Purtatorul de cuvant al secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat pentru Financial Times ca europenii sunt pregatiti sa inceapa noi discutii pentru crearea unui sistem european de aparare antiracheta. Reinceperea acestor discuti
Purtatorul de cuvant al secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat pentru Financial Times ca europenii sunt pregatiti sa inceapa noi discutii pentru crearea unui sistem european de aparare antiracheta. Reinceperea acestor discutii a fost accelerata de testele cu racheta balistica efectuate saptamana trecuta de Coreea de Nord.
Ca raspuns la acest gest, Statele Unite si-au activat deja scutul de aparare antiracheta. Statele Unite ar putea asigura apararea antiracheta si pentru statele europene, dar Washingtonul a declarat ca SUA vor apara numai anumite state, cele care vor accepta prezenta pe teritoriul lor a unor sisteme de interceptare antiracheta. Pe fondul acestor discutii in cadrul NATO, statele europene simt din ce in ce mai mult nevoia crearii unui sistem de aparare european.
Saptamana trecuta, statele membre UE au aprobat si un nou cod in ceea ce priveste liberalizarea industriei de armament europene. Javier Solana, reprezentantul pentru politica externa si securitate al Uniunii Europene, a declarat ca membrii UE sunt acum de acord sa transfere industria echipamentelor de aparare din sfera suveranitatii nationale in cea a jurisdictiei europene.
Prin deschiderea industriilor nationale de armament spre competitia europeana, se spera ca industria europeana de materiale de razboi va deveni mai competitiva pe piata europeana si ca se vor elimina anumite presiuni asupra bugetelor nationale de aparare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.