Raportul PD-PNL in cadrul Aliantei DA a ajuns la aproape trei la unu in favoarea democratilor, conform ultimelor date privind intentiile de vot. Potrivit sondajului INSOMAR dat publicitatii ieri, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamen
Raportul PD-PNL in cadrul Aliantei DA a ajuns la aproape trei la unu in favoarea democratilor, conform ultimelor date privind intentiile de vot. Potrivit sondajului INSOMAR dat publicitatii ieri, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta ar avea 48% (fig.1). In situatia in care toate partidele ar candida independent, fara a mai face aliante intre ele, PD ar ocupa prima pozitie (36%), in timp ce PNL (13%) s-ar plasa doar pe locul patru (fig.2). Scorul mult mai bun al democratilor in comparatie cu cel al liberalilor se desprinde si din raspunsurile votantilor Aliantei - 70% prefera PD si numai 25% PNL (fig.3). Sondajul INSOMAR a fost realizat in perioada 1-5 iulie, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1134 de persoane, cu o eroare maxima admisa de +/- 2,9%.
PSD are 20%
In conditiile in care aproape jumatate dintre romani ar vota cu Alianta DA in cazul unor alegeri parlamentare imediate, pentru PSD opteaza, potrivit sondajului, numai 20% din populatie, partidul lui Mircea Geoana inregistrand o scadere de trei procente fata de perioada mai-iunie. In clasamentul intentiilor de vot, PSD este urmat de PRM (15%), PNG (6%), UDMR (5%), PIN (2%) si PC (1%).
Presedintele, erodare de trei procente
In clasamentul increderii in personalitati politice, primul loc este ocupat tot de Traian Basescu, chiar daca seful statului a suferit, fata de perioada mai-iunie, o usoara erodare (-3%). Fenomenul poate fi consecinta confruntarilor politice din ultima perioada, noteaza INSOMAR. Presedintele este urmat in topul increderii de patru apropiati: Mona Musca, Theodor Stolojan, Gigi Becali, Emil Boc si de sefii partidelor parlamentare aflate in opozitie, C.V. Tudor si Mircea Geoana. "Liderul celui mai important partid din opozitie, Mircea Geoana, gliseaza spectaculos cu 7 puncte in acest top, reusind sa capteze abia 21% din increderea electoratului", noteaza autorii studiului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a pierdut numai un procent fata de perioada mai-iunie si se situeaza pe pozitia a opta (fig.4; 5). Dintre membrii Cabinetului, de cel mai mare capital de incredere beneficiaza ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (34%), acesta fiind urmat de ministrul Afacerilor Externe Mihai-Razvan Ungureanu (32%) si de ministrul Justitiei Monica Macovei (29%).
Nivel scazut de performanta
INSOMAR remarca faptul ca prestatiile Executivului si ale premierului raman cotate la un nivel scazut de performanta, manifestand tendinte de relativa stabilizare a perceptiilor consemnate pentru acest indicator, in jurul a 26-27 puncte procentuale dintre cei care se declara "multumiti" si "foarte multumiti" de activitatea Guvernului si primului-ministru. "Prin comparatie, nivelul satisfactiei in raport cu activitatea presedintelui continua sa se situeze inca la cote ridicate, chiar in conditiile unor <<pierderi suportabile>> (6 puncte) dintr-un capital suficient de robust dupa un an si jumatate de exercitare a mandatului castigat la ultimele alegeri", subliniaza autorii raportului (fig.6).
Cui dau dreptate romanii
Pozitia exprimata de presedintele Basescu cu privire la problemele de interes national este sustinuta de 47% dintre romani, in timp ce punctul de vedere al premierului Tariceanu este apreciat de numai 10%, releva sondajul. In context, 44% dintre repondentii nu ii dau dreptate nici unuia (fig.7). INSOMAR comenteaza situatia: "Conflictul deschis dintre premier si presedinte a intrat in zona luptei politice fara menajamente, angrenand in desfasurarea sa pasiuni partizane si interese care scapa adesea oricarui control. In planul realizarii angajamentelor din programul de guvernare al Aliantei, o asemenea situatie induce blocaj si ineficienta, iar in privinta functionarii mecanismelor institutionale poate depasi sfera propriu-zisa a politicului, implicand nemijlocit statul. Astfel, fiind pusi in situatia de a face aprecieri in legatura cu justetea pozitiilor exprimate de presedinte si premier in probleme de interes national, pe fondul celei mai recente controverse generate de prezenta/retragerea militarilor romani din Irak, distributia raspunsurilor urmeaza logica simpatiei si a sustinerii populare acordate celor doi actori".
Dezacord pentru mentinerea trupelor
Intrebati in ce masura sunt de acord cu participarea trupelor romanesti in zonele de razboi, doar 46% dintre subiectii sondajului si-au exprimat acordul, in timp ce 54% au spus ca nu agreeaza aceasta prezenta militara romaneasca in teatrele de operatiuni externe (fig.8). Pe de alta parte, 47% dintre romani considera ca exista riscul ca in Romania sa apara actiuni teroriste in viitor, iar 53% apreciaza ca acest risc este foarte mic (fig.9). Numai 42% dintre repondenti au incredere in pregatirea serviciilor speciale romanesti de a face fata unor eventuale actiuni teroriste, in timp ce 48% cred ca acestea sunt pregatite intr-o masura mai mica pentru a contracara amintitele amenintari (fig.10).
Episodul Felix
Majoritatea romanilor (77%) considera "destul de grav" sau "foarte grav" daca un om politic a facut politie politica (fig.11), iar 83% spun ca nu sunt de acord ca informatorul dovedit sa mai ocupe functii inalte in stat. "<<Episodul Felix>> constituie una dintre noile surse de discreditare a clasei politice, dupa ce ani la rand procesul contraselectiei liderilor a intretinut o sesizabila criza de reprezentare democratica a interesului civic", mai noteaza INSOMAR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.