Ministerul Economiei ar putea vinde anul viitor, prin intermediul pietei de capital, 40% din actiunile companiilor Conpet si Oil Terminal, a declarat agentiei NewsIn, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Mihai Catune
Ministerul Economiei ar putea vinde anul viitor, prin intermediul pietei de capital, 40% din actiunile companiilor Conpet si Oil Terminal, a declarat agentiei NewsIn, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Mihai Catuneanu. "Deocamdata este o idee de-a noastra, nu este o chestiune stringenta si am vrea sa facem asta, cel mai probabil, anul viitor. Oricum ar fi, ambele societati au nevoie de investitii. Am vrea sa majoram capitalul social si la Conpet si la Oil Terminal si sa suplimentam numarul actiunilor de pe bursa astfel incat sa avem un free-float de 40%", a spus Catuneanu. Anuntul vine la scurt timp dupa ce actiunile primei companii mari de stat scoasa la privatizare pe Bursa, Transelectrica, au fost suprasubscrise de 6,46 de ori, investitorii depunand oferte pentru 47,38 milioane de actiuni, in valoare totala de 796,08 milioane de lei (circa 225 milioane de euro). In plus, ministrul Economiei, Codrut Seres, anunta recent ca pachete de actiuni ale unor companii de utilitati din portfoliul statului, printre care Transgaz, cele patru filiale privatizate ale Electrica (Moldova, Oltenia, Banat si Dobrogea), Nuclearelectrica si cele doua Distrigaz-uri vor fi scoase la vanzare, in perioada urmatoare, prin intermediul Bursei.
Compania Conpet este listata pe Piata Rasdaq iar Oil Terminal pe Bursa de Valori Bucuresti. Actionarul majoritar al celor doua companii este Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Oil Terminal Constanta este cel mai mare operator via mare in Romania fiind specializat in manipularea petrolului, a produselor petroliere, a celor petrochimice lichide si a altor produse finite sau materii prime lichide pentru import-export si tranzit. Conpet Ploiesti are ca principal obiect de activitate prestarea de servicii de transport titei intern si din import si derivate ale acestuia (gazolina, etan lichid si condensat). De asemenea, societatea asigura tranzitul de petrol pe Dunare pentru parteneri externi.
Privatizarea Romgaz, abia peste 3 ani
Pe de alta parte, Catuneanu a anuntat ca privatizarea Romgaz ar putea fi luata in discutie peste trei ani pentru ca pe termen scurt Guvernul nu doreste trecerea in proprietate privata a producatorului de gaze naturale, transmite NewsIn. "In trei ani ne putem gandi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment varianta asta este exclusa, dar in conditiile in care prin contractul de privatizare statul isi va lua toate masurile de precautie se poate pune aceasta problema", a explicat seful OPSPI, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, Romgaz nu are probleme financiare, are lichiditati, putere financiara, dar obiectivul este "crearea unei piete competitive si intrarea companiei pe piata de capital interna sau externa".
Ministrul Economiei, Codrut Seres, anunta, recent, ca, in perioada urmatoare, va fi semnat contractul de consultanta pentru privatizarea Romgaz, urmand ca, in circa doi ani, sa fie posibila listarea producatorului roman de gaze naturale. Potrivit proiectului de strategie privind continuarea restructurarii, privatizarii si atragerii de investitii pentru operatorii economici din portofoliul Ministerului Economiei pentru perioada 2006 - 2008, pentru Romgaz se urmareste derularea, de catre consultant, a procedurii privind o oferta publica primara de actiuni, prin care se ofera spre subscriere prin Bursa de Valori Bucuresti un pachet de actiuni nou emise rezultate in urma unei majorari de capital social, reprezentand pana la 5% din capitalul social al companiei.
Consortiul compus din Credit Suisse First Boston, Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) si casa de avocatura Linklaters este consultantul angajat de MEC pentru privatizarea Romgaz. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.