Topul celor mai mari romani, realizat de Televiziunea Romana, a starnit critici din partea sociologilor, care spun ca nu a fost respectata nicio metodologie pentru realizarea lui. Aceasta "ierarhie" nu face decat sa creeze si mai multa confuzie in ce
Topul celor mai mari romani, realizat de Televiziunea Romana, a starnit critici din partea sociologilor, care spun ca nu a fost respectata nicio metodologie pentru realizarea lui. Aceasta "ierarhie" nu face decat sa creeze si mai multa confuzie in ceea ce priveste valorile romanilor, este de parere sociologul Marius Pieleanu, conferentiar si director de departament la scoala Nationala de Studii Politico-Administrative.
- Cat de relevant este acest top?
- Amalgamul de personalitati nu reflecta nimic mai mult decat confuzia adanca in care se afla poporul roman, in momentul de fata. Este nefiresc sa pui la un loc personalitati ale lumii sportive, incontestabile ca valoare, cum ar fi Nadia Comaneci, cu o personalitate controversata a lumii politice si militare interbelice, cum este Ion Antonescu. Evaluam cu aceleasi criterii pe Gigi Becali si pe Carol I. Criteriile si standardele de evaluare trebuie sa fie diferite.
- A fost bine realizat?
- Ca sociolog, pot spune ca sondajul are mari lacune metodologice, pentru ca, de regula, fie se construieste un esantion pe criteriile clasice, fie, daca se realizeaza prin vot, se definesc domeniile: sportiv, medical, artistic, stiintific. Atunci ar fi avut o logica si erau credibile aceste ierarhii. Altfel, ne confruntam cu aceasta situatie, penibila din punctul meu de vedere, de a introduce la un loc, in primii 30 de romani, tot felul de oameni care nu au nicio legatura intre ei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.