La fel ca si oamenii de rand si liderii politici ai zilei au tot felul de pasiuni, printre acestia numarandu-se jucatori de baseball talentati, cantareti impatimiti, regizori originali si chiar iubitori de sumo, relateaza MigNews, citat de Rompres.
La fel ca si oamenii de rand si liderii politici ai zilei au tot felul de pasiuni, printre acestia numarandu-se jucatori de baseball talentati, cantareti impatimiti, regizori originali si chiar iubitori de sumo, relateaza MigNews, citat de Rompres.
Junichiro Koizumi a avut multa vreme reputatia de henjin printre politicienii din Tara Soarelui Rasare. Un henjin este un sucit cu idei excentrice, trasnite, cu o tinuta suspect de ingrijita. Devenind prim-ministru, in aprilie 2001, Koizumi a lansat un disc cu piesele regelui rock-n-roll, Elvis Presley. CD-ul, compus dintr-o colectie de 25 de piese de succes ale lui Presley, are pe coperta chipul surazator al premierului, alaturi de un Elvis infloritor, imaginea cantaretului in anii lui cei mai buni. Piesele de pe acest CD au fost selectate personal de Koizumi, care, gatuit de emotii, vorbeste despre pasiunea sa pentru Elvis: "Nu ma plictisesc niciodata reascultandu-i cantecele", spune premierul nipon, adaugand ca muzica lui Elvis contine o "putere miraculoasa" care il ajuta sa faca fata vietii sale stresante. "Elvis este cel mai mare muzician din secolul XX", a declarat Koizumi odata unui ziarist. Orice suspiciune ca pasiunea pentru Presley ar fi un truc ieftin al politicianului pentru a cuceri inimile electoratului s-a risipit cand s-a descoperit ca japonezul este nascut, ca si "Regele", la data de 8 ianuarie si cunoaste toate cantecele de pe CD-ul mentionat, care a fost vandut in 200.000 de exemplare. Anul trecut, la Sydney, Koizumi a interpretat in duet cu ministrul australian de externe Alexander Downer piesa I Can't Help Falling in Love With You. De altfel, Downer nu este primul om politic care a participat la un karaoke improvizat cu primul ministru nipon. Liderul celei de-a doua tari ca nivel economic din lume este un fanatic al lui Elvis. Fratele premierului nipon, Masaiya, conduce un club de impatimiti de muzica Regelui si a contribuit cu bani la constructia unui monument din bronz dedicat idolului lor la Tokio.
Chirac-san, luptator ratat de sumo
Daca Jacques Chirac nu ar fi devenit om politic, cel mai probabil s-ar fi facut luptator de sumo. Presedintele Frantei este un pasionat al acestei vechi lupte japoneze. El detine sute de inregistrari cu lupte sumo, pe care le-a primit din Japonia, si, pe care le vizioneaza, destinzandu-se cu un pahar de bere mexicana, care reprezinta de fapt cea de-a doua pasiune a sa. Odata, intr-un interviu acordat ziarului sportiv L'Equipe, Chirac a spus ca si-ar dori ca intr-o alta viata sa fie luptator de sumo. Ca politician, cunoscut pentru abilitatea de a-si invinge rivalii cu lovituri sub centura, iar, uneori, lovindu-si fara nici o remuscare chiar si prietenii, Chirac-san este, se pare, un campion yokozuna nerealizat. Fostul sau protejat, ce i-a devenit de curand adversar, Nicholas Sarkozy, a considerat se pare ca, de altfel, si alte persoane nestiutoare, ca sumo este o lupta pentru supraponderali in scutece, de unde a ajuns la concluzia ca Chirac nu este un intelectual sadea, impartasindu-si opinia si in presa. Chirac a parat lovitura si a declarat recent unui ziar nipon ca sumo este, dimpotriva, un "sport international si etern" si ca nu oricine poate sa-l practice.
Chavez, pasionat de baseball
In pofida unor speculatii, Hugo Chavez s-a inrolat in armata nu din cauza carierei politice si nici din lipsa de studii. El a ales armata pentru a-si realiza ambitiile sale de a deveni un jucator performant de baseball: "am ales armata nu din cauza ca aveam vocatie militara, ci pentru ca armata era singura sansa pentru un baiat sarac din provincie sa ajunga in centrul tarii: cu ajutorul baseball-ului la care visam", recunoaste controversatul presedinte venezuelean. Visul sau secret, dupa cum a marturisit intr-un interviu, era sa joace pentru echipa San Francisco Giants. El a ajuns la Caracas, dar sperantele sale de ajunge in atentia "cautatorilor de talente" nu s-au realizat. Presedintele Venezuelei s-a dovedit mai degraba soldat decat sportiv, iar sa conduca o tara i s-a parut o ocupatie mai interesanta decat sa alerge pe stadion. Recent insa, Chavez a revenit la vechea sa pasiune: a fost capitan al echipei de stele venezuelene care a jucat un meci impotriva echipei tovarasului sau de ideologie Fidel Castro.
Berlusconi, muzician si colectionar de arta
Cu toate ca Silvio Berlusconi nu mai este prim-ministru al Italiei dupa ce a pierdut alegerile din aprilie, in ceea ce priveste hobby-urile, el il intrece pe mai norocosul sau adversar Romano Prodi, despre care a spus odata, in gluma, ca nu este un biciclist prea rau. Cel mai mare hobby al lui Berlusconi este muzica: canta excelent la pian, chitara, contrabas si sustine ca si-a platit studiile la universitate cu ajutorul lectiilor de pian si al cantatului pe vapoarele de croaziera ale prietenului sau, Fedele Confalonieri, patronul companiei de televiziune Mediaset. Berlusconi este autorul textelor dintr-un album cu piese de dragoste, interpretate in stil napoletan de Mariano Apicella. Berlusconi si Apicella organizeaza deseori serate de muzica in timpul vacantelor de vara la vila fostului premier italian din Sardinia.
Regele dependent de adrenalina
Daca vedeti o masina circuland cu mare viteza sau un avion la o inaltime ametitoare, fiti sigur ca regele Abdullah al II-lea al Iordaniei este pe aproape. Fost comandant al fortelor speciale regale, regele hasemit este un admirator al tuturor ocupatiilor ce presupun o secretie maxima de adrenalina. Plus o doza mare de risc. Este un scufundator de mare clasa, candva a pilotat avioane de asalt Cobra, a sarit de sute de ori cu parasuta si participa cu regularitate la competitiile de motosport. O data chiar a fost campionul Iordaniei la raliuri, putand fi vazut deseori imbracat cu tricoul sportiv cu numarul indragit al tatalui sau - 99.
Presedintele ciberdependent
Cei mai multi utilizatori de Internet din lume sunt din Republica Sud-Africana, iar presedintele acestei tari reprezinta, dupa unii, cazul cel mai grav de dependenta de Internet. Mbeki are un blog, in care pot fi gasite citate dintre cele mai inedite de pe alte site-uri Internet pe care le descopera navigand noaptea ore intregi. Unul din momentele cele mai controversate ale carierei sale este legat de asemenea de dependenta sa de Internet. In aprilie 2000, Mbeki a aparat un grup de savanti-disidenti, care promovau prin Internet ideea ca virusul imuno-deficitar nu duce la aparitia SIDA. Pe fondul numarului urias de bolnavi de SIDA in Africa, adversarii lui Mbeki l-au atacat, acuzandu-l de superficialitate. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin