in masura sa produca "socuri importante", prin nivelul ridicat al indatorarii companiilor in moneda straina, precum si  gradului important de euroizare a economiei autohtone. Acest risc potential este estompat insa, potrivit BNR, de preze
in masura sa produca "socuri importante", prin nivelul ridicat al indatorarii companiilor in moneda straina, precum si gradului important de euroizare a economiei autohtone. Acest risc potential este estompat insa, potrivit BNR, de prezenta importanta a investitorilor din UE, mai putin expusi volatilitatii euro/leu. Pe de alta parte, din cauza ponderii mari a datoriei private externe si a creditelor bancare interne in valuta, de 14% din totalul datoriilor in 2005, este "posibil ca un soc semnificativ pe cursul de schimb (in directia deprecierii) sa genereze efecte adverse sistemice".

Mai bine cu datorii la terti decat la banci
BNR constata ca eficienta alocarii resurselor de catre companii nu este multumitoare, cu toate ca se constata o tendinta de imbunatatire a situatiei. In schimb, companiile continua sa nu recurga la credite bancare decat in foarte putine cazuri, una dintre principalele surse de finantare ramanand arieratele. Astfel, anul trecut, pentru 63,4% din companii, creditele comerciale si arieratele, la care se adauga veniturile inregistrate in avans si provizioanele, au reprezentat principala sursa de finantare, procent in scadere fata de 2004, cand s-a situat la 66,6%. Ponderea restantelor fata de companii si banci s-a redus usor anul trecut, in detrimentul arieratelor intre companii. Doar 8% din companiile romanesti detin un credit bancar, printre motivele care stau la baza acestei situatii BNR amintind de costul ridicat al imprumutului, lipsa unor proiecte viabile, existenta unor surse de autofinantare ridicate in posesia companiilor.
Oamenii de afaceri se declara de acord cu previziunile BNR privind impactul cursului de schimb asupra bunului mers al intreprinderii, dar reclama lipsa de predictibilitate si ecartamentul foarte mare de curs. "Cand ecartamentul de curs este foarte mare, cand nu exista inca un Cod Fiscal finalizat, investitorii nu pot previziona un plan de afaceri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.