Ce a fost saptamana trecuta?
l Ciocniri la varful Aliantei DA
l Jocul de-a seful
l Adevaratul scandal
l Sedinta de judecata la PNL
l Disensiuni in PSD
l Adio, gripa aviara
De la inceputul mandatului Aliantei
Ce a fost saptamana trecuta?
l Ciocniri la varful Aliantei DA
l Jocul de-a seful
l Adevaratul scandal
l Sedinta de judecata la PNL
l Disensiuni in PSD
l Adio, gripa aviara
De la inceputul mandatului Aliantei DA au inceput sa zburde informatii date ca provenind de la servicii secrete. Oameni politici ce umplu pana la refuz ecranele povestesc despre conspiratii bazate pe informatii clasificate, despre raporturi de putere globale in care ei insisi ar fi implicati.
Serviciile secrete incep sa fie din ce in ce mai putin secrete. Unele dintre acestea, cum este cazul serviciului secret al Armatei, sunt folosite pentru a crea avantaje in raporturile politice interne. Aceasta perspectiva ar trebui sa inspaimante opinia publica si societatea civila. Or, in loc de reactie dura impotriva acestui tip de joc politic de tip stalinist, societatea civila nu numai ca nu reactioneaza, ba mai mult, sprijina un ministru pentru "inteligenta si curajul" de care a dat dovada in incercarea de a deturna o decizie de politica externa in favoarea unui joc politic minor.
Stupefiant sau nu, este prima data in Romania postcomunista cand un ministru al unui partid aflat la guvernare si despre care se spune ca a folosit un serviciu secret din subordinea sa, este laudat si aparat de societatea civila. Departe de noi simpatia politica, dar ne intrebam ce ar fi spus liderii de opinie ai societatii civile in calitate de ONG-isti, analisti, comentatori, profesori doctori sau cum mai cred ei de cuviinta sa se intituleze, daca ar fi aflat ca Ioan Mircea Pascu ar fi folosit serviciile secrete pentru a face jocuri politice. Nu cumva l-ar fi catalogat stalinist, securist s.a.m.d.?
De ce?
Razboiul la varful Aliantei DA a continuat cu sabiile scoase de ambele parti. Pentru jurnalisti si analistii politici, spectaculoasele ciocniri au constituit o "hrana" savuroasa, devorata cu nesat in cele cateva zile lesinate de vara care alminteri nu puteau fi "condimentate" mediatic cu nimic. A continuat, de asemenea, cu riscul de a deveni extrem de plictisitor, foiletonul spionului Felix: el se afla acum in plin conflict cu alti spioni si cu toti cercetatorii dosarelor fostei Securitati. Toate reflectoarele sunt acum pe Felix si pe Mircea Dinescu.
Explozia bombei sociale a scumpirilor, in pragul integrarii, va constitui adevarata preocupare a cetateanului. Chiar daca acum acesta nu da prea mare atentie scenei politice, in iarna isi va aminti cu indignare sau cu lehamite de sterilele scandaluri ale politicienilor Aliantei DA, in care candva a avut incredere. Iritarea simplului cetatean poate costa, asadar, nu numai voturi sau absenteism de la vot, ci si scaderi semnificative ale audientei mass-media care pare sa pluteasca de ceva vreme, cu tot cu analistii ei, in sfere mult mai inalte decat lumea reala.
Nici jocul de-a seful, preferat de presedintele in exercitiu, Traian Basescu, nu pare de natura sa fi impresionat prea mult oamenii aflati in vacanta. Faptul ca Basescu a pus din nou mana pe scaunul lui Tariceanu, facand ordine in Guvern, tinde sa devina un cliseu. Rularea lui excesiva aduce deservicii ambilor protagonisti: Tariceanu pierde pentru ca Basescu pozeaza in "cel mai tare", iar Basescu pierde pentru ca nu poate stapani Guvernul pe care chiar el l-a instalat la Palatul Victoria. Acest razboi nu are deci nici o finalitate, in ciuda incrancenarii protagonistilor sai. Noutatea in toata aceasta inclestare este aceea ca de la o vreme premierul nu mai sta cuminte in bancuta sa, asteptand sa fie "palmuit" in public de presedinte, ci riposteaza. Recent, Tariceanu a nominalizat relatia cu Cotroceniul ca fiind "iesita din comun", asemenea inundatiilor devastatoare care i-au dat batai de cap sau molimei aviare.
Adevaratul scandal din aceste zile, care poate zgudui din temelii un sistem, este cumpararea subiectelor de bacalaureat. Daca neglijentei unor angajati ai Ministerului Educatiei, manifestata cu ocazia examenului de capacitate, i se mai pot gasi circumstante atenuante - de genul portarului toropit de soare, care nu a legitimat vizitatorii, vanzarea de subiecte nu are nici o scuza. In acest ultim caz, vinovatii trebuie gasiti si trimisi direct in puscarie. Mingea fierbinte este numai si numai in terenul PD si la ea sunt atenti milioane de romani, copii si parinti, care au tangenta cu sistemul educational. Politia condusa de democratul Blaga trebuie sa-si faca treaba pentru a spala rusinea care a invaluit ministerul democratului Hardau.
Nici liberalii nu sunt mai linistiti, chiar daca ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a scapat de remaniere. In PNL s-a organizat o zi a judecatii in care au curs sanctiuni pentru indisciplinati. "Urecheati" pentru rele purtari au fost, de aceasta data, nu numai oamenii de incredere ai lui Theodor Stolojan, ci si liberalii nepartinitori, precum ministrul de Externe Razvan Ungureanu sau chiar prietenii premierului Tariceanu - vezi mustrarea adresata ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. Masura luata de conducerea partidului este menita sa irite si mai mult spiritele liberale care par sa nu mai incapa in acelasi partid. Principalul partid de opozitie, PSD, nu pare nici el prea linistit in aceasta vacanta calduroasa. Deja intre Miron Mitrea si Mircea Geoana au aparut disensiuni, ceea ce poate aduce grupului de la Cluj puncte importante in lupta interna, conform principiului verificat "cand doi se cearta, al treilea castiga". Parerea generala este aceea ca social-democratii nu si-au gasit inca decat cocorii. Nu si culoarul de zbor sau adevaratii "sefi de card".
Ce va fi?
l Medicii veterinari vor inchide ultimele focare de gripa aviara din tara.
l Foiletonul Felix poate umple din nou paginile ziarelor, din cauza de lipsa de subiecte.
l Noul vicepremier al PC, Bogdan Pascu, va depune juramantul la Cotroceni. El va ocupa scaunul colegului sau de partid, George Copos.
Este de asteptat aparitia unui nou actor politic semnificativ.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.