Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) trece printr-un nou scandal privind examenele de importanta nationala. Duminica seara, un ziarist a cumparat, intr-o piata, o parte dintre subiectele care urmau sa fie date la proba scrisa de limba si lite
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) trece printr-un nou scandal privind examenele de importanta nationala. Duminica seara, un ziarist a cumparat, intr-o piata, o parte dintre subiectele care urmau sa fie date la proba scrisa de limba si literatura romana chiar ieri. Daca se dovedeste ca vanzatorul si-a facut rost de marfa chiar din minister, nu de la un director oarecare de scoala, atunci un cap de inalt demnitar, poate chiar al ministrului Hardau, ar trebui sa cada. De fapt, un ziarist a facut rost de subiecte pentru numai 500.000 de lei vechi pe bucata. Pe fuga, ministerul a schimbat subiectele astfel ca, acum, toata lumea este convinsa ca examenul a fost "pe bune". Incercarile la care a fost supus MEdC au demonstrat "fragilitatea" sistemului, ce merge de la neglijenta si pana la hotie. Mai trist este faptul ca toate aceste incidente arata ca educatia copiilor este marcata de posibilitatea de a cumpara, la propriu, un loc in sistemul educational. La gradinita, pentru ocuparea unui loc, parintii dau spaga; daca nu au, trebuie sa stea la cozi zile intregi. La scoala, profesorii nu se omoara cu firea sa predea elevilor pentru ca, altfel, ar disparea sistemul meditatiilor. La terminarea liceului se deschide perspectiva cumpararii subiectelor la bac care rezolva problema promovarii celor ce nu au invatat. Mai exista si alti profitori; marea majoritate a facultatilor permite admiterea pe baza de dosar, ce se traduce prin nota cat mai mare la bacalaureat. Astfel, achizitia subiectelor este mai mult decat profitabila.
Comert cu subiecte
Subiectele de bacalaureat la limba si literatura romana au fost cuparate, duminica, de un ziarist de la cotidianul Gandul, informeaza Mediafax. Seful de departament Melania Vergu, de la cotidianul Gandul, a declarat ca avea informatii, inca de sambata, ca ar putea face rost de cele trei subiecte pentru 1000 de euro. Duminica, sursa sa a chemat-o in Piata Victoriei din Capitala, de unde, in jurul orei 23.00, a cumparat cele trei variante de subiecte cu cate 500.000 de lei vechi fiecare. Ziaristul a adaugat ca, in acel loc, erau copii care nu se fereau sa-si dea subiectele unii altora. Melania Vergu a apreciat ca existau informatii ca exista un asemenea fenomen de masa, dar un s-a putut dovedi pana acum scurgerea de informatii. Dupa ce ziaristul a intrat in posesia subiectelor, a contactat Ministerul Educatiei si Cercetarii, a discutat cu directorul general pentru invatamantul universitar, Liliana Preoteasa, si apoi cu ministrul Mihail Hardau si cu cei trei inspectori de la Serviciul National de Evaluare si Examinare. Autorul subiectelor a confirmat ca subiectele procurate de Melania Vergu sunt cele