Florin Lazarescu a obtinut premiul al doilea
La sfarsitul saptamanii trecute, una dintre cele mai importante banci austriece, Bank Austria Creditanstalt, si organizatia de promovare a culturii (tip British Council) KulturKontakt Austria
Florin Lazarescu a obtinut premiul al doilea
La sfarsitul saptamanii trecute, una dintre cele mai importante banci austriece, Bank Austria Creditanstalt, si organizatia de promovare a culturii (tip British Council) KulturKontakt Austria, in cooperare cu Editura Wieser, au anuntat finalizarea primei editii a "Eastern European Literature Award", concurs in urma caruia vor fi premiate de-acum inainte carti aparute in Europa Centrala si de Est (foste state comuniste intrate sau aflate in curs de aderare la Uniunea Europeana). Prima laureata este Theodora Dimova (Bulgaria) pentru romanul "Maikite" (Mamele). Locul doi a fost ocupat la egalitate de scriitorul roman Florin Lazarescu cu volumul de proza "Trimisul nostru special" - aparut in 2005 la Editura Polirom - si de scriitoarea din Cehia Anna Zonova cu romanul "Za trest a za odmenu" (Ca pedeapsa si drept rasplata). Din culisele concursului aflam ca si cartea Ioanei Nicolaie a retnut atentia publicului, fiind luata in discutie la un moment dat. Cei trei castigatori vor fi prezentati publicului la targul de carte de la Frankfurt din acest an, iar in primavara anului 2007 cele trei lucrari premiate vor fi publicate bilingv (in versiunea originala si in limba germana) la Editura Wieser, in colectia EditionZwei. Castigatoarea locului intai va intra, de asemenea, in posesia unui premiu in valoare de 7500 de euro. Marele Premiu pentru Literatura Est-Europeana va fi decernat de Banca Austria Creditanstalt, KulturKontakt Austria si Editura Wieser odata la doi ani.
Juriul international, prezidat de Jiri Grusa - presedintele P.E.N. Clubului international si directorul Academiei Diplomatice din Viena - a desemnat, pe 26.06.2006, primii castigatori ai Marelui Premiu pentru Literatura Est-Europeana. Concursul, prezentat pentru prima data la targul de carte de la Frankfurt din octombrie 2005, a fost lansat de Banca Austria Creditanstalt, KulturKontakt Austria si Editura Wieser. Selectia autorilor participanti a fost facuta in prealabil la nivel national. Dintr-un total de aproximativ 500 de publicatii au fost nominalizate doar 20 din toate cele 10 tari participante, ctte doua pentru fiecare tara.
Juriul din Romania, format din Andrei Corbea-Hoisie, Ion Bogdan Lefter si Liviu Papadima a propus juriului international doua titluri "Cerul din burta" de Ioana Nicolaie (poezie, Editura Paralela 45) si "Trimisul nostru special" de Florin Lazarescu (proza, Editura Polirom).
Conform regulamentului concursului, juriul a selectat 20 de volume de literatura beletristica (poezie si proza) aparute in Romania in anul editorial 2005. Pentru poezie au fost selectate sapte volume: <<Turnul de fildes inclinat>> de Grigore Chiper (Editura Vinea), <<Rimelari>> de Serban Foarta, (Editura Cartea Romaneasca), "Celalalt peste" de Ioan Moldovan, (Editura Paralela 45), <<Epoca Lu>> de Victor Nichifor, (Editura Paralela 45), "Cerul din burta", de Ioana Nicolae, (Editura Paralela 45), "Cintece excesive" de Dan Sociu (Editura Cartea Romaneasca) si <<Pipa lui Magritte>> de Petre Stoica (Editura Brumar).
Selectia pentru proza cuprinde 13 volume: Petre Barbu, <<Blazare>> (Editura Polirom), Nichita Danilov, "Masa si extraterestrul" (Editura Polirom), Filip Florian, "Degete mici" (Editura Polirom), Florina Ilis, "Cruciada copiilor" (Editura Cartea Romaneasca), Nora Iuga, "Fetita cu o mie de riduri" (Editura Cartea Romaneasca), Catalin Lazurca, "Celebrul animal" (Editura Polirom), Florin Lazarescu, "Trimisul nostru special" (Editura Polirom), Adrian Majuru, "Destinul din oglinda" (Editura Paralela 45), Oana Orlea, "Alexandra iubirilor" (Editura Compania), Dora Pavel, <<Captivul>> (Editura Polirom), Sorin Stoica, <<O limba comuna>> (Editura Polirom), Florin Toma, <<Mostenirea Familiei Bildungsroman>> (Editura Cartea Romaneasca) si Tudor Calin Zarojanu, <<Sfirsitul lumii>> (Editura Polirom).
