In ziua de 8 iulie Biserica Ortodoxa a praznuit pe Sfintii Mucenici Epictet, preotul si Astion, monahul. Sfintele lor moaste se afla depuse in Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului, fiind descoperite in urma cu 5 ani de praznicul Adormirii Maicii Domn
In ziua de 8 iulie Biserica Ortodoxa a praznuit pe Sfintii Mucenici Epictet, preotul si Astion, monahul. Sfintele lor moaste se afla depuse in Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului, fiind descoperite in urma cu 5 ani de praznicul Adormirii Maicii Domnului.
Si in acest an, in dupa-amiaza zilei de vineri, 7 iulie, in cadrul unei procesiuni religioase raclele celor doi sfinti martiri au fost conduse din Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului spre Tulcea de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si un sobor de preoti. Parintele Romeo Ispas, protopop al Tulcei, impreuna cu credinciosii au intampinat raclele celor doi sfinti la troita din Murighiol, pentru ca apoi impreuna cu obstea manastirii sa oficieze slujba de priveghere.
A doua zi, sambata dimineata, la ora 8.00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu diaconi si preotii slujitori, au oficiat slujba de sfintire a paraclisului din demisolul noii biserici. Slujba a fost urmata de Sfanta Liturghie solemna in cinstea celor doi sfinti mucenici care si-au jertfit viata pentru credinta in Hristos in anul 290 al erei crestine.
Din datele istorice de pana acum reiese ca sunt cele mai vechi sfinte moaste apartinand unor sfinti care au patimit pe teritoriul Romaniei in localitatea Halmyris (Dunavat - Jud. Tulcea). Cetatea antica a Halmyriasului (sol, apa sarata) a fost atestata ca episcopie in secolele III-VI, in directa dependenta de vechea Mitropolie a Tomisului. Odata cu inaltarea anticei catedralei episcopale din cetate, sfintele moaste au fost asezate cu cinste sub altarul locasului de cult locul in care au stat peste un mileniu si jumatate. In urma sapaturilor arheologice efectuate de o echipa romano-americana condusa de dr. Mihail Zahariade a fost descoperita o bazilica episcopala in vechea cetate a Halmyrisului. Aceasta descoperite este argumentata si de faptul ca in secolul V crestin cetatea era una din Episcopiile Scyhtiei Minor.
In vara anului 2001, echipa de arheologi romano-americana a continuat cercetarea arheologica sub altarul bazilicii. In ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, dr. Mihail Zahariade, conducatorul santierului arheologic a descoperit sfintele moaste si l-a instiintat pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului despre aflarea lor. Inaltul Ierarh s-a deplasat la Halmyris si, cu multa evlavie, a asezat sfintele moaste in racle impodobite. Mihail Zahariade a marturisit in nenumarate randuri bucuria ce l-a cuprins odata cu descoperirea, pentru ca osemintele nu erau asemenea altora, de culoare inchisa, ci straluceau fiind inmiresmate. In paralel Institutul de Antropologie din Bucuresti, prin cercetatorii dr. Nicolae Miritoiu si dr. Andrei Soficaru a intreprins o serie de analize independente confirmand cauza mortii celor doi (martiraj), varsta acestora, precum si alte date care erau cunoscute doar din Acta Sanctorum (Faptele Sfintilor), un document ce se pastreaza in copie la Biserica Mantuitorului din Utrecht si in care sunt prezentate viata si patimirile mucenicesti ale celor doi Sfinti Mucenici.
Aceasta descoperire a fost, fara indoiala, senzationala, ea fiind semnul binecuvantarii inceputului celui de-al treilea mileniu de crestinism. Pentru noi, romanii, actul martiric al celor doi martiri are o valoare deosebita deoarece, in afara de cel al patimirii Sf. Mc. Emilian de la Durostorum, este singurul act cu care se poate mandri literatura aghiografica dobrogeana. El lumineaza pagini intregi din viata spirituala a Dobrogei, intr-o vreme cand crestinismul era nu numai persecutat, dar reactia oficialitatilor impotriva lui atinsese cote maxime.
La scurt timp s-au demarat lucrarile de ridicare a unei manastiri cu hramul sfintilor Mucenici Epictet si Astion in imediata vecinatate a vechiului centru episcopal al Halmyrisului, iar parintele Iov, staretul manastirii s-a preocupat indeaproape de ridicarea unui corp de chilii si a paraclisului de la demisolul viitoarei bisericii.
Se poate spune ca a devenit traditie, ca in fiecare an, in ziua premergatoare praznuirii Sfintilor mucenici Epictet si Astion, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu credinciosii sa porneasca in procesiune cu raclele celor doi sfinti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.