De aproape doi ani, Radio3net emite numai pe Internet. Redactorul-sef al postului, nimeni altul decat Florian Pittis, ne-a declarat ca, paradoxal, in cea mai mare parte, popularizarea postului a fost facuta de „nevorbitorii de limba romana&ldq

De aproape doi ani, Radio3net emite numai pe Internet. Redactorul-sef al postului, nimeni altul decat Florian Pittis, ne-a declarat ca, paradoxal, in cea mai mare parte, popularizarea postului a fost facuta de „nevorbitorii de limba romana“.

De la 1 octombrie 2004, Radio3net a fost obligat sa emita numai pe Internet. Decizia luata atunci de conducerea Radiodifuziunii Romane nu a speriat pe nimeni si nu sperie nici acum. Redactorul-sef al postului, nimeni altul decat Florian Pittis, ne-a marturisit ca „ceea ce unii au considerat ca ar fi un fel de infrangere si un prim pas spre desfiintarea postului, noi am transformat intr-o victorie“.

- Rep: Cum a primit Radio3net vestea emiterii numai pe Internet?
- Florian Pittis: Radio3net a fost obligat sa emita numai pe Internet. Pentru ca Uniunea Europeana a alocat patru retele in FM cu acoperire nationala: doua pentru postul public si doua pentru privat. Postul public avea trei retele care acopereau aproape intreg teritoriul Radio Romania Actualitati, aproape 96%, Radio Romania Cultural si Radio Romania Tineret. Conform hotararii Consiliului de Administratie, Radio Romania Tineret a ramas sa emita numai pe Internet, incepand cu 2004 si asa s-a si intamplat din ziua de 1 octombrie.

'Infrångere pentru unii, victorie pentru noi!>>
Ceea ce unii au considerat ca ar fi un fel de infrangere si un prim pas spre desfiintarea postului, noi am transformat intr-o victorie. Pentru ca, informandu-ne in stanga si-n dreapta, analizand, studiind ce inseamna un radio pe Internet, ne-am dat seama de posibilitatile uriase care se deschid in fata noastra, in special pentru o idee cu totul si cu totul noua, inexistenta in lume pana in momentul de fata. Un, sa-i spunem, in continuare, radio... public, existent numai pe Internet. Pana acum posturile de radio pe Internet au fost si sunt posturile de radio din FM care sunt difuzate si pe Internet si care ofera niste mici posibilitati de stocare a unor emisiuni si posturi de radio numai pe Internet, in general, acestea fiind niste initiative ale unor tineri plini de imaginatie, dar intr-o singura directie, a unui singur stream audio. Ne-am dus, am vazut peste tot ce se intampla, si ceea ce ne-a interesat, am luat. Atunci, de la ideea de radio pur si simplu, care emite o emisiune live, am ajuns la o combinatie intre acest live, library - biblioteca, un depozit de stocare, pornind cu minunile care sunt in fonoteca de aur a radioului - teatrul la microfon, teatrul pentru copii etc., si ne-am dat seama ca putem folosi si camerele web ca lumea sa poata sa vada moderatorul din studio, putem transmite alternativ, pe langa emisiunea noastra, concerte pe care le-am stocat si care pot fi vazute. Mergand mai departe, de ce sa nu oferim spatiu pentru toti cei interesati - teatrele din Bucuresti deocamdata ne-au oferit lucrul asta, spectacole de teatru care pot fi vazute. In acelasi timp, dorim sa fim calauza romanilor in hatisul numit Internet. Prin link-uri, oferim posibilitatea de a afla imediat spitalele din Bucuresti, din tara, administratiile financiare, programul lor, primariile, Presedintia, Parlamentul, Guvernul, legislatie, toate constitutiile Romaniei etc. Avem un calendar cu evenimente generale, un calendar al scriitorilor, mai putin bine-intretinut, pentru ca nu exista nici un site al scriitorilor, nici la Uniunea Scriitorilor, nici la Muzeul Literaturii Romane, si am fost nevoiti sa scanam noi fotografii, si un calendar rock unde, pe langa fotografie, trimiteri la site-uri, la pagini de web ale celor comemorati sau aniversati, oferim si cate o melodie. Avem clasamente prestigioase ale revistei Rolling Stone si, de asemenea, o multime de site-uri in site.

- Ce s-a intamplat cu publicul, s-a mai imputinat?... Nu toata lumea beneficiaza de Internet...
- F.P.: Avem sase motoare de monitorizare, patru dintre ele chiar pe prima pagina si pot fi consultate oricand de catre oricine.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.