Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata in cadrul actiunii "Hai in Delta!" ca, in strategia de dezvoltare a Deltei Dunarii, accentul nu trebuie pus pe exploatarea economica a Deltei ci pe prezervarea biodiversitatii acestei zone, u

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata in cadrul actiunii "Hai in Delta!" ca, in strategia de dezvoltare a Deltei Dunarii, accentul nu trebuie pus pe exploatarea economica a Deltei ci pe prezervarea biodiversitatii acestei zone, unice in Europa. "Apelul meu este unul de manifestare a solidaritatii cu aceasta zona atat de frumoasa pe care o avem si pe care trebuie sa o prezervam", a spus premierul.

Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat nemultumirea fata de felul in care se dezvolta Delta Dunarii din punct de vedere imobiliar. El a criticat constructiile de dimensiuni mari care au aparut in zona si care nu respecta specificul locului. Premierul a facut apel la Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si la autoritatile locale sa se asigure ca autorizatiile de constructii in zona Deltei se acorda respectand cu strictete legea si caracterul locului si mediul inconjurator. Turismul din Delta trebuie sprijinit si dezvoltat, dar pe principii ecologice si pe baza regulilor unei rezervatii protejate, a spus Calin Popescu Tariceanu.
Premierul crede ca autoritatile si societatea civila trebuie sa isi indrepte toate eforturile catre protejarea Deltei Dunarii ca biosfera, si nu catre exploatarea economica a acestui spatiu, doar pentru a se realiza profit. Liviu Mihaiu, membru fondator al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, a subliniat faptul ca in Delta nu se poate practica un turism de masa, deoarece specificul natural al acestui spatiu nu poate face fata unei asemenea exploatari. Turismul trebuie sa se bazeze pe regulile specifice vizitarii rezervatiilor naturale protejate, a spus Mihaiu. Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), a vorbit despre proiectele de sprijinire a dezvoltarii turismului in zona Deltei Dunarii. El a explicat ca in perioada 2006-2008 ANT va coordona realizarea unor investitii care vor facilita accesul turistilor la Delta Dunarii, cu accent pe protejarea mediului.
Toate proiectele sustin turismul ecologic. Spre exemplu, unul dintre proiecte prevede constructia unor facilitati usoare de cazare. Acestea vor fi platforme e camping prevazute cu toate utilitatile necesare asigurarii confortului vizitatorilor, dar incurajand turismul individual. De asemenea, se vor construi cateva porturi pentru ambarcatiuni de agrement, atat pentru facilitarea accesului cat si pentru facilitarea vizitarii unor locuri din interiorul Deltei. A fost facut deja studiul de fezabilitate pentru amenajarea portului de agrement Marina Tulcea. ANT va dezvolta o retea de Centre de Informare Turistica in cele mai importante puncte ale Deltei.

Delta Dunarii si manastirile din Bucovina constituie principalele atractii turistice in Romania, a mai declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, la Tulcea. El a spus ca vizita sa in Delta Dunarii, alaturi de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ambasadorii Frantei si Spaniei, doreste sa constituie o confirmare a faptului ca aceasta zona este o destinatie sigura pentru turisti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.