In ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre cresterea sustinerii pentru partidele de extrema dreapta in statele europene, precum Franta, Italia, Austria sau Olanda. Noile state membre ale Uniunii Europene nu se lasa nici ele mai prejos in ceea ce

In ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre cresterea sustinerii pentru partidele de extrema dreapta in statele europene, precum Franta, Italia, Austria sau Olanda. Noile state membre ale Uniunii Europene nu se lasa nici ele mai prejos in ceea ce priveste participarea partidelor de extrema dreapta la guvernare. Saptamana trecuta, Parlamentul European si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu participarea la guvernare a unor astfel de partide in Polonia si Slovacia.

Liga Familiilor Poloneze

Cazul polonez a intrat in atentia europarlamentarilor odata cu dezbaterile care au avut loc la Strasbourg cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la inceputul razboiului civil spaniol.
Reprezentantul Ligii Familiilor Poloneze, partid care face parte din coalitia de guvernare in Polonia, a declarat cu aceasta ocazie ca oameni politici precum Franco nu se mai intalnesc in Europa zilelor noastre, desi ar fi foarte necesari pentru pastrarea valorilor europene traditionale in fata pericolului reprezentat de socialismul ateu. Aceasta este doar ultima dintre pozitiile scandaloase exprimate de reprezentantii acestui partid.
Liga Familiilor Poloneze face parte din coalitia de guvernare care a preluat puterea dupa alegerile din 2005. Acest partid se declara exponentul "stangii crestine", insa in ultima vreme a manifestat tendinte clare de extremism si populism. Partidul se declara impotriva avorturilor, eutanasiei si a casatoriilor homosexuale.
De asemenea, se declara impotriva eliminarii serviciului militar obligatoriu, a vanzarii de terenuri catre cetatenii straini si a legalizarii drogurilor usoare.

Partidul National Slovac si Meciar in Slovacia

Parlamentul European si-a manifestat ingrijorarea si in legatura cu componenta noului guvern slovac. Grupul socialist european si-a anuntat intentia de a exclude dintre randurile sale Partidul Social Democrat Slovac, deoarece si-a ales ca parteneri de coalitie doua partide de dreapta. Unul dintre ele este Partidul National Slovac, al carui lider face deseori comentarii precum: "Sa ne urcam cu totii in tancuri si sa mergem sa doboram Budapesta la pamant" sau "Nu exista rromi, exista numai tigani care fura, jefuiesc si fac rau". Al treilea partid intrat la guvernare in Slovacia este Partidul Poporului - Miscarea pentru o Slovacie Democrata. Liderul acestui partid, Vladimir Meciar, a fost primul-ministru al Slovaciei in timpul disolutiei de Cehia din 1993.
Meciar este deseori acuzat pentru intarzierile din negocierile de aderare ale tarii sale la Uniunea Europeana si NATO. Tendintele antidemocratice ale liderului, impreuna cu acuzatii de incalcare a drepturilor omului aduse impotriva sa, au facut ca Slovacia sa fie privita cu scepticism de catre organizatiile internationale.

Polonia si Slovacia nu sunt doar exceptii

Aceste doua exemple arata ca atat in statele noi membre ale Uniunii Europene, cat si in alte state europene, partidele extremiste si populiste castiga din ce in ce mai mult teren. Aceasta tendinta poate fi pusa mai ales pe seama insecuritatii economice. Saracia determina populatia sa caute sprijin la acest tip de candidati, pentru ca ei sunt gata sa condamne "vinovatii" pentru toate relele, in persoana minoritatilor de orice fel sau a imigrantilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.