pe Litoralul romanesc, a izbucnit. A a
Ovidiu Marian, seful ANT, s-a pierdut cu firea! Enervat la culme de reclama agresiva pentru turismul bulgaresc, turcesc, grecesc si spaniolesc, dar si de starea jalnica in care se afla majoritatea statiunilor de pe Litoralul romanesc, a izbucnit. A aruncat cu vorbe grele catre cei care au privatizat fara cap Litoralul nostru, a rabufnit, a criticat, a injurat. Reactie tipic barbateasca, pana la urma.
Desi nu am incurajat niciodata limbajul suburban sau manifestarile violente, fiind pentru rezolvarea conflictelor prin mijloace pasnice, trebuie sa recunosc faptul ca atitudinea lui Ovidiu Marian este scuzabila. Omul are dreptate! Pana acum, oficialii din turism s-au multumit sa vorbeasca pe langa subiect, sa sublinieze doar partile frumoase - atatea cate mai sunt - din acest domeniu, sa propuna proiecte ilare gen palmierii lui Agathon si Dracula Park al aceluiasi ministru de trista amintire.
Agentiile de turism serioase si-au rotunjit cifra de afaceri exclusiv pe spezele lor. Statul nu le-a ajutat. S-au agitat, au intrat in programe europene, au prospectat piata. Exista insa si exceptii. Operatori din turism care nu cunosc nimic despre acest domeniu nici teoretic si nici practic, care nu au avut nici o intentie de a contribui la dezvoltarea domeniului, dar care s-au bagat singuri in seama, cumparand terenuri, plaje, vile, hoteluri, in scop imobiliar.
Cum va explicati altfel faptul ca, in cele mai multe cazuri, plaja din fata unui hotel este a altui patron decat cel care detine cladirea? Ca turistul cazat la hotelul X trebuie sa plateasca 200.000 de lei pentru un sezlong si alte 200 pentru o umbrela unui smecher privatizat, care a concesionat plaja. Iar aceasta stare de fapt ii confera doar beneficii, nu si responsabilitati. Primaria trebuie sa curete plaja, politia trebuie sa o pazeasca, salvamarii sa aiba grija de oameni iar patronul de plaja scoate bani cu caruta doar din inchirierea celor necesare pentru baia la soare.
Ovidiu Marian greseste intr-un singur loc. Ca sef al turismului nu ar trebui sa-l deranjeze faptul ca strainii sunt mai destepti decat noi si, pe fondul nemultumirilor fata de Litoralul romanesc, romanii aleg alte destinatii. Nici ca presa publica reportaje utilitare despre cat de bine este acolo sau acolo ori in alte parte, cu bani mai putini decat in Romania. Adevarata problema este cum facem, daca mai putem face ceva, pentru ca si noi sa devenim o destinatie turistica ravnita. Fie pentru namolul de la Techirghiol, aerul de la Poiana Brasov, mofetele de la Covasna sau pentru schiul de la Predeal.
Nu sunt de acord cu principiul sa moara si capra vecinului cu ceafa lata, asa cum nu sunt de acord cu cei care acum au gasit mintenas rezolvarea pentru criza turismului -
sa-si dea demisia seful ANT. Asta ar fi o prostie, chiar mai mare decat cele petrecute pana acum, pentru simplul motiv ca Ovidiu Marian chiar se pricepe la turism, a dovedit ca vrea sa ia taurul de coarne, a ajuns chiar la culmea disperarii si cred ca numai unui om caruia ii pasa ii poate sari mustarul in public, dand interviuri presei si simtind ca-l lasa nervii, la gandul ca am mai pierdut un an si nu s-a schimbat mare lucru pe Litoral.
Ce a fost bun, bun a ramas - vezi complexul Vox Maris din Costinesti, hotelurile private din Mamaia, Neptun si Eforie Nord, ce a fost prost s-a degradat si mai rau si pare a-i fi harazit sa ramana in paragina multa vreme de-acum inainte.
Ovidiu Marian sa-si ia un calmant sau sa mearga la psiholog, iar demisia sa si-o dea cei care au compromis ideea de turism romanesc. Daca mai sunt prin tara...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.