ZIUA prezinta un nou episod din serialul dedicat dramelor proprietatii. Invatatorii Nicolae si Roza Nitu au participat, dupa Primul Razboi Mondial, la colonizarea localitatilor bulgaresti Durostor si Caliacra, chivernisindu-se. Inainte de cel de-a
ZIUA prezinta un nou episod din serialul dedicat dramelor proprietatii. Invatatorii Nicolae si Roza Nitu au participat, dupa Primul Razboi Mondial, la colonizarea localitatilor bulgaresti Durostor si Caliacra, chivernisindu-se. Inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand zona a fost retrocedata Bulgariei, au revenit in tara, fiind partial despagubiti de statul roman. In 1938, familia Nitu a cumparat pamant in comuna Produlesti, judetul Dambovita, de la Alexandrina de Vismes de Ponthieu, nascuta Kretulescu, stabilindu-si acolo resedinta. De asemenea, a mai achizitionat un teren in localitatea Nucsoara din judetul Arges, unde a infiintat gatere, un depozit de cherestea si o moara. Dupa ce Nicolae Nitu a fost arestat fara dovezi, timp de trei ani, s-a aflat un timp in libertate, dupa care a fost din nou arestat si impuscat la Jilava. Proprietatile familiei au fost confiscate intre timp de comunisti. In numele celor trei frati, mostenitori ai familiei Nitu, nepotul Dragos Groseanu (foto) ne-a povestit drama bunicilor sai si eforturile depuse pentru recuperarea proprietatilor de drept.
"Daca n-ai facut nimic, scapi cu trei ani de puscarie"
"In anul 1949 l-au arestat pe bunicul, pentru tulburarea ordinii de drept publice, fara confiscarea averii, dupa cum scrie si pe sentinta de-atunci. Imediat dupa arestare, mamei mele si bunicii li s-a impus ca in trei ore sa paraseasca gospodaria. Un an mai devreme, mama se maritase cu ofiterul Toma Arnautoiu din garda regala. Cand sotul ei a fugit in munti cu col. Arsanescu, ea a divortat. Cu toate acestea, bunicul a fost unul dintre initiatorii si organizatorii rezistentei si chiar i-a sprijinit material pe fugari, fara sa-si paraseasca domiciliul si familia. La arestarea bunicului, care a durat trei ani, comunistii aveau ceva banuieli, dar nu puteau proba nimic despre vinovatia acestuia. Pe acea vreme chiar circula vorba: <<Daca n-ai facut nimic, scapi cu trei ani de puscarie>>. In anul 1952 a fost eliberat, dar intre timp le fusese confiscat totul. Si gospodaria din localitatea Produlesti, judetul Dambovita, si cea din Nucsoara, judetul Arges, unde aveau gatere, un depozit de cherestea, moara si o sumedenie de alte bunuri", ne-a spus acesta.
"Luptam pentru Pace!"
La cativa ani dupa ce-a fost eliberat, mai precis la inceputul anului 1958, Nicolae Nitu a notificat Sfatul Popular al comunei Produlesti sa-i restituie bunurile confiscate in mod abuziv, incheindu-si scrisoarea cu sloganul "Luptam pentru Pace!".
Actul sau de mare curaj pentru acea vreme n-a avut nici un rezultat, iar un an mai tarziu, grupul lui Arsanescu si Arnautoiu a fost prins de Securitate. In urma declaratiilor luate sub tortura, Nicolae Nitu a fost din nou arestat si judecat impreuna cu lotul de rezistenta capturat in munti. In marea lor majoritate au fost impuscati, in 1959, la Jilava. Nici macar cadavrul nu i-a fost dat sotiei si copiilor, Nitu fiind ingropat chiar acolo, in curtea penitenciarului.
Din grupul lui Arsanescu si Arnautoiu mai traieste un singur frate al lui Nicolae Nitu, pe nume Iosif, care are peste 90 de ani, acesta scapand doar cu 18 ani la puscarie. N-a fost impuscat, deoarece s-a considerat ca a fost mai putin implicat in rezistenta din munti.
Traieste in Arges, localitatea Pietrosani, undeva langa comuna Domnesti.
"Bunica si mama au fost haituite in permanenta de Securitate"
"Chiar si dupa ce au intrat rusii in tara, familia fiind deposedata de avere, bunica si mama au fost haituite in permanenta de Securitate", continua Dragos Groseanu. "Pe mama o lua Militia de pe strada, o duceau la sediu si pe urma o internau la psihiatrie.
