Peste 4.000 de mineri din bazinul Olteniei si din Valea Jiului au participat vineri la un mars de protest, organizat de Centrala Nationala Miniera (CNM), desfasurat pe principalele artere de circulatie din Petrosani. Presedintele CNM, Marin Condescu,
Peste 4.000 de mineri din bazinul Olteniei si din Valea Jiului au participat vineri la un mars de protest, organizat de Centrala Nationala Miniera (CNM), desfasurat pe principalele artere de circulatie din Petrosani. Presedintele CNM, Marin Condescu, a declarat ca actiunea de protest a avut drept scop sensibilizarea guvernului in vederea elaborarii unei strategii referitoare la mineritul romanesc, care, in opinia liderului sindical, ar trebui finalizata si prezentata Uniunii Europene in termen de 45 de zile.
El a spus ca manifestarea de protest nu se refera la revendicari sociale, salarii sau conditii de munca. "Vrem sa atragem atentia asupra situatiei mineritului din tara. Dorim sa fie elaborata o strategie clara a mineritului, care sa includa resursele financiare pentru minele care se vor inchide. De asemenea, vrem sa fie create complexe energetice pentru Valea Jiului si pentru Oltenia", a spus Marin Condescu.
Marsul de protest al minerilor s-a desfasurat fara incidente majore. Coloana demonstrantilor s-a intins pe aproape 1,5 kilometri, participantii strabatand pe jos aproape 6 kilometri. Manifestantii au avut asupra lor pancarte pe care erau scrise solicitari referitoare la continuarea mineritului in Romania. "Marsul a decurs asa cum am planuit, in mod pasnic. A aratat ca trecutul a fost uitat", a spus Condescu. La marsul de protest au fost reprezentate 184 de sindicate din 23 de judete ale tarii, a adaugat Condescu. Din bazinul Olteniei au fost prezenti 3.000 de mineri imbarcati in 60 de autobuze. Minerii din Gorj au fost liberi vineri, urmand sa recupereze ziua de lucru duminica.
Pe de alta parte, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) s-a delimitat de actiunea de protest. Presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta prefera calea dialogului in locul miscarilor de strada. LSMVJ grupeaza acum 80% din minerii Vaii Jiului, a spus liderul sindical, potrivit Rompres.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.