Situatia politica din Orientul extrem a ajuns ieri la un pas de explozie. Liderii marilor puteri din Asia, impreuna cu Statele Unite si cu reprezentantii ONU, cauta un proiect de rezolutie care sa ameninte si sa pedepseasca Coreea de Nord pentru tiru
Situatia politica din Orientul extrem a ajuns ieri la un pas de explozie. Liderii marilor puteri din Asia, impreuna cu Statele Unite si cu reprezentantii ONU, cauta un proiect de rezolutie care sa ameninte si sa pedepseasca Coreea de Nord pentru tirurile de rachete de saptamana trecuta.
In acest context, presedintele comunist de la Phenian, Kim Jong-il, a anuntat insa ca exclude pana si "cea mai mica concesie", tara sa fiind pregatita pentru "un razboi total" in cazul unei "razbunari a Statelor Unite". "Generalul Kim Jong-il a declarat ca nici cea mai mica concesie nu va fi facuta cotropitorilor imperialisti americani, inamicii nostri dintotdeauna", a difuzat televiziunea de stat a Coreei de Nord, potrivit presei occidentale.
In replica la aceste declaratii si la experimentele de saptamana trecuta, guvernul de la Tokyo a declarat ca este gata sa atace Coreea de Nord in cazul unei amenintari nucleare directe, desi Constitutia Japoniei interzice astfel de acte.
"Ne este imposibil sa nu facem nimic daca suntem atacati de o tara care sustine ca poseda arme nucleare si care ar putea lansa rachete asupra Japoniei", a declarat ministrul de Externe nipon, Tara Aso, citat de AFP si preluat de Mediafax.
Reactia vehementa a Japoniei a determinat insa si o deteriorare a relatiilor cu China si Coreea de Sud. Acestea, alaturi de Rusia, sustin ca impunerea unor sanctiuni Phenianului ar fi neavenita si ca nu ar duce decat la inrautatirea situatiei.
In acest context, atat reprezentantii de la Beijing cat si cei de la Seul i-au invinuit pe oficialii niponi de agravarea conflictului.
"Nu avem nici un motiv sa ne agitam asa cum face Japonia, ci avem toate motivele sa facem exact opusul", a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al presedintelui sud-coreean Roh Moo-hyun. "Nu ajuta la nimic sa sporim tensiunile din peninsula coreeana si sa lasam sa se deterioreze si mai mult relatiile intercoreene. Aceasta nu va ajuta deloc la solutionarea crizei nucleare sau a crizei rachetelor", a adaugat el.
Coreea de Nord a lansat, saptamana trecuta, sase rachete cu raza scurta si medie de actiune, si o a saptea racheta intercontinentala Taepodong-2, care s-au scufundat, toate, in Marea Japoniei, in largul coastelor nipone si ruse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.