Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a comentat intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg News, decizia Executivului de a mari deficitul bugetar, pentru a doua oara, in ultimele doua luni, mentinerea tintei inflatiei pentru acest an si decizia BNR de

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a comentat intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg News, decizia Executivului de a mari deficitul bugetar, pentru a doua oara, in ultimele doua luni, mentinerea tintei inflatiei pentru acest an si decizia BNR de a pastra un curs de schimb flexibil.

Decizia Guvernului nu este in concordanta cu procesul in care se afla deflatia
Guvernatorul BNR si-a exprimat dezaprobarea in ceea ce priveste decizia de crestere deficitul bugetar. "Guvernul si-a asumat un risc cu un deficit bugetar mai mare, bazat pe faptul ca datoria publica este mica, aderarea la Uniunea Europeana se apropie si de aceea vor fi bani ce vor veni de la U.E ca fonduri de aderare", a declarat guvernatorul BNR. Riscurile prevazute de Mugur Isarescu sunt inrautatirea balantei macroeconomice in raport cu deficitul de cont curent si inflatie si lipsa de eficienta in cheltuirea banilor, in cazul unei cresteri prea rapide a cheltuielilor guvernamentale. Banca Nationala si-a exprimat dezacordul in privinta deciziei luate de Guvern, aducand ca argument presiunea sub care se afla procesul deflatiei si riscul mare la care se supune in cazul in care cota-parte a Guvernului va creste.
Guvernatorul BNR a afirmat ca scopul deflatiei nu va fi modificat, in acest sens a fost luata o masura drastica, de crestere a rezervelor minime obligatorii in leu. "Noi am spus toate acestea intr-o maniera preventiva asa ca in momentul in care Guvernul a luat aceasta decizie de a mari deficitul bugetar si noi intentionam sa continuam sa aparam scopul nostru de deflatie. In consecinta trecem de la vorbe la fapte prin cresterea rezervelor minime obligatorii pentru leu. Aceasta este o masura extrem de puternica".
Guvernatorul BNR a cerut Guvernului sa-si pastreze angajamentul de a folosi 80 % din cheltuielile aditionale numai pentru investitiile ce au ca scop integrarea in U.E. si educatie. De asemenea a rugat Guvernul sa se asigure ca nu vor realoca aceste sume spre alte proiecte ce ar putea stimula consumul, daca nu ajung sa fie cheltuiti pe investitiile planificate. O alta cerinta inaintata Guvernului a fost sa foloseasca banii din resurse interne pentru proiectele de investitii si sa evite imprumuturi prin emitere de obligatiuni internationale pentru a nu fi necesara sterilizarea a si mai mult numerar si sa evite cresterea salariului. Mugur Isarescu a recomandat Guvernului sa respecte aceste conditii daca doreste mentinerea acestui deficit bugetar mare. In acelasi timp bancile din Romania au ocazia sa treaca de la dezvoltarea imprumutului comercial non-guvernamental, la reluarea imprumutului guvernamental, care este la un nivel scazut. BNR a estimat surplusul monetar (provenit dintr-un deficit bugetar mai mare) la 1,8 miliarde de euro, in comparatie cu tinta initiala de 0,5 % din produsul intern brut (PIB).

BNR doreste mentinerea unui curs de schimb flexibil
Decizia BNR, de a nu majora dobanda de politica monetara cu mai mult de 25 de puncte (un sfert de procent), a fost luata pentru a nu se intelege ca sunt deranjati de nivelul actual de curs, sau de situatia altor piete. Guvernatorul BNR a declarat: "Deja ne-am exprimat ca vom mentine o anumita flexibilitate a cursului de schimb ca o piedica pentru afluxurile de capital speculativ extern. Avem nevoie de un curs de schimb flexibil pentru a fi capabili sa penalizam capitalul speculativ prin apreciere cand acesta incearca sa intre si prin depreciere la iesire".

Tinta inflatiei ar trebui sa fie de aproximativ 4% in urmatorii doi ani
Pentru sfarsitul acestui an se mentine prognoza de 6,8%, datorita majorarii accizelor la alcool si tutun. Majorarea s-a produs la mijlocul lunii mai, iar efectele majorarilor vor continua si in iulie. Impactul asupra preturilor de consum a fost redus la jumatate. Majorarile care au avut loc in acest an sunt mai mici decat cele prevazute la inceputul lui 2006, rezultat incurajator, dar cu toate acestea Guvernul trebuie sa ramana prudent in privinta lor, in urmatorii 2 ani, a avertizat guvernatorul BNR.
Datorita ajustarii la o scara mai mica a preturilor la gazele naturale si la energie, tinta inflatiei ar trebui sa se mentina conform liniei guvernatorului Mugur Isarescu la 4%, plus sau minus un punct procentual, in 2007-2008. Banca Nationala Romana preconizeaza de asemenea o majorare a preturilor de consum, datorita conservarii ratei inflatiei pentru acest an, cu 5% plus sau minus un punct procentual. Ca urmatoare prioritati, guvernatorul BNR a mentionat: "Ceea ce avem noi nevoie acum este o trecere de la consum, care este nesustinut, la productivitate, ceea ce inseamna mai multa munca si mai multe investitii."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.