Premierul Tariceanu s-a aratat neplacut impresionat, in timpul vizitei sale de weekend in Delta Dunarii, de faptul ca hotelurile si vilele au fost amenajate fara sa se tina cont, din punct de vedere arhitectural, de specificul zonei, informeaza Media
Premierul Tariceanu s-a aratat neplacut impresionat, in timpul vizitei sale de weekend in Delta Dunarii, de faptul ca hotelurile si vilele au fost amenajate fara sa se tina cont, din punct de vedere arhitectural, de specificul zonei, informeaza Mediafax. Seful Guvernului a cerut autoritatilor locale sa sprijine programele de dezvoltare a serviciilor turistice de elita, si nu un turism de masa care sa afecteze mediul. Ajuns in Delta, Tariceanu a declarat ca este impresionat negativ de faptul ca vilele amenajate de-a lungul Dunarii nu respecta specificul ambiental, exemplificandu-si afirmatia prin constructiile cu acoperis de tabla si nu din stuf sau alte materiale specifice zonei. "Constat cu mare regret ca Delta continua sa fie si astazi o fosta zona de frumusete unica, transformata in perioada comunista intr-un loc cu activitate economica. Trebuie sa ne hotaram daca protejam Delta sau o transformam intr-o zona in care activitatile economice se fac in draci", a spus Tariceanu.
Guvernul va contracta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un imprumut in valoare de 22,6 milioane euro pentru proiecte de reconstructie ecologica si de atragere a investitiilor de mediu in Delta Dunarii, fonduri care se adauga celor 7,5 milioane lei incluse deja in bugetul pe acest an al Ministerului Mediului. Programul guvernamental de promovare a Deltei Dunarii prevede, printre altele, amenajarea unor porturi turistice in Tulcea, Murighiol si satul Crisan, cu un volum de investitii estimat la 7,4 milioane euro si ulterior in Sulina, Sfantu Gheorghe si Maliuc, cu investitii de 5 milioane euro. Lucrarile de amenajare a Portului Tulcea vor fi incheiate in termen de 24 de luni de la data inceperii proiectului, portul urmand sa fie construit pe o suprafata totala de 5,1 hectare, cu o capacitate de 72 de nave, destinat exclusiv ambarcatiunilor de agrement. Un alt proiect avut in vedere este amenajarea Portului turistic Marina Tulcea, proiect in valoare de 6,5 milioane euro, care ar urma sa fie finalizat pana la sfarsitul anului viitor.
Premierul Tariceanu s-a aflat in acest weekend in Delta pentru a promova proiectele de reconstructie ecologica si de atragere a investitiilor de mediu, insotit fiind de sotia sa si de unul dintre copii. "Hai in Delta!" este o actiune de relansare si turism promovata de premier, la care au mai participat ministri, ambasadori si ziaristi. In conceptia primului ministru, relansarea Deltei Dunarii inseamna dezvoltarea turismului, dar cu respectarea principiilor de protectia mediului, in special refacerea cursului natural al fluviului, renaturarea si ecologizarea zonelor care au fost indiguite. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.