Bancile din Romania vor fi nevoite sa aduca noi aporturi de capital dupa introducerea regulilor de calcul a riscurilor si adecvare a capitalurilor propuse prin regulamentul Basel II. Legislatia privind aplicarea noului regulament trebuie elaborata pa
Bancile din Romania vor fi nevoite sa aduca noi aporturi de capital dupa introducerea regulilor de calcul a riscurilor si adecvare a capitalurilor propuse prin regulamentul Basel II. Legislatia privind aplicarea noului regulament trebuie elaborata pana anul viitor si devine obligatorie pentru toate institutiile de credit din tarile europene incepand cu 1 ianuarie 2008. Basel II introduce reguli imbunatatite de clasificare si gestionare a riscurilor, odata cu noile metode de calcul al adecvarii capitalurilor in functie de risc.
Bancile au posibilitatea sa aleaga intre o abordare de baza, care presupune un calcul pornind in principal de la factori cantitativi si mai multe variante de abordari avansate. Acestea din urma pun accentul pe factorii calitativi ai portofoliului si presupun elaborarea unui model pentru fiecare banca in parte. Cu ajutorul acestor modele pot fi diminuate sumele de capital alocate riscului pentru o serie de credite. Pe de alta parte, sunt necesare eforturi considerabile de implementare, mai ales pentru bancile de dimensiuni mici. Basel II impune o serie de modificari ale procedurilor si organizarii interne. Este un model construit aproape in totalitate pe conceptul de guvernanta corporatista, in care responsabilitatile fiecarei structuri de conducere sunt foarte bine definite si separate.
Totodata, aplicarea Basel II necesita uniformizarea metodelor de raportare, prin introducerea la nivelul sistemului bancar a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.