Pentru ca un patronat sa fie puternic, acesta trebuie sa se bazeze pe principii de baza, cum ar fi unitatea, profesionalismul si solidaritatea, este de parere Antonio Penalosa, secretar general al Organizatiei Mondiale a Patronilor. Din pacate, "pat

Pentru ca un patronat sa fie puternic, acesta trebuie sa se bazeze pe principii de baza, cum ar fi unitatea, profesionalismul si solidaritatea, este de parere Antonio Penalosa, secretar general al Organizatiei Mondiale a Patronilor. Din pacate, "patronatele autohtone sunt intr-un stadiu divizat. Si modul de organizare al celor 11 confederatii patronale sunt constituite pe aceasta baza. Este greu ca patronatele sa ajunga sa aiba o voce comuna, asta din cauza intereselor divergente", ne-a spus Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania.
De asemenea, acesta este de parere ca "cel mai important principu pe care patronatele ar trebui sa-l aiba in vedere este independenta politica si financiara", lucru intarit si de Penalosa.
Prezent saptamana trecuta la Bucuresti la reuniunea internationala organizata de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania pe tema patronatelor si interesele oamenilor de afaceri, Penalosa a spus ca in secolul XXI patronatele trebuie sa se bazeze pe cateva principii. Primul dintre acestea este unitatea.
Patronatele trebuie sa vorbeasca intr-un singur glas. Pentru guvernanti este mai bine sa fie mai multe organizatii patronale, asa isi pot rezolva interesele de partid mai usor. Ori patronatul trebuie sa aiba in atentie interesele oamenilor de afaceri. Deci trebuie sa fie unite si puternice, a subliniat Antonio Penalosa.

"Presedintii nu trebuie sa considere angajatii ca pe niste jucarii"

Secretarul general al OMP a adaugat ca patronatele trebuie sa aiba tarie, putere si forta. Aceste trei caracteristici nu le sunt date de numarul de membri, cat de importanta celor pe care ii reprezinta. Patronatele trebuie sa fie profesioniste. Ele nu pot rezista cu o structura administrativa slaba. Trebuie sa fie puternice si din punct de vedere financiar, pentru a-si constitui logistica si a-si angaja cei mai competitivi oameni, a spus liderul Organizatiei Mondiale a Patronilor.
Presedintii nu trebuie sa considere angajatii ca pe niste jucarii ale lor. Banii trebuie sa vina din cotizatii, de la comunitatea oamenilor de afaceri. Patronatul trebuie sa se fereasca de a primi anumite subventii care ar putea sa le stirbeasca din autoritate si sa le faca dependente de anumite interese, a precizat Antonio Penalosa.

Patronatele ar trebui sa se sustina reciproc

Un alt principiu este cel al solidaritatii. Patronatele nu sunt companii de servicii. Membrii lor trebuie sa gaseasca modalitatile prin care atat cei mici, cat si cei mari sa se sustina reciproc.
Independenta fata de guvern sau de fortele politice care dau patronatului putere este un alt principiu. Nici o organizatie patronala nu trebuie sa aiba legaturi cu partidele politice sau cu membrii guvernului.
Oamenii de afaceri care ajung in demnitati publice sau politice este bine sa nu mai reprezinte o voce in patronat si sa-si dea demisia. Patronatele puternice trebuie sa aiba conexiuni si relatii cu forte politice care le sustin interesele, dar numai atat, a spus vorbitorul. Patronatele trebuie sa fie active, sa participe la discutii, dezbateri pe probleme legate de reforme, de acte normative ce vizeaza mediul de afaceri. Ele trebuie sa ofere proiecte spre dezbatere guvernantilor pe anumite teme care vin de la membrii lor. Trebuie sa fie active si sa aiba un curent propriu de opinii.
Totodata, patronatele trebuie sa dea dovada de flexibilitate. Ele trebuie sa fie capabile sa se adapteze din mers schimbarilor, a relevat Antonio Penalosa.

Dialog social deschis

Un alt principiu, deloc de neglijat, este cel al ofertelor de servicii. Intr-o organizatie patronala exista servicii tangibile si intangibile. Cele intangibile depasesc 80 la suta si se refera in special la lobby.
Patronatele trebuie sa fie lideri ai dialogului sociali, ele trebuie sa fie deschise la dialog nu numai cu organizatiile sindicale, cat si cu ONG-urile, guvernul sau partidele politice. Potrivit lui Penalosa, conducerea patronatelor trebuie sa fie una generoasa. Presedintii trebuie sa fie conducatori si nu proprietari. Numai asa patronatul poate sa fie o institutie de durata si stabila.
Un ultim principiu de care trebuie sa tina cont un patronat atunci cand se constituie este cel al vizibilitatii, succesului, credibilitatii si al sprijinului institutiilor.
Toate acestea sunt date de modul in care membrii patronatului stiu sa se implice in rezolvarea problemelor mediului de afaceri, in dialogul cu Guvernul, cu sindicatele, cu legislativul. Deci intr-un cuvant putem vorbi despre unitate, putere, bani, independenta, solidaritate si, nu in ultimul rand, putere de decizie si dialog. Referindu-se la patronatele din Romania, Antonio Penalosa si-a exprimat satisfactia ca mediul de afaceri romanesc a inteles necesitatile unificarii si a promis sprijin moral si de lobby in plan international ori de cate ori ACPR il va solicita.

Voce unitara

Organizatiile patronale din Romania si sustinerea intereselor membrilor lor a fost tema seminarului organizat la sfarsitul saptamanii trecute de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania in colaborare cu Centrul International pentru Intreprinderi Private, finantat de guvernul Statelor Unite prin Camera de Comert.
Miscarea patronala din Romania a inceput procesul de coagulare prin constituirea Aliantei Confederatiilor Patronale - alianta din care fac parte sapte confederatii patronale reprezentative la nivel national. Alianta este afiliata atat la Organizatia Internationala a Patronilor cat si la Patronatul European.
"Putem spune ca astazi avem o voce unitara atat in plan national cat si international. Oferim sindicatelor un partener real de dialog, iar prezenta la reuniunea de astazi a secretarului general al Organizatiei Mondiale a Patronilor, Antonio Penalosa, este un semn al recunoasterii noastre de catre patronatele mondiale si europene", a declarat Mihai Manoliu, secretar general al Patronatelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.