Spre deosebire de statiuni ca Malnas-Bai sau Valcele, unde, din cauza dezinteresului celor care au cumparat hotelurile, turismul a devenit inexistent, la Sovata am gasit hoteluri si baze de tratament renovate complet. Cheia succes

Spre deosebire de statiuni ca Malnas-Bai sau Valcele, unde, din cauza dezinteresului celor care au cumparat hotelurile, turismul a devenit inexistent, la Sovata am gasit hoteluri si baze de tratament renovate complet.

Cheia succesului de la Sovata nu sta neaparat in resurse naturale mai bogate, ci in mentalitatea investitorilor. Ei nu s-au multumit numai sa cumpere, ci au si bagat bani in renovare, cu gandul de a-i atrage pe oamenii bogati care sufera de boala secolului: stresul. Multi dintre acestia sunt din orasele mari ale tarii si in special din Bucuresti. Pentru acestia, exista un hotel de trei stele. Nici cei cu venituri medii nu au fost lasati deoparte; hotelurile de doua stele ii asteapta. Un grup de trei hoteluri este unit prin tuneluri si pasarele de o baza de tratament comuna. Daca hotelurile ar fi fost vandute separat, asa cum se dorea initial, atunci unul dintre hoteluri s-ar fi trezit cu o baza de tratament disproportionata fata de numarul de locuri pentru cazare, iar celelalte doua nu ar fi putut oferi oaspetilor acces la tratament. Cele trei hoteluri, Sovata, Bradet si Faget, apartin acum unei societati la care actionari sunt doua firme din Ungaria. ""Una dintre aceste firme este detinuta de statul ungar si are drept scop sa faca investitii in tarile riverane Ungariei, unde
exista minoritate maghiara. Astfel, se creeaza locuri de munca pentru maghiari"", ne explica Fülöp-Nàgy Jànos, directorul Balneoclimaterica.
In urma renovarilor, din Hotelul Sovata n-au ramas decat peretii. Au fost schimbate mobilierul, mochetele, instalatiile sanitare. S-au aranjat camere pentru handicapati, cu bai dotate special, si camere pentru alergici. Desi ofera confortul unuia de patru, hotelul are trei stele, ""pentru a nu-i speria pe oameni"". Un pachet de sapte zile, in care intra cazare, mic dejun si doua proceduri de tratament pe zi, costa 270 de euro. Se cazeaza aici romani din toata tara, cu venituri peste medie, dar si straini, intre care foarte multi basarabeni. ""Este o perioada in care merita sa faci investitii in turismul balnear. Amortizarea investitiei se face intr-un timp mai lung, dar sigur"", explica Fülöp-Nàgy Jànos.

TRATAMENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.