Cine intreaba vreun localnic: ""Cu ce va mandriti in Dezna?"" primeste de fiecare data acelasi raspuns: cu cetatea. ""De ce?"" Omul tace. Si te indruma sa mergi la Cornel Balaci. Profesor de istorie. Si, se pare, singurul care stie trecutul m

Cine intreaba vreun localnic: ""Cu ce va mandriti in Dezna?"" primeste de fiecare data acelasi raspuns: cu cetatea. ""De ce?"" Omul tace. Si te indruma sa mergi la Cornel Balaci. Profesor de istorie. Si, se pare, singurul care stie trecutul monumentului istoric, mai cu seama ca si cetatea ca si omul au in spate ani buni de zbucium.

De anul trecut, de cand nevasta i-a murit, Cornel Balaci tot intr-o insingurare traieste. Cateodata, mai rar, ce-i drept, urca la Cetatea Dezna, veche de prin anul 400. Stie despre ea cam tot ce s-a scris: ca este o cetate de origine feudala, ridicata pe ruinele unei foste cetati dacice. Dupa ce tatarii au bagat spaima in oameni, regalitatea maghiara a hotarat sa inconjoare zona cu un brau de cetati de aparare.
SASE LUNI DE INCHISOARE. Pe banca din fata casei sale am aflat ca Balaci nici macar nu este numele sau. ""A trebuit sa mi-l schimb. Securitatea nu-mi mai dadea pace. La 21 de ani am fost bagat la inchisoare. Cat china€¦"" Nici acum, la varsta de 79 de ani, nu intelege cum de a fost ridicat de Securitate. Si totusi in minte ii rasare o explicatie: ""Venise un grup de studenti francezi la Festivalul International al Tineretului, la Timisoara, si se cautau translatori de limba franceza. M-am prezentat si eu la concurs si am fost selectat. Vreme de cateva zile am tot umblat cu grupul acela de tineri. Printre ei era si o fetiscana frumoasa foc. Am inceput sa ne plimbam seara de seara. Cine ar fi crezut ca de la intamplarea asta avea sa mi se traga sase luni de stat in celula?"", se intreaba profesorul. A fost luat de trei ofiteri de Securitate chiar din fata trenului cu care francezii plecasera si dus la o inchisoare de pe langa Bucuresti. ""Am crezut ca nu mai am scapare! Am aflat mai tarziu ca eram acuzat de «uneltire impotriva oranduirii sociale»""

VECHI. Ruinele cetatii Dezna


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.