Statele membre UE fac eforturi pentru construirea unei politici comune in privinta energiei, un element central al acesteia fiind asigurarea resurselor de energie fosila intr-o lume in care resursele de petrol si gaz natural devin din ce in ce mai ne
Statele membre UE fac eforturi pentru construirea unei politici comune in privinta energiei, un element central al acesteia fiind asigurarea resurselor de energie fosila intr-o lume in care resursele de petrol si gaz natural devin din ce in ce mai nesigure. In acest sens, Comisia Europeana propune Rusiei participarea la o zona de liber schimb, odata ce Rusia va deveni membra a Organizatiei Mondiale a Comertului.
Regiunea Kaliningrad ar putea deveni pivotul integrarii economice dintre statele UE si Rusia, fiind un teritoriu rusesc aflat in interiorul granitelor Uniunii Europene. Situata intre Polonia si Lituania, enclava are un guvernator numit de la Moscova, iar 80% dintre cei un milion de locuitori ai sai se declara rusi. Dupa cum se explica intr-un material al EUObserver, Georgi Koos este guvernatorul numit in 2004 de presedintele Putin tocmai pentru a dinamiza din punct de vedere economic regiunea. Incepand din aprilie 2006, investitorii straini sunt scutiti de impozite pe profit pentru sase ani. Guvernatorul a lansat si o campanie impotriva coruptiei, menita sa mareasca increderea investitorilor straini in regiune. Vladimir Putin a numit Kaliningradul "regiune-pilot" in cooperarea cu Uniunea Europeana.
Desi importanti investitori europeni sunt deja prezenti in regiune, iar regimul de trecere a frontierelor intre Kaliningrad si Polonia, respectiv Lituania, a fost imbunatatit in ultima vreme, distanta dintre regiune si Europa ar putea fi mai mare decat se pare. Regimul de obtinere a vizelor pentru cetatenii rusi care traiesc in enclava va fi complicat, iar polonezii se plang de efectul prezentei militare in Kaliningrad. Polonia acuza Moscova ca foloseste efectivul militar de 40.000-100.000 prezent in Kaliningrad pentru a bloca accesul la portul polonez Frombork si pentru a intreprinde operatiuni de cautare in teritoriul polonez.
Exista si posibilitatea ca discrepantele economice dintre Kaliningrad si teritoriile invecinate sa se mareasca, odata ce Polonia si Lituania vor incepe sa foloseasca intensiv fondurile regionale. La randul lor, aceste diferente economice ar putea mari instabilitatea politica intr-o zona care nici in prezent nu este scutita de tensiuni interetnice.
Totusi, asteptarile sunt mai degraba pozitive, atat de partea rusa, cat si de cea europeana. Cativa diplomati europeni citati de EUObserver se asteapta ca dezvoltarea rapida a enclavei sa ofere un exemplu pentru Moscova. Daca regiunea se dezvolta economic si se stabilizeaza politic, eliminand orice dubii in privinta respectarii drepturilor omului, Rusia s-ar putea simti presata sa inainteze in aceeasi directie. Una dintre cele mai mari temeri exprimate de Uniunea Europeana in relatiile sale cu Rusia este ca aceasta, desi se declara o democratie, nu acorda de fapt suficiente drepturi si libertati cetatenilor sai.
Poate faptul ca enclava Kaliningrad reprezinta locul de nastere al filozofului Iluminismului, Immanuel Kant, a oferit europenilor inspiratie in acest sens. Considerat un simbol al valorilor europene, Kant este sarbatorit in Kaliningrad de catre populatia majoritar rusa. In fond, cand se gandesc ca enclava va deveni motorul integrarii comerciale dintre Europa si Rusia, europenii spera ca valorile europene vor "civiliza" tot mai mult Rusia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.