Consiliul Concurentei a declansat, la sesizarea unui operator de telefonie fixa, o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiilor Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Potrivit autoritatii de concurenta, Orange si
Consiliul Concurentei a declansat, la sesizarea unui operator de telefonie fixa, o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiilor Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Potrivit autoritatii de concurenta, Orange si Vodafone au fost reclamate ca au interzis accesul la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale care provin din retelele altor operatori nationali. In ceea ce priveste compania Romtelecom, posibilul abuz de pozitie dominanta se refera la refuzul de acordare a accesului in reteaua proprie a operatorului reclamant. "Consiliul va analiza atat pozitia detinuta de fiecare din companiile reclamante pe piata relevanta, cat si comportamentul pe piata al acestor agenti economici in relatie cu concurentii si beneficiarii serviciilor lor si, totodata, existenta unei eventuale intelegeri anticoncurentiale intre agentii economici reclamati", se spune in comunicat.Surse din piata telecomunicatiilor au declarat pentru Mediafax ca plangerea a fost inaintata de Netmaster Communications SRL Bucuresti. Compania a fost infiintata in anul 2002 si furnizeaza servicii de telefonie si acces la Internet.
Legea concurentei interzice folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot afecta activitatea economica sau prejudicierea consumatorilor. In cazul in care se constata ca au abuzat de pozitia dominanta pe piata, amenda pentru cele trei companii merge pana la 10% din cifra de afaceri.
Plangerea formulata de compania reclamanta impotriva RomTelecom, in urma careia Consiliul Concurentei (CC) a declansat o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta din partea a trei operatori, a fost retrasa in urma clarificarii neintelegerilor initiale. "Intre RomTelecom si compania reclamanta au avut loc negocieri, finalizate in urma cu cateva zile. In urma discutiilor intre reprezentantii celor doua companii s-au clarificat neintelegerile initiale, iar plangerea formulata impotriva RomTelecom a fost retrasa", a declarat, ieri, directorul pentru relatii publice al RomTelecom, Dan Pazara, citat de Mediafax.
Reprezentantul RomTelecom s-a aratat surprins de comunicatul dat publicitatii de Consiliul Concurentei. "Nu intelegem pe ce anume este fundamentata investigatia institutiei", a spus Pazara. Consiliul Concurentei a precizat, insa, imediat, ca nu a fost instiintat, pana in prezent, de o eventuala rezolvare pe cale amiabila a diferendului, prin incheierea unei intelegeri in acest sens. "Chiar si in aceasta situatie, investigatia declansata de Consiliul Concurentei isi va continua cursul, analizandu-se ocomportamentul manifestat atat de Romtelecom, cat si de ceilalti doi operatori de telefonie mobila, Orange Romania si Vodafone Romania", precizeaza autoritatea de concurenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.