S-a intamplat de mai multe ori. Biata de ea a suferit o fobie datorita careia 30 de ani n-a iesit din casa. Avea fobia uniformei. Cand vedea un militian sau vreo haina militara pe strada, intra in panica si i se facea foarte rau, fiind necesare mai multe zile pentru a-si reveni. Abia dupa revolutie a inceput sa iasa din apartamentul de bloc. Dupa ce-au fost expulzati din locuinta lor de la Produlesti, au venit la Bucuresti, unde mai aveau un apartament. Au locuit o perioada in piata Rosetti, dupa care le-a fost confiscata si aceasta locuinta, in locul lor mutandu-se un tovaras de baza pe nume Vasile, fara nici un act de proprietate.
Totusi, omul s-a dovedit de buna credinta inainte de a se muta de aici, anuntandu-ne despre acest lucru. Asa a reusit mama, dupa lungi procese, sa obtina din nou apartamentul, prin 1977, dar pe urma a fost nevoita sa-l vanda, pentru ca mai avea un apartament in Pitesti, unde se mutase intreaga familie. Bunica a decedat, scapand de suferinte, in anul 1982", explica Dragos Groseanu.
"Incendiul provocat, autori necunoscuti"
Chiar a doua zi dupa ce Legea nr. 18/1991 a fondului funciar a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, fosta locuinta a familiei Nitu din comuna Produlesti, judetul Dambovita, a fost incendiata, arzand complet. Pompierii au constatat sec intr-un proces verbal: "Incendiul provocat, autori necunoscuti". Mostenitorii Vlad Groseanu, Dragos Groseanu si Diana Ionescu au revendicat proprietatea prin notificare, pentru imobil cerand despagubiri de la primaria din localitate. Care primarie daduse ilegal proprietatea in folosinta CAP 1 Mai, cooperativa printre primele infiintate in tara, deoarece acaparase o buna baza materiala. Li s-a retrocedat terenul intravilan de un hectar, si inca 6,5 ha - extravilan.
In anul 1994, mostenitorii familiei Nitu s-au adresat Justitiei romane, ca sa fie despagubiti si pentru casa care nu mai putea fi retrocedata in natura. Procesul a avut loc la Gaiesti, unde judecatorul era bun prieten cu primarul de-atunci, din comuna Produlesti.
Inca o judecata partinitoare
"Am avut doi martori, asa cum cerea legea. Acestia urmau sa declare ca bunicii mei au ridicat casa si celelalte constructii si sa le descrie. De parca primaria n-ar fi cunoscut aceste adevaruri si n-ar fi fost mentionate in actele localitatii. La proces, nimeni n-a stiut ca martorii trebuie sa stea pe coridor, inainte de a fi chemati in sala de judecata. Judecatorul nu ne-a spus nici el acest lucru, cum ar fi fost normal, si ne-a anulat subit proba cu martori. Asa am pierdut procesul. Dupa aceea ne-am judecat la Curtea de Apel Ploiesti, unde am angajat o firma de avocatura, noi locuind in Pitesti. Am rugat un amic sa mearga la termen, ca sa vada ce se intampla acolo, iar acesta ne-a spus ca avocatii angajati pe bani grei nici nu stiau despre ce era vorba in dosar. A fost un fiasco si nici la aceasta ora nu avem sentinta din 1995. Nici n-am mai cautat-o, pentru ca ni s-a spus ca am pierdut procesul si basta", isi mai aminteste Dragos Groseanu.
"Toate gaterele, moara si restul utilajelor au disparut"
In privinta proprietatii din judetul Arges, de la Nucsoara, s-a intamplat ceva similar. Toate gaterele, moara si restul utilajelor au disparut, dupa ce au incaput pe mana unui CAP, de unde fiecare fura ce voia. Pamantul de acolo a fost ocupat de tigani cu acordul primariei din localitate, o buna parte din teren fiind mancat de apele raului Doamnei. Cu chiu cu vai, mostenitorilor li s-au retrocedat doar 5000 mp din 2,5 ha, dar nu li s-a dat nici o despagubire pentru restul bunurilor mobile si imobile disparute fara urma. "Dupa aparitia Legii nr. 10/2001 am notificat din nou cele doua primarii, iar dosarele au ajuns la prefecturi, iar de aici la Comisia pentru retrocedarea proprietatilor de la Bucuresti. Deocamdata, n-am primit nici un raspuns de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor", mai spune reprezentantul familiei, Dragos Groseanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.