1884
n 27 ian. / 8 febr. Episcopul Melhisedec Stefanescu prezinta comunicarea cu tema "Viata si opera lui Grigore Tamblac".
n 0/22 febr. Sunt alese Birourile Sectiilor Literara - format din V. Alecsandri, presedinte si Titu Maiorescu, vic
1884
n 27 ian. / 8 febr. Episcopul Melhisedec Stefanescu prezinta comunicarea cu tema "Viata si opera lui Grigore Tamblac".
n 0/22 febr. Sunt alese Birourile Sectiilor Literara - format din V. Alecsandri, presedinte si Titu Maiorescu, vicepresedinte - si Istorica - format din G. Barit, presedinte si V.A. Urechia, vicepresedinte
n 15/27 mart. D.A. Sturdza ofera Academiei Romane 29 documente originale din sec. XVII-XVIII si 80 de monede vechi romanesti.
n 23 mart/4 apr. In cadrul sesiunii solemne, regele Carol I, dupa ce vorbeste despre misiunea Academiei Romane, propune alcatuirea unui "Etymologicum Magnum Romaniae", care sa cuprinda "toate cuvintele vechi, care altminteri vor fi pierdute pentru generatiile viitoare." Opera ar fi trebuit terminata in 4-6 ani si, in acest scop, regele Carol pune "in fiecare an modesta suma de 6000 lei la dispozitia Academiei", convins ca "opera Academiei, care-si va ridica siesi un monument nepieritor, va fi incununata de o izbanda fericita."
n 24 mart/5 apr. Izbucneste un incendiu care a distrus o parte din edificiul Universitatii in care se afla o parte a depozitului de carte al Academiei Romane. Se hotaraste ca sedintele sa se tina in sala de lectura a Bibliotecii statului.
n 27 mart/8 apr. Se aproba oferta facuta de librarul I.V. Socec de a tipari, pe contul sau, lucrarea "Istoria romanilor supt Mihai Voievod Viteazul", de Nicolae Balcescu.
n 29 mart./10 apr. Printr-o scrisoare trimisa din Franta, Al. Odobescu face cunoscut ca a trimis Academiei Romane 57 de caiete, insumand 579 de pagini, cu 396 de documente copiate din volumele de corespondenta diplomatica intre Franta si Imperiul Otoman intre anii 1791 si 1807.
n 30 mart/11 apr.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.