Liberalii considera ca CSAT este o institutie de tip sovietic, iar oportunitatea existentei ei trebuie discutata la viitoarea revizuire a Constitutiei.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat sambata, ca PNL sus
Liberalii considera ca CSAT este o institutie de tip sovietic, iar oportunitatea existentei ei trebuie discutata la viitoarea revizuire a Constitutiei.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat sambata, ca PNL sustine desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si a propus acest lucru inca din luna februarie.
Olteanu considera ca CSAT este o structura de tip sovietic, preluata in Constitutia Romaniei din 1991 pentru a da mai multa putere presedintelui tarii din acel moment. "O structura de acest tip nu exista in tarile membre ale Uniunii Europene (UE), unde deciziile de securitate si de aparare nationala sunt luate la nivelul sefului executivului", a subliniat presedintele Camerei Deputatilor.
Bogdan Olteanu a precizat ca, in cazul unei reforme constitutionale, PNL va propune desfiintarea acestui organism.
"In momentul in care se va ajunge la niste principii de reforma constitutionala in Parlamentul Romaniei, care sa aiba o sustinere suficient de larga, vom relansa aceasta tema", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.
Bogdan Olteanu a subliniat ca, in acest moment, nu exista principii de reforma constitutionala care sa beneficieze de sustinerea parlamentara a doua treimi dintre alesi.
"Din punct de vedere al integrarii europene nu exista necesitati legate de revizuirea Constitutiei, pentru ca cea din 2003 a rezolvat aceste probleme si nu avem o presiune legata de 1 ianuarie 2007", a explicat Olteanu. Potrivit acestuia, nu se pune problema fata de cum functioneaza CSAT, ci de modul in care este constituit, de persoanele care fac parte din el, de transferul deciziei catre acest gen de structura. "Prin revizuirea Constitutiei trebuie sa stabilim, in primul rand, cine e seful executivului, pentru ca, in acest moment, in Romania, nimeni nu e capabil sa spuna cine conduce executivul, presedintele sau primul-ministru", a conchis Bogdan Olteanu.

O solicitare "infantila si demagogica"
PSD considera ca solicitarea PNL privind desfiintarea CSAT "este infantila si demagogica", in conditiile in care aceasta decizie poate fi adoptata numai dupa consultari cu factorii implicati.
"Acest mesaj politic este neserios si demagogic, nu ne putem juca cu asemenea chestiuni numai pentru a deturna atentia de la diferite scandaluri si pentru ca avem beneficiul de a vorbi in fata televizorului", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.