Romania a fost confruntata cu o amenintare foarte serioasa la adresa securitatii nationale. Dar episodul cu falsul anunt al retragerii trupelor romanesti din Irak a ridicat semne de intrebare foarte grave in ce priveste capacitatea de guvernare.
Romania a fost confruntata cu o amenintare foarte serioasa la adresa securitatii nationale. Dar episodul cu falsul anunt al retragerii trupelor romanesti din Irak a ridicat semne de intrebare foarte grave in ce priveste capacitatea de guvernare.
Evident ca optiunea privind o eventuala retragere a trupelor din Irak trebuia sa fie discutata in Guvern, elaborat un punct de vedere comun care sa fie trimis apoi CSAT-ului. Decizia a fost luata insa prin scurt-circuitarea cadrului legal, dupa o discutie de partid la restaurant, in fapt de seara. De ce nu in Guvern? Se aude ca in sedinta CSAT, domnul Atanasiu ar fi zis ca nu acela ar fi fost locul potrivit, deoarece exista ministri ai Romaniei care nu au certificatul ORNISS, adica nu sunt abilitati sa lucreze cu documente secrete. Interesanta afirmatie si, daca este adevarata, atunci Guvernul Tariceanu inregistreaza o alta noua premiera mondiala in domeniu. Prima fiind ca este singurul din lume unde consilierului pentru securitate nationala al primului ministru i-a fost refuzat legal dreptul de a opera cu documente secrete!
In al doilea rand, foarte serioasa - pentru statutul de membru NATO al Romaniei - este problema telegramei MApN transmisa atasatilor militari in care se dau argumentele pentru ceea ce, in text, apare ca un fapt decis definitiv: retragerea trupelor din Irak. Asemenea mesaje, destinate transmiterii lor imediate in tarile respective, sunt - in practica normala - documente de maxima gravitate si seriozitate. In mod normal, nimeni, nici o clipa, nu poate pune la indoiala veridicitatea informatiilor dintr-un asemenea document. In mod normal dar, iata, nu si cand documentul provine de la Guvernul Romaniei.
Presedintele Basescu descopera publicului spectator ca telegrama respectiva a fost transmisa de militari fara aprobarea comandatului lor suprem, seful CSAT, presedintele tarii. Fara informarea prealabila a sefului Comunitatii Nationale de Informatii. Fara consultarea Ministrului de Externe. Se incalca astfel cele mai elementare protocoale de securitate in transmiterea informatiilor strategice nationale, introducand haos la nivelul tuturor liniilor de comanda aliate.
In al treilea rand, a fost ignorat cu buna stiinta si fara nici un fel de remuscare mecanismul luarii deciziei politice in cadrul aliantei D.A., precum si forul de decizie al Coalitiei aflate la guvernare. S-a putut sa se dea macar de inteles ca o decizie strict politica a unui grup din cadrul PNL putea fi prezentata ca o propunere a intregului Guvern si a Romaniei ca stat. De unde si confuzia, la Bruxelles, privind "decizia Guvernului Romaniei de retragere a trupelor din Irak" la care au facut imediat referinta personalitati marcante ale vietii politice din Uniunea Europeana.
Cum a fost posibil asa ceva? Daca chestiunea aparea in momentul in care Traian Basescu era intr-o vizita oficiala in strainatate si nu putea convoca CSAT-ul decat dupa cateva zile? Cat ne putea costa un suspans de cateva zile in decizia politica? Cat ne va costa faptul ca, cel putin un timp de acum inainte, cand aliatii nostri vor primi o telegrama de la partea romana vor trebui sa-i verifice de mai multe ori autenticitatea?
Cum pot sa apara, intr-o tara care se doreste normala, acuzatiile publice extrem de grave ale Minstrului Apararii care cere ancheta penala in cazul consilierului prezidential pentru Aparare si Securitate, sef al Comunitatii de Informatii, pentru incalcarea de catre acesta a legilor tarii prin deconspirarea smenului cu telegrama? Se pune deci sub semnul intrebarii intreg CSAT-ul si credibilitatea sa interna si internationala.
Seful CSAT-ului, Traian Basescu, este acuzat de Marius Oprea, consilierul pentru probleme de securitate nationala al primului ministru ca a promovat cu buna stiinta securisti in functii de conducere importante in administratia nationala. Acelasi Oprea anunta ca are "informatii potrivit carora la inceputul anilor '90 s-a realizat chiar un soi de intelegeri intre exponentii mafiei arabe din Romania si serviciile de informatii. Noi nu punem bombe in Romania si voi ne lasati ne facem afacerile nestingheriti" si emite supozitia "ca legaturile intre serviciile secrete din Romania si structurile mafiei arabe au ramas in continuare intacte". In plus, acelasi Oprea mai afirma si ca "se stie faptul ca exista peste 10.000 de persoane cu functii de conducere la nivel national si de administratii judetene care au colaborat cu Securitatea". "Se stie", adica cine stie si nu spune decat pe sistemul asta care seamana cu un un fel de santaj subteran? Sau, la nevoie, pastram scrisorica si pac la "Rasboiul"?
Domnilor guvernanti, treziti-va! Nu mai formulati cu atata usurinta, ca babele isterice care se cearta peste gard, afirmatii foarte grave dintre care ajunge una singura, daca cineva ne-ar lua in serios, pentru a dinamita definitiv relatia cu aliatii din NATO si UE.
Miza nu este prezenta trupelor romanesti in Irak. Este vorba despre lacunele grave in sistemul unei administratii parazitate de suspiciunile si intolerantele dintre partidele care formeaza actuala Coalitie de guvernare. Vrem sa recunoastem asta, atunci trebuie sa cerem asumarea pana la capat a consecintelor acestei aiureli ce putea avea urmari dezastruoase.
Intre timp, profitand de brambureala generala, UDMR-ul anunta ca va cere sa aiba reprezentare in CSAT. Deschizand, fara discriminare, calea pentru cereri similare din partea comunitatii rromilor, a celei germane, ucrainene, albaneze si lipovene. Poate, in aceeasi logica aiuritoare, si a Asociatiei Consumatorilor, a numismatilor sau a crescatorilor de albine...
In definitiv, de ce nu? Daca tot face fiecare ce-i vine in cap...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin