Afirmatie-soc a presedintelui Traian Basescu despre propunerea PNL privind retragerea trupelor din Irak: „A fost un puci anti-Romania si nu unul anti-Basescu".

Seful statului a facut aceasta apreciere ieri, in cadrul editiei speciale a emisiunii „Sfertul Academic" de la Radio Romania Actualitati. In opinia sa, este o „eroare politica" ceea ce a numit ca fiind „agitatia legata de faptul ca doi ministri liberali ar fi votat in CSAT pentru mentinerea trupelor romane in Irak sau pentru nedezangajarea imediata a acestora". Traian Basescu a repetat aprecierea ca „este o eroare politica", dupa care a adaugat ca „un anumit partid are comportamentul de partid-stat, adica ceea ce stabileste la sediul lui central ar vrea sa devina realitate in interiorul institutiilor statului. Abia am scapat de acuzatiile pe care le aduceam PSD, ca stabileste la partid si institutiile statului executa". Basescu a lansat si un avertisment: „Nu voi accepta niciodata ca vreun partid sa se manifeste ca partid-stat". Seful statului a mai explicat ca, din punctul de vedere al trimiterii trupelor romane in afara granitelor tarii, CSAT are doar un rol consultativ. Pentru presedinte, „nu a avut nici o importanta ca Mihai Razvan Ungureanu sau Sebastian Vladescu a votat impotriva propunerii primului-ministru pentru ca, in conformitate cu legea, presedintele are obligatia sa consulte CSAT si eu asta am facut. Pozitia CSAT este consultativa". Intrebat de un ascultator daca „se poate evita transformarea PNL intr-un SRL", seful statului a raspuns: „Sincer, cu actuala conducere, nu".

Atac la Constantinescu

Basescu a respins, din nou, acuzatiile - sustinute in special de predecesorul la Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu - potrivit carora ar fi facut politie politica. Basescu este de parere ca Emil Constantinescu a revenit cu aceasta idee atunci cind au fost predate 1,3 milioane de dosare la CNSAS: „Suspect. De ce n-o fi predat chiar el 1,3 milioane de dosare, nu stiu. El a torpilat Legea «Ticu». Tot in timpul lui s-au secretizat multe dosare, care acum s-au desecretizat si incepem sa avem surprize. Este doar modalitatea prin care crede dl Constantinescu ca poate reveni in atentia opiniei publice".

Basescu: „Nu pot fi solidar cu Guvernul cind nu isi indeplineste obligatiile"

„Nu pot fi solidar cu Guvernul, mai ales cind nu isi indeplineste obligatiile stipulate in programul de guvernare. E una cind nu poti, alta cind nu vrei", a spus Basescu, in acelasi interviu de la radio. El a precizat ca la nivelul Guvernului se constata un refuz in ceea ce priveste descentralizarea administrativa si reformarea institutiilor, desi aceste aspecte au fost stipulate in programul de guvernare ca urmind sa fie finalizate in 2005-2006. „Cum pot fi solidar cu Guvernul cind el nu vrea nici un fel de descentralizare, spunind ca nu trebuie sa schimbam nimic pina cind nu intram in UE? Acum avem statul exact ca statul din vremea lui Ceausescu, pina si impartirea teritoriala, dar aceasta nu s-a putut rezolva, nu a fost timp", a spus Basescu. El a criticat „puzderia de agentii guvernamentale" care adaposteau clientela politica a PSD, pe vremea fostei guvernari, iar in prezent adapostesc „actuala" clientela politica.