Cine castiga de la stat?

Cateva sute de salariati ai Companiei Nationale Posta Romana  risca sa ramana someri, dupa ce conducerea Companiei a decis rezilierea unui contract de prestari servicii cu societatea in care aproximativ 34.

Cine castiga de la stat?

Cateva sute de salariati ai Companiei Nationale Posta Romana risca sa ramana someri, dupa ce conducerea Companiei a decis rezilierea unui contract de prestari servicii cu societatea in care aproximativ 34.000 de angajati ai postei sunt actionari. Respectiva societate a preluat, in urma cu o luna si jumatate, o parte dintre serviciile externalizate ale Companiei, numai ca, din motive numai de el stiute, directorul general Dan Mihai Toader a decis rezilierea acestui contract. Rezultatul: 700 de angajati ai Postei care au plecat de bunavoie din companie, in baza protocolului incheiat intre sindicate si guvern pentru incheierea grevei generale din primavara anului trecut, vor ramane pur si simplu pe drumuri.

Surse din interiorul Companiei Nationale Posta Romana au precizat ca intre angajatii Companiei si conducere sta sa inceapa un adevarat razboi, dupa ce directorul general Dan Mihai Toader a decis sa nu mai respecte intelegerile care au stat la baza unora dintre punctele protocolului semnat, anul trecut intre cele doua parti, ca urmare a declansarii grev ei generale a postasilor din Romania. Aceasta stare de fapte, care se adauga si altor „bile negre“ pe care le-a luat de-a lungul ultimului an directorul Dan Mihai Toader, a condus la retragerea sprijinului politic de care acesta beneficia din partea Uniunii Crestin Sociale. De altfel, saptamana trecuta, conducerea Uniunii Crestin Sociale a anuntat ca-i va retrage sprijinul politic si secretarului de stat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Florin Bejan, pe motiv ca l-a sustinut si, mai mult, si-ar fi dat concursul pentru ilegalitatile savarsite de Dan Mihai Toader ca director al Companiei Nationale Posta Romana.

Greva generala
Aceleasi surse, dar si altele, acrediteaza ideea conform careia cei 700 de angajati care vor ramane pe drumuri nu sunt altceva decat victime ale razbunarii directorului Dan Mihai Toader pentru faptul ca a ramas fara sprijinul politic care l-a propulsat la conducerea Companiei Nationale Posta Romana. La inceputul anului trecut, Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii a declansat un amplu protest de munca, totul culminand cu declansarea grevei generale pe ramura. Acest lucru a paralizat timp de cateva zile comunicatiile, corespondentele si sistemul de pensii. Pana si activitatea institutiilor statului a avut de suferit in urma acestui conflict al postasilor.
Protestatarii au cerut marirea salariilor si incheierea contractului colectiv de munca. Desi justificata, aceasta actiune a pus Guvernul intr-o situatie aproape fara iesire. Compania Nationala Posta Romana se afla, inca din anul 2001, pe lista societatilor monitorizate de Guvern la cererea Fondului Monetar International, motiv pentru care fondul pentru salarii fusese calculat cu doar 4 procente mai mare decat bugetul Postei pe anul 2004.

Protocol luat in batjocura
Pe data de 19 aprilie 2005, protestul sindicalistilor s-a stins, intre Guvern si Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii fiind incheiat un protocol, in urma caruia, incepand cu 1 mai, salariile mai mici de 3,3 milioane de lei sa fie majorate la pragul de 3,3 milioane, punct de care au beneficiat 9.200 de angajati ai Postei, iar restul salariatilor sa primeasca o majorare cu 3 la suta a veniturilor. La acestea se adauga un spor de vechime de 5 la suta pentru transa de vechime in munca. Compania Nationala Posta Romana a intrat si in programul de privatizare, numai ca Fondul Monetar International a cerut externalizarea unora dintre serviciile postei. Externalizarea presupune, automat, si o restructurare a personalului, fapt ce contravenea intelegerilor dintre sindicate si conducerea Companiei Natio-nale Posta Romana. Din acest motiv, intre cele doua parti a fost incheiat un pact care sa impace pe toata lumea. Potrivit unor surse avizate, intelegerea consta in renuntarea de buna-voie la contractul cu Posta de catre un numar cuprins intre 700 si 1.000 de salariati ai companiei si preluarea acestora de catre o societate infiintata de 34.000 de angajati ai Companiei Nationale Posta Romana.

Razbunarea lui Toader
Pe data de 1 iunie 2006, intre Compania Nationala Posta Romana si SC Post Com SA a fost incheiat un contract de prestari servicii, contract care prevedea preluarea de catre Post Com a serviciilor de intretinere, curatenie si mentenanta in sediile companiei. O data cu semnarea acestui contract de prestari servicii, peste 700 de salariati de la compartimentele de Curatenie ale CNPR si-au dat demisia din companie si s-au angajat la Post Com. Acest personal facea parte exact din ramura serviciului ce urma sa fie externalizata in vederea privatizarii Postei, iar societatea care i-a preluat are ca actionari 34.000 de persoane fizice care lucreaza sau au lucrat in Posta Romana. In urma cu o saptamana insa, conducerea Companiei Nationale Posta Romana, prin directorul general Mihai Toader, a decis rezilierea acestui contract cu Post Com SA din motive care frizeaza ridicolul. Sursele citate sustin ca rezilierea contractului a fost motivata prin faptul ca Post Com nu si-a indeplinit obligatiile de eficientizare a serviciilor de curatenie, intretinere si mentenanta, cu toate ca Post Com a preluat aceste atributiuni de doar o luna si jumatate. Efectele acestei decizii sunt mai mult decat evidente. Cei 700 de salariati ai Postei Romane au fost pur si simplu dusi cu zaharelul de directorul Dan Mihai Toader, s-au lasat convinsi sa-si dea demisia (renuntand, astfel, si la salariile compensatorii ce li s-ar fi cuvenit in cazul in care ar fi fost disponibilizati) si risca, astfel, sa ramana pe drumuri atat ei, cat si familiile lor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.