Pentru neamurile mele din campia Banatului, "America" a avut dintotdeauna (de cand tin ei minte) o rezonanta speciala. Bunicul meu a luat, pe jos, cu traista-n bat, drumul Hamburgului, de unde s-a imbarcat pe un vas care l-a dus in locul unde, pe m
Pentru neamurile mele din campia Banatului, "America" a avut dintotdeauna (de cand tin ei minte) o rezonanta speciala. Bunicul meu a luat, pe jos, cu traista-n bat, drumul Hamburgului, de unde s-a imbarcat pe un vas care l-a dus in locul unde, pe munca lui, putea sa castige bani, ca sa-si ia acasa pamant si sa se insoare. Pentru zeci de mii de romani America a constituit cheia iesirii din saracie. Nu trebuia decat sa muncesti, pentru ca banii sa vina si, odata cu ei, demnitatea. A fost un vis - realitate care a luat sfarsit odata cu caderea tarii in mainile comunistilor. Atunci, pana si cei care au fost peste Ocean sa trudeasca cu spinarea au devenit suspecti si statul comunist i-a mai luat o data de la casele lor si i-a trimis in Baragan, sa ispaseasca pacatul fundamental al harniciei si al demnitatii.
Jumatate de secol au stat romanii cu ochii spre cerul de unde au sperat sa poposeasca odata si odata, ame-ricanii. Si au venit. Mai tarziu, dar au venit. Ca prieteni, ca aliati, ca partizani ai unei democratii a carei lectie se invata cu dificultate.
Ca mare putere, America inspira sentimente contradictorii. Esential ramane insa acela ca, la nevoie, poti conta pe ea.
La a 230-a aniversare, America ne asigura inca o data ca putem sa ne consideram egalii ei si ai principiilor pe care le impartasim deopotriva.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.