Premierul israelian Ehud Olmert a respins ieri, inainte de termenul limita, ultimatumul inaintat de cele trei grupari palestiniene responsabile de rapirea caporalului israelian Gilad Shalit. In schimbul eliberarii acestuia, palestinienii au cerut eli
Premierul israelian Ehud Olmert a respins ieri, inainte de termenul limita, ultimatumul inaintat de cele trei grupari palestiniene responsabile de rapirea caporalului israelian Gilad Shalit. In schimbul eliberarii acestuia, palestinienii au cerut eliberarea imediata a o mie de prizonieri palestinieni detinuti de israelieni.
Conflictul privind schimbul de prizonieri este insa numai una dintre manifestarile escaladarii serioase a disputei israelo-palestiniene in ultima saptamana.
Conform Reuters, Israelul a capturat deja o treime din cabinetul palestinian. Membrii ramasi in libertate ai Guvernului Hamas si-au redistribuit functiile guvernamentale intre ei si isi tin secrete locatiile. Duminica, 2 iulie, elicoptere israeliene au incendiat biroul primului-ministru Ismail Haniyeh, care insa nu fost ranit. Actiunile israeliene fac parte din efortul israelienilor de a submina Guvernul dominat de Hamas.
Trupe israeliene sunt in prezent pozitionate in Nordul cat si in Sudul Fasiei Gaza. Punctele de intrare a marfurilor in Fasia Gaza sunt de asemenea ocupate de israelieni, care au acceptat deschiderea lor pentru cateva ore pentru a evita o criza umanitara in teritoriile palestiniene.
Atat oficialii UE cat si cei ai SUA au declarat ca eliberarea caporalului israelian ar putea fi o solutie pentru reinceperea dialogului intre cele doua parti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.