Dublarea deficitul bugetar poate duce la riscul de inrautatire a balantei macroeconomice in raport cu deficitul de cont curent si inflatie, a aratat Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Bloomberg. "Guvern

Dublarea deficitul bugetar poate duce la riscul de inrautatire a balantei macroeconomice in raport cu deficitul de cont curent si inflatie, a aratat Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Bloomberg. "Guvernul si-a asumat un risc cu un deficit bugetar mai mare, bazat pe faptul ca datoria publica este mica, aderarea la Uniunea Europeana se apropie si, de aceea, vor fi bani ce vor veni de la UE ca fonduri de aderare. Exista doua riscuri in legatura cu acest fapt.
In primul rand, se va inrautati balanta macroeconomica in raport cu deficitul de cont curent si inflatie. Iar al doilea risc pe care il putem vedea daca va avea loc o crestere prea rapida a cheltuielilor guvernamentale, este acela de a se dovedi ca eficienta cu care se cheltuiesc banii nu este foarte buna, prin urmare irosirea banilor trebuie prevenita", a spus Isarescu.

Banii, doar in investitii

Isarescu a mai spus ca a cerut guvernului sa isi pastreze angajamentul de a folosi 80 procente din cheltuielile aditionale numai pentru investitii ce au ca scop integrarea in UE si educatie si sa se asigure ca nu vor realoca aceste sume spre alte proiecte ce ar putea stimula consumul, daca nu ajung sa fie cheltuiti pe investitiile planificate. O alta conditie ceruta de Isarescu a fost folosirea banilor din resurse interne pentru proiectele de investitii si evitarea imprumuturilor prin emitere de obligatiuni internationale.

Prognoza de inflatie ramane la 6,8%

Tinta de inflatie si prognoza asupra inflatiei pentru acest an nu vor fi schimbate, a aratat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in interviu. "Inca mentinem o prognoza pentru 6,8 procente datorita majorarii accizelor la alcool si tutun, deoarece nu am vazut inca efectele lor in intregime. Majorarea nu s-a produs la 1 mai asa cum a fost planificata, aceasta a avut loc la mijlocul lunii mai, iar impactul asupra preturilor de consum a fost redus la jumatate. Insa efectele acelor majorari vor continua in iunie si putin in iulie", a explicat Isarescu. Guvernatorul a spus ca aceasta rata se bazeaza pe datele existente, deoarece cresterea accizelor a adaugat un punct procentual prognozei initiale asupra inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.