In "selectia finala" a juriului romanesc au fost retinute volumele Ioanei Nicolaie, "Cerul din burta" (Editura Paralela 45), al lui Petre Stoica, <<Pipa lui Magritte>> (Editura Brumar), "Masa si extraterestrul" al lui Nichita Danilov (Editura Polirom), <<Trimisul nostru special>> al lui Florin Lazarescu (Editura Polirom).
Ioana Nicolaie, prezenta in selectia finala a juriului romanesc
In final, juriul a optat pentru cele doua volume semnate de Ioana Nicolaie si Florin Lazarescu tinand cont atat de valoarea lor, cat si de valoarea lor de noutate, fiind vorba de doi autori foarte apreciati de critica ultimilor ani si care propun experiente literare inedite.
Iata descrierea volumelor trimisa juriului international:
"Spre deosebire de precedentele volume ale Ioanei Nicolaie, "Cerul din burta" nu mai contine poezie "propriu-zisa", ci un fel de proza poematica, dispusa in pagina sub forma unor blocuri de text despartite de spatii albe, ca in cazul jurnalelor. Subiectul este unic, cartea putand fi considerata si un "roman poematic": e vorba despre experienta sarcinii si a nasterii, traita si consemnata de catre o voce naratoare - fireste - feminina, confesiva, intens subiectiva. Substratul "existentialist", "biografist" e limpede, autoarea insasi dand nastere, in urma cu cativa ani, unui copil. Transpunere a unei experiente personale, a unei revelatii, "Cerul din burta" ar mai putea fi inscris - atunci - in categoria "autofictiunii", intens frecventata (si impusa ca atare, ca titulatura) de circa un deceniu si mai bine in literatura europeana (in special franceza si germana). Sensibila si curajoasa, cartea Ioanei Nicolaie vorbeste despre marele mister al vietii, al creatiei: creatie in sensul procreerii, dar si in cel "maximal", al "facerii lumii", al plasmuirii, precum si in sensul puterii omului - in mod particular a femeii - de a crea viata si, in ultima instanta, de a da nastere - iata! - si unui poem despre nastere, de a crea simultan in viata si in arta. Metafora "cerului din burta" sugereaza inca din titlu asemenea interpretari parabolice, dezvaluind semnificatiile multiple ale volumului Ioanei Nicolaie: literare in genere, dar si filozofice, mistice, estetice."
In ceea ce priveste volumul lui Florin Lazarescu, "Trimisul nostru special", (Editura Polirom) juriul din Romania a apreciat: "Considerat de critica unul dintre cele mai promitatoare nume ale "noului val" de proza romaneasca afirmat in ultimii ani, Florin Lazarescu propune in romanul <<Trimisul nostru special>> o satira politica. "Trimisul special" e un reporter de provincie caruia i se iveste o mare sansa de afirmare: in zona va veni insusi presedintele tarii pentru a asista la inmormantarea unui mare ziarist, victima a unui accident rutier. Insa... jurnalistul provincial incurca lucrurile si, ajuns la biserica in care credea ca va avea loc slujba funerara, constata ca... nu e nimeni acolo! Cineva apare, totusi, si anume... un terorist arab, care voia si el sa ajunga la inmormantare pentru a-l asasina pe presedinte! Situatia e burlesca de-a dreptul, de un umor nebun, ca atatea alte detalii din roman. Pana la urma, "trimisul special" il prinde din urma pe seful statului, la conferinta de presa de dupa inmormantare, unde - culmea culmilor si a qui pro quo-ului! - e banuit el insusi ca ar fi terorist! si asta dupa ce il convinsese pe arab, in biserica ortodoxa, sa renunte la planul sau de asasinat!
Cu un asemenea subiect, cartea lui Florin Lazarescu debordeaza de umor. Scris cu mare verva comica si parodica, romanul satirizeaza lumea romaneasca postcomunista, personajele, comportamentele si moravurile ei, goana dupa senzationalism a presei, ca si - intr-un plan mai general - conflictele ideologice si "civilizationale" ale lumii de azi, politica, terorismul si antiterorismul etc. In acelasi timp, prin plasarea intregii actiuni la scara mica a provinciei si a provincialismului, <<Trimisul nostru special>> devine o parabola in mic a lumii mari, rasfranta - in fond - intreaga in "ciobul" sau de oglinda. Drept care juriul romanesc supune si aceasta carte spre examinare juriului etapei finale a concursului Eastern European Literature Award." (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.