Vi-l mai amintiti, pasionati ai tenisului? Campion de juniori la Wimbledon, finalist la Australian Open! Ce parcurs fantastic anunta acest tanar sportiv din Cetatea Baniei... Mergea se impusese inca de la varsta de 14 ani, la europenele pentru junio
Vi-l mai amintiti, pasionati ai tenisului? Campion de juniori la Wimbledon, finalist la Australian Open! Ce parcurs fantastic anunta acest tanar sportiv din Cetatea Baniei... Mergea se impusese inca de la varsta de 14 ani, la europenele pentru juniori de la San Remo, cand s-a clasat pe locul I la dublu, impreuna cu Horia Tecau. Avea sa se repete si la Australian Open. Apoi, la Wimbledon, iar dupa aceea in Cupa Davis, in meciul de la Quito, cu Ecuadorul. Dupa care... Mergea a avut o mult prea lunga perioada de stagnare, odata cu trecerea de la juniorat la seniorat. Si el, la fel ca si Horia Tecau. Cauza nu trebuie explicata decat prin absenta unui antrenor. Dar nu unul obisnuit, care sa-i recomande ore in sir de antrenament, ci un tehnician in masura sa-l indrume si in plan strict strategic. Mergea a fost lipsit - spre deosebire de colegii de generatie, jucatori de tenis din alte tari - si de asistenta altor factori care pot contribui la reusite: un preparator fizic, un maseur. Mai mult, Mergea n-a gasit inca un antrenor cu care sa se adapteze, un tehnicina capabil sa-i puna in evidenta calitatile. Asa se face ca cel mai adesea intra pe teren fara a avea acea mentalitate de invingator, care ste cheia multor reusite. Mergea nu e surprins de fel de asaltul pe care l-a facut cipriotul Marcos Baghdatis, adversarul sau din finala juniorilor la Australian Open. Iar acum, invingatorul lui Leyton Hewitt la Wimbledon! Mergea cunoaste foarte bine parcursul lui Baghdatis, inca de la varsta de 12 ani: de la aceasta varsta jucatorul cipriot a ajuns la Paris, la una din scolile de tenis condusa de reputatul artizan, Bob Brett. or, el, Mergea, n-a avut sansa - nu i-a oferit-o nimeni in tara - de a ajunge sub comanda unui artizan de anvergura lui Brett. Ceea ce a facut diferenta. Baghdatis a ajuns sa se "bata" cu asii tenisului mondial. Iar el, Mergea, este inca in cautarea unui parcurs care sa-l aduca in elita sportului alb. Regreta esecul din finala de dublu a turneului de la Mamaia, chiar daca alaturi de Horia Tecau s-a simtit parca foarte aproape de perioada lor de glorie din anii junioratului. Sigur, Mergea nu si-a pierdut inca increderea de a mai avea un cuvant de spus in tenis. Impreuna cu Tecau va participa la cateva turnee peste Ocean, in US Open, dar si in altele. Iar in tara vor concura la challenger-ul de la Brasov si oricum la Open Romania. Ar fi, in cazul unor prestatii cat mai convingatoare, o sansa spre a reveni in vederile federatiei, ale antrenorilor Florin Segarceanu si Adrian Marcu pentru meciul din Cupa Davis cu Coreea de Sud. Mergea e convins ca o evolutie la fel de sigura precum cea de la Quito, cu Ecuadorul, ar putea sa insemne pentru el un nou inceput. Segarceanu si Marcu fiind si ei tot mai convinsi ca refacerea cuplului Mergea-Tecau ar putea fi de bun augur pentru tenisul romanesc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.