Istoricii vor consemna, candva, rolul carciumii in politica, de la Traian, la Calin si viceversa! Aici se fac si se desfac multe. La restaurantul Diesel a fost luata decizia blitz de politica externa a Cabinetului Tariceanu referitoare la retragerea
Istoricii vor consemna, candva, rolul carciumii in politica, de la Traian, la Calin si viceversa! Aici se fac si se desfac multe. La restaurantul Diesel a fost luata decizia blitz de politica externa a Cabinetului Tariceanu referitoare la retragerea trupelor romanesti din Irak. Membri ai Guvernului, tot liberali, au aflat de ea a dupa ce a devenit publica. Pe ministrul de Externe anuntul l-a lovit in plina figura si l-a umplut de puterea ursului pe revere. Surprins de o decizie cu consecinte imprevizibile, nu si-a crezut urechilor pentru a da timp colegilor de partid sa spuna ca totul a fost o gluma. Desi duhnea a sprit, decizia avea girul primului-ministru, al ministrului Apararii si a altor sefi de mititei si bautura din batatura liberala.
In cazuri similare, retragerea din Irak a racit relatia Statelor Unite cu parteneri de pe fronturile din Orientul Apropiat. Desigur, trupele retrase nu subrezesc efectivele militare din zona, ci doar moralul celor ramasi si solidaritatea internationala. Romania, partener strategic al SUA, cu efective modeste pe langa sutele de mii de soldati americani, a sutinut ca sederea in Irak va continua pana cand irakienii si americanii vor decide altfel. Asa au spus presedintele, primul-ministru, ministrul de Externe si ministrul Apararii. Prezenta militarilor romani in zona este o decizie politica mai veche. Au semnat toate partidele politice care au inteles atunci mai bine decat intelege premierul Tariceanu azi prezenta Romaniei in coalitia condusa de americani.
Insa de absenta militarilor profita politicienii preocupati de soarta lor. Cam uitati in arsita Irakului, militarii romani inregistreaza victorii politice acasa. Daca in Irak doar patruleaza, securizand zonele de conflict si protejand civilii, in misiunile interne militarii romani au fost trimisi cu parul pe tovarasii de drum de la Cotroceni si din coalitie, in beneficiul premierului si amicilor sai. Poate si pentru ca singura tactica militara cunoscuta de Tariceanu si intimii lui este ca atacul e cea mai buna aparare. O tactica valabila la carciuma, in damf de mititei si baterii la gheata.
Cu putina minte taricenii liberali ar fi putut baga de seama ca inundatiile, accidentele rutiere si sinuciderile din armata au omorat mai multi oameni decat soldatii cazuti in conflictul din Irak. Insa pierderile de vieti omenesti, desigur regretabile, dar risc asumat de militarii din Irak, au impact emotional si electoral si taricenii s-au gandit sa profite de punctele pe care le-ar obtine pe tema retragerii.
Dupa ce-au dat cu bata in balta, taricenii spun ca au vrut doar sa declanseze o dezbatere publica. Adica propunerea de a-i parasi pe americani la jumatatea drumului ar fi fost o simpla cacealma, sa scoata de sub masti adevaratele fete ale politicienilor. O minciuna! Inainte de a declansa dezbaterea publica, ministrul Apararii apucase sa trimita o telegrama atasatilor militari din tarile aliate cerandu-le sa informeze autoritatile in legatura cu decizia Guvernului roman. Insa un ministru al Apararii, cat o fi el de urmas al Bratienilor, dupa vorba, dupa chip, nu poate lua o decizie care afecteaza grav imaginea tarii, fara consultarea Parlamentului, a presedintelui, a celorlalte partide din coaltie.
Pe scurt, a fost o actiune penibila, o gafa premeditata care miroase a prostie si a lovitura de palat. Taricenii au crezut ca il vor izola pe Traian Basescu. Au calculat gresit si au pierdut la votul din CSAT. Si astfel, cu sabia ratand de putin tinta, scandalul retragerii din Irak a aratat ca un obiectiv major ale politicii Romaniei nu este sustinut de cel mai important partid al coalitiei, condus chiar de premier. Poate ca taricenii au vrut sa scuture disidentii din partid. Paradoxal, acum cer demisia ministrilor care au refuzat joaca in sceneta improvizata intr-o carciumioara la sosea. Poate ca taricenii cer retragerea din Irak pentru a se pune bine cu electoratul si pentru a mai reteza din procentele celorlalte partide. Nu stim daca a retezat ceva de la altii, insa le-a reusit o splendida automutilare.
Ciudat este ca un prim-ministru apatic si lipsit de initiativa, potcovit cu porecle infame, Moliceanu, Slabiceanu, Razgandeanu, dar considerat elegant si bine crescut pentru ca, din dragoste de scaun, a incasat bobarnace si scatoalce cu nemiluita, a acceptat sa intre intr-o dandana de obicei delegata scandalagiului de serviciu, un guraliv care-si da poalele peste cap tot prin carciumi. Ba s-a mai aliat si cu un mos Teaca a carui unica fapta militara pare a fi mariajul cu o subalterna. De la gafa primului ministru, la ridicolul ministrului Apararii, sotul recent al domnisoarei Bijboaca, n-a mai fost decat un pas. Daca nu se trezesc din somnul cel de moarte, la pasul urmator, pe liberali ii paste soarta taranistilor!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.