Ziarul ZIUA continua seria de dezvaluiri despre afacerile necurate ale lui Stefan Radulescu, urmarit penal in numeroase dosare pentru acapararea prin frauda a unor societati comerciale prospere si vanzarea lor pe bucatele in scopul acumularii peste n
Ziarul ZIUA continua seria de dezvaluiri despre afacerile necurate ale lui Stefan Radulescu, urmarit penal in numeroase dosare pentru acapararea prin frauda a unor societati comerciale prospere si vanzarea lor pe bucatele in scopul acumularii peste noapte a unor averi uriase.
Reporterii ZIUA au intrat in posesia unei probe zdrobitoare, care poate face lumina in dosarele penale in care este cercetat Radulescu. Este vorba de un caiet de "combinatii" al acestuia, in care, incepand cu ianuarie 2006, afaceristul isi nota persoanele cu care intra in contact, numerele de telefon ale acestora, date calendaristice, diverse sume de bani pe care le misca prin societatile comerciale acaparate de el, precum si date despre multe din procesele aflate pe rol, care il interesau. Este de notorietate in anturajul lui Radulescu - dupa cum ZIUA a demonstrat in numerele trecute prin publicarea unor probe in acest sens - ca acesta se lauda frecvent cu relatiile pe care le avea in diverse medii: politie, magistratura, oameni politici etc. Caietul de "combinatii" al lui Radulescu ne infatiseaza un tablou cu o parte din cercul de cunostinte al acestuia.
Unele mentiuni din caiet fac trimitere la persoane sus-puse care nu ar trebui, datorita pozitiei lor in societate, sa aiba relatii apropiate cu Stefan Radulescu (ci doar strict profesionale) in conditiile in care acesta e inculpat si invinuit in opt dosare penale (intr-unul din ele a si fost arestat vreme de patru luni) pentru fraude care au generat, conform celor sesizate de pagubiti, prejudicii de peste 120 de milioane de dolari. Frapeaza totodata multitudinea de nume de functionari de la diferite nivele ale Finantelor Publice, in conditiile in care serviciile secrete, dar si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au sesizat Parchetul Inaltei Curti cu privire la numeroase fapte suspecte de spalare de bani, evaziune fiscala etc, retinute in sarcina gruparii lui Radulescu.
ZIUA publica in continuare informatiile cele mai interesante din acest caiet de "combinatii", pe care, la cerere, il vom pune la dispozitia organelor de ancheta, in vederea verificarii naturii exacte a "relatiilor" lui Stefan Radulescu.
Misteriosul ofiter din serviciul secret al MAI
Insemnarile lui Radulescu din caietul sau secret pomenesc in doua randuri de un anume "inspector principal Constantinescu - telefon 300.11.50" in dreptul caruia este mentionat "DGIPI", care inseamna Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor, adica, mai pe intelesul oricui, serviciul secret al Internelor, condus de chestorul principal Virgil Ardelean, zis "Vulpea". Totodata, in dreptul numelui Constantinescu mai apar si mentiunile "IGPR" (Inspectoratul General al Politiei Romane) si "str. Ilfov", loc unde se afla o unitate a Politiei de combatere a crimei organizate. Cu toate acestea, in evidentele IGPR nu apare nici un ofiter cu numele Constantinescu - dupa cum ni s-a comunicat de la biroul de presa - telefonul indicat apare ca fiind "deranjat temporar", iar de la cabinetul chestorului Virgil Ardelean ni s-a comunicat ca in DGIPI exista trei ofiteri cu numele Constantinescu.
Surse avizate ne-au informat ca un anume ofiter, Adrian Constantinescu, a redactat mai multe note informative adresate conducerii Politiei, in care ofiterii de politie care anchetau o parte din dosarele penale ale lui Stefan Radulescu erau zugraviti intr-o lumina negativa, in scopul compromiterii si scoaterii lor din aceste dosare. Este evident ca daca DGIPI are ofiteri care se indeletnicesc cu asemenea "rapoarte", nu le-ar recunoaste existenta pentru ca o asemenea recunoastere ar echivala cu o deconspirare.
Mircea Zarie, adjunctul sefului DNA, s-a intalnit cu Radulescu
Un nume greu care apare in insemnarile lui Radulescu este "DNA - Zarie" caruia i se pomeneste si numarul de telefon. Mircea Zarie este adjunctul sefului DNA, Daniel Marius Morar, si coordoneaza Sectia I de combatere a coruptiei, condusa de procurorul sef Irinel Paun. Mentionam ca Radulescu cere insistent anchetatorilor din Parchetul Inaltei Curti sa-i trimita dosarele penale in care e invinuit si inculpat la DNA, demonstrand o mare "incredere" in aceasta institutie. La DNA, Radulescu a reusit o performanta unicat in Justitia romana, si anume, in urma plangerilor lui si al sotiei sale, procurorul Constantin Gherta de la Parchetul General (care instrumenteaza dosarele lui Radulescu) este urmarit penal pentru "santaj" si "favorizare a infractorului" de catre procurorul Constantin Balcan, care nu da semne ca vrea sa finalizeze acest dosar controversat. Balcan este acuzat la randul lui intr-o plangere penala de favorizarea infractorului, constand in faptul ca a raspuns comenzilor lui Radulescu si l-a inculpat pe magistratul Gherta, pentru a bloca dosarele penale instrumentate de acesta impotriva lui Radulescu. ZIUA a prezentat in numerele trecute maniera in care primul rechizitoriu emis pe numele lui Radulescu la finele anului trecut a fost anulat de instanta de judecata pe baza unor adrese ale DNA ale caror continut era contrazis categoric de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Contactat telefonic, procurorul Mircea Zarie ne-a declarat ca nu-si explica cum a aparut numele sau in caietul lui Radulescu, dar a recunoscut ca l-a primit intr-o "audienta" pe acesta si pe avocatul sau, Mihai Bogasiu, in data de 1 martie 2006. Zarie a adaugat ca l-a primit pe Radulescu ca urmare a dispozitiilor pe care i le-a dat seful DNA, Daniel Morar, pe marginea unui memoriu, si ca Radulescu nu a venit la el ca sa-i multumeasca pentru ceva anume, ci ca sa "reclame" lentoarea unor dosare.
Mentalitate de procuror sovietic la DNA
Legat tot de cazul Radulescu, un document halucinant, emis de procurorul sef sectie DNA, Irinel Paun (seful lui Balcan si subalternul lui Zarie), document aflat in dosarul in care s-a inceput urmarirea penala contra procurorului Gherta, demonstreaza ca urmarirea penala nu s-a inceput ca urmare a existentei unor indicii de comitere a infractiunii de "santaj", ci printr-o interpretare aberanta a legii. Documentul DNA - pe care il prezentam alaturat in facsimil - constituie in fapt un raspuns la plangerea lui Gherta impotriva solutiei de incepere a urmaririi penale contra sa data de procurorul Balcan. Din lecturarea ultimului aliniat al adresei DNA nr. 1873/II-2/2005 din 22 decembrie 2005, semnata de procurorul sef sectie Irinel Paun, se observa un profund rationament juridic: "In acelasi timp, situatia de fapt concreta, existenta sau inexistenta vinovatiei persoanelor reclamate, nu puteau fi stabilite decat dupa inceperea urmaririi penale, prin administrarea unor mijloace de proba si nu a unor acte premergatoare". Acest teribil rationament este de natura sa induca ideea ca indiferent daca exista sau nu indicii de vinovatie contra unei persoane, inceperea urmaririi penale este obligatorie. Cu alte cuvinte, potrivit celor izvorate din "putul gandirii" lui Irinel Paun, orice plangere penala depusa contra unei persoane ar declansa automat inceperea urmaririi penale, pentru ca altfel nu s-ar putea dovedi nevinovatia ei. N-ar avea prin urmare nici o importanta ca legea cere existenta unor "indicii temeinice" de vinovatie pentru declansarea urmaririi penale ori ca persoana urmarita in asemenea conditii poate fi aratata cu degetul ca un prezumtiv infractor.
Daca acesta e "rationamentul" pentru care s-a retinut "santajul" la procurorul Gherta, se dovedeste o data in plus ca principalul anchetator care instrumenteaza dosarele penale ale inculpatului Stefan Radulescu este blocat la mantinela de DNA, intr-o maniera abuziva, dar care este perfect pe placul celui acuzat de furtul a catorva firme, cu prejudicii de 120 de milioane de dolari. Amintim ca datorita acestei ispravi (inceperea urmaririi contra lui Gherta) Radulescu a formulat nenumarate plangeri prin care s-a prezentat drept o victima a unui "procuror compromis", reusind sa ingreuneze semnificativ activitatea de urmarire penala.
Adresa DNA a fost studiata de multi dintre conducatorii Parchetului Inaltei Curtii, iar reactiile au fost de la o extrema la alta, adica de la ras, la facutul crucii. Consiliul Superior al Magistraturii a declansat o inspectie pe acest caz.
La curent cu audierile in cazul tentativei de omor
Surprinzator, revenind la caietul de "combinatii", in insemnarile lui Radulescu apare si mentiunea: "Sectia 12 Politie, comisar Tofan Stefan, 0740.277.497; de audiat Solovistau + Guta". Pentru cine nu stie, comisarul Stefan Tofan este cel care a investigat dosarul privind tentativa de omor contra omului de afaceri cu acelasi nume, Gelu Tofan, din ianuarie 2006, atentat in care omul de afaceri s-a ales cu capul spart de o ranga, fiind internat o buna perioada in spital. In conditiile in care Radulescu a negat constant implicarea sa in atentat, mentiunea din caietul sau secret ridica mari semne de intrebare, mai ales ca Politia nu a fost in stare sa-l identifice pana in prezent pe agresorul platit sa-l ucida pe fostul sau patron. Este curios de aflat cum de stia Radulescu ca urmau sa fie audiate doua persoane, in conditiile in care se cunoaste ca procedurile din timpul unei anchete sunt secrete. Contactat telefonic, comisarul Stefan Tofan ne-a declarat, surprins, ca n-are nici cea mai mica idee cum a aparut numele si numarul telefonului sau in caietul lui Radulescu. Comisarul a sustinut ca nu-l cunoaste pe acesta si ca s-a vazut o singura data cu fratele acestuia, Alexandru Radulescu, pe care l-a insotit la sediul firmei sale pentru audierea unui sofer. Comisarul a mai precizat ca in prezent cazul cu tentativa de omor nu se mai afla la el, ci la seful sau, comisarul Cezar Suciu, de la Sectia 12.
Legaturile din Transporturi si Finante
Un alt nume greu care apare in caiet este cel al secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Alexandru Galiatatos, in dreptul numelui caruia este mentionat numarul telefonului mobil, precum si numarul de celular al sefului de cabinet al acestuia, "Marinescu". Mai apare si numele procurorului Sorin Stanescu, din Parchetul Inaltei Curti, care instrumenteaza plangerea penala formulata de magistratul Gherta contra procurorului DNA Constantin Balcan, dar si o plangere a omului de afaceri Gelu Tofan contra procurorilor Balcan, de la DNA, si Gheorghe Muscalu, de la DIICOT. Contactat telefonic, procurorul Stanescu ne-a confirmat ca l-a audiat pe Stefan Radulescu in aceste dosare in cursul lunii februarie a.c. si ca de aici e posibil sa fi aparut numele sau in caiet.
De asemenea, peste tot in insemnari apar numele si telefoanele unor functionari importanti din diferite directii de Finante Publice, precum "D. Finante Publice Mari contribuabili d-na Dana Rata 410.03.19 (...) Emilia Dragu 410.55.49 (...) Ministerul Finantelor"; "Fax Finante dir. Dorina Vasile 314.48.93, dir. Dobrisan - Finante 6 - 311.08.03" si multi altii.
In coltul de jos al unei pagini apare numele unui functionar "Laurentiu Pavel - Finante", care se banuieste ca este in relatii foarte apropiate cu Radulescu. La o descindere cu "mascati" la un sediu al firmelor lui Radulescu, respectivul functionar, pe numele sau intreg Laurentiu Pavel Constantin - director al Directiei Metodologie si Proceduri Administrative din Ministerul Finantelor, a fost surprins cu o serie de documente fiscale asupra sa si, potrivit informatiilor furnizate, respectivul nu a putut explica organelor de politie natura si scopul prezentei sale.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.