Nu am sa comentez declaratia transanta a presedintelui precum ca initiativa privind retragerea din Irak ar reprezenta un puci anti-Romania. Este mult prea grava si ar insemna sa ne hazardam inutil in a argumenta ceva ce nici presedintele nu o face. A
Nu am sa comentez declaratia transanta a presedintelui precum ca initiativa privind retragerea din Irak ar reprezenta un puci anti-Romania. Este mult prea grava si ar insemna sa ne hazardam inutil in a argumenta ceva ce nici presedintele nu o face. Altceva ni se pare mai interesant. Chiar daca liberalii nu renunta la ideea lor si chiar daca seful statului a admis ca este nevoie de o dezbatere publica pe aceasta tema, un lucru este clar. Acela ca politicienii romani si nu trupele s-au retras din Irak. O retragere tipic damboviteana in care tot gunoiul din administratie este scos, in public, de sub pres. Brusc acestia au descoperit, si mira aceasta noua deschidere, ca Romania are lucruri extrem de importante de rezolvat in tara pentru cetatenii sai. Deja asistam la o telenovela prea siropoasa. Premierul pune acum accentul pe prioritatile nationale mai presus decat "tradarea" ministrilor sai liberali. El a declarat ieri ca cei doi ministri au foarte multe lucruri de facut in contextul aderarii la UE. Mai mult, si-a reamintit ca ministrul Finantelor are de gestionat probleme legate de Codul fiscal, de bugetul rectificat si de sistemul informatic privind colectarea accizelor si TVA, lucruri restante, sanctionate de Comisia Europeana in raportul sau din mai. Si la democrati prioritatile sunt altele, "mai aproape de popor". Tot ieri, Delegatia Permanenta a PD a trecut repede peste solicitarea liberalilor, presedintele Boc subliniind ca pentru "acelasi popor" trebuie finalizata "sania pentru iarna". Asa ca prioritatea partidului o constituie gasirea de solutii pentru... reducerea facturii termice pentru cetateni in sezonul friguros. Si opozitia este ingrijorata de "realele" probleme ale tarii. De pilda, presedintele PSD, Mircea Geoana, "avertizeaza" ca atat CSAT cat si Guvernul sunt blocate si, in timp ce "tara se zbate" in inundatii si in ultimul val de scumpiri la benzina, motorina, alcool si tigari de la 1 iulie, "presedintele si premierul nu au altceva mai bun de facut decat sa se lupte si sa se dueleze pe toate aceste subiecte". Deja "admiram" un tablou politic in cel mai pur stil de arta naiva dar care, cu siguranta, nu are "vanzare" la marele public votant satul de atata grija fata de el si mai ales de promisiuni pre si post-electorale. Acesta pare sa-si rezerve bilete la "lojele" de pe marginea drumului pentru a viziona noua susa a razboiului dintre Palate. Explicatia este simpla. "Biletele" sunt ieftine dar "actorii", amatori, fara credibilitate. Cam asta ar fi tot ce ar trebui sa se inteleaga din toata tarasenia soldata doar cu retragerea politicienilor din Irak.
In rest, ce mai putem sa constatam? Nimic altceva decat o noua iesire la rampa a presedintelui care a fructificat mingile imprecise trimise dinspre Palatul Victoria. "Nu pot fi solidar cu Guvernul, mai ales cand nu isi indeplineste obligatiile stipulate in programul de guvernare. E una cand nu poti, alta cand nu vrei"- declara raspicat Traian Basescu. Iar premierul nu-l poate, din nou, contrazice pentru ca presedintele a reluat temele sale predilecte pe care Executivul, mereu, le-a ignorat. Coruptie in justitie, un sistem sanitar aflat in moarte clinica, educatia la pamant si o administratie clientelara, lucruri de care presedintele se delimiteaza lasand un cartof fierbinte in mana premierului. Declaratia lui Traian Basescu, facuta intr-o emisiune difuzata pe Radio Romania Actualitati, este elocventa. "In calitate de presedinte nu pot decat sa semnalez problemele institutiilor, pentru ca nu am drept de initiativa legislativa"- spune presedintele. Premierul nu are altceva de facut decat sa preia in lucru toate restantele si defectiunile care acum au devenit o problema strict guvernamentala care ii sifoneaza constant imaginea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.