Dupa 11 zile de razboi, soldate cu moartea a peste 30 de palestinieni si a unui soldat israelian, dupa distrugeri considerabile si zeci de raniti, premierul palestinian Ismail Hanyieh a propus, sambata, incetarea focului. "Pentru a pune capat crizei
Dupa 11 zile de razboi, soldate cu moartea a peste 30 de palestinieni si a unui soldat israelian, dupa distrugeri considerabile si zeci de raniti, premierul palestinian Ismail Hanyieh a propus, sambata, incetarea focului. "Pentru a pune capat crizei actuale, toate partile trebuie sa actioneze pentru restabilirea linistii si sa inceteze actiunile militare", se arata in comunicatul Guvernului palestinian. Mesajul Hamas nu a avut, insa, nici un ecou la Tel Aviv. Deocamdata, premierul israelian Ehud Olmert nu are de gand sa schimbe strategia razboiului din Gaza: pana ce soldatul Ghilad Shalit nu va fi eliberat si nu vor inceta tirurile de rachete lansate asupra asezarilor din sudul Israelului, Tzahalul isi va continua ofensiva. Natura acesteia a fost discutata in sedinta Cabinetului Politic si de Securitate de generalul Dan Halutz, seful Statului Major, si Yuval Diskin, seful serviciilor secrete interne (Shin-Bet). Generalul a propus, in continuarea actiunilor de pana acum, o ofensiva masiva, rapida, cu toate mijloacele militare aflate la dispozitia aviatiei, infanteriei si blindatelor. Yuval Diskin, din contra, a cerut ca ofensiva sa continue lent, pentru a se permite contacte diplomatice si tratative din culise. Se pare ca premierul Ehud Olmert a tinut partea comandantului armatei, iar ministrul Apararii, Amir Peretz, l-a sustinut pe seful serviciilor speciale. Asa ca blindatele israeliene s-au retras din doua zone din nordul Gazei, dar o coloana masiva de tancuri si unitati de infanterie a inaintat spre orasul Azza. La sfarsitul saptamanii trecute, avioanele si elicopterele au atacat obiective terestre din Gaza. Palestinienii au anuntat moartea a zece persoane, intre care si un copil in varsta de 11 ani. In ultimele 24 de ore, teroristii palestinieni au tras 15 rachete asupra oraselor Shderot, Ashkelon si Netivot. In orasele Nazaret si Barhat, cu o populatie de arabi cetateni israelieni, au avut loc manifestatii impotriva razboiului din Gaza, la care au participat si evrei, in cadrul carora i s-a cerut lui Olmert sa raspunda propunerii de incetare a focului avasata de premierul palestinian Ismail Hanyieh.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.