Felix Termae Varadienses. Fericirea de a-l lasa pe Dumnezeu sa te fericeasca. Punem mana de la mana si distrugem. P-orma, om vedea. Sau om trai. De fericirea reumaticilor se ocupa Bunutul. Dar numai atunci cand nimereste sa trimita langa Oradea oameni priceputi.

Ai intrat in Romania, venind dinspre Ungaria, si dai cu nasul de un panou mare care te cam sperie. Pana la Bucuresti sunt 642 de kilometri. Enorm, cand esti la volan, mai ales ca nu ai autostrada. Nici nu vei avea, aici, pentru ca, intr-o buna zi, cand o fi sa vina Autostrada Transilvania, va trece cu cateva afaceri imobiliare mai spre nord. Primarului de Bors, Batori Geza, nu-i pasa. Conteaza ca lui sa-i ia mai putin timp sa ajunga la Capitala. Capitala insemnand Bucurestii. Nu stim daca le place sau nu. Nici nu conteaza prea tare. Au prea mult de lucru acasa. Si nu pierd vremea. Borsul, se vede de cum te insinuezi pe cararea asfaltata ce duce de la drumul european pana la ultimele case din sat, e la mai mult de 642 de kilometri de Bucuresti. Chiar daca nu au vorbit acasa niciodata romaneste, se pun la punct. Tinta lor e performanta. Viceprimarul Lorincz Lajos a invatat limba romana (de sila? bucuros!) in armata. Garantam ca ar putea da lectii unor romani pur-sange cu capital electoral rusinos de mare.
INTOARCEREA LA NORMALITATE. Si mergi, si dai, din cand in cand, in hartoape, ca, totusi, e Romania. Tu in hartoape, altii in gropi. Si-or dat multi. Asa greu s-or urnit sa nu lase paraginii ditai statiunea de la care, balnear, incepe Romania. No...
De fapt, nu oamenii locului poarta aceasta cruce a intarzierii ci administratia turistica centrala, incapatanata zor-nevoie mare sa amane privatizarea unor active care n-aveau nici o sansa de a se regenera de la sine, cum izvoarele termale de la Felix de sute de ani o fac. De-abia 2003 si 2004 au adus viata noua unora dintre cele mai cu potential locatii din statiune. Aparitia unui investitor privat a insemnat introducerea hotelurilor Lotus si Termal in mai multe circuite turistice. Vin aici si pacienti si oameni de afaceri si studenti si pensionari si vin si, pur si simplu, victimele unei vieti cu nervii intinsi, zi dupa zi, la limita suportabilitatii. Vin pentru ca, aici, in imediata vecinatate a pustei panonice, o padure fantastica face aerul respirabil si pentru ca sub balcon (unde nu-ti canta nimeni o nedorita serenada) se bronzeaza a lene la soare strandul cu apa termala.

TRATAMENTE