Serviciile speciale sunt folosite ca arma politica, iar informatiile confidentiale, drept munitie. In timp ce ministrul apararii Atanasiu si consilierul Sergiu Medar se cearta ca la usa cortului pe un document clasificat, informatii clasificate, tra

Serviciile speciale sunt folosite ca arma politica, iar informatiile confidentiale, drept munitie. In timp ce ministrul apararii Atanasiu si consilierul Sergiu Medar se cearta ca la usa cortului pe un document clasificat, informatii clasificate, transpirate din serviciile secrete si armata romana, sunt postate pe Internet la dispozitia oricui. Scandalul „cd-ului cu informatii clasificate“ s-a lasat cu arestari si perchezitii in randul ziaristilor. Va prezentam in premiera cateva exemple care dovedesc iresponsabilitatea si neprofesionalismul celor care manuiesc informatii confidentiale. Interceptari si decriptari audio, codurile unitatilor militare, radiograme, frecvente radio militare sau indicativele serviciilor speciale la un singur click de mouse.

Cum au ajuns aceste informatii clasificate la Sergiu Medar nu stim, dar ne aducem aminte ca intr-un caz asemanator jurnalistii au fost arestati si cercetati, iar dosarul „CD-ului cu informatii clasificate“ este in lucru. Puterea a facut un show mediatic cu mascati, perchezitii, arestari. Cu acea ocazie, fostul procuror-sef Doru Ioan Cristescu a confiscat bunuri personale si cal culatoare din redactiile ziarelor. In cazul ziaristilor, Parchetul General s-a sesizat din oficiu, cu toate ca ziaristii nu isi facusera decat datoria. Semnalasera scurgeri grave de informatii militare confidentiale din zone care nu tineau de teritoriul Romaniei. Ministrul Atanasiu declara cu nonsalanta la vremea aceea ca nu are de gand sa-si dea demisia, ba chiar se asteapta la felicitari. Despre informatiile clasificate se discuta de cel putin sase luni prin carciumile din Focsani, iar SRI-ul nu a miscat un deget. Cu toate ca informatiile foarte grave de pe cd proveneau si se refereau in principal la zone de conflict din Afganistan, ancheta MApN a inceput la un detasament din Bistrita. S-a vorbit atunci de lupta pentru ciolanul informativ de la Vrancea si de la sefia DGIA dintre puterea care l-a pus la conducere pe generalul Constantin Croitoru, general de aviatie, si generalul Tucan, un mai vechi prieten al PSD.

Iresponsabilitate si neprofesionalism

Scurgerile de informatii clasificate nu sunt noutati pentru serviciile speciale romane. Imediat dupa revolutie, partidele aflate la putere s-au santajat reciproc cu dosare clasificate referitoare la colaborarea cu fosta Securitate. Cel mai notoriu este cazul omului de afaceri Dan Voiculescu, alias Felix.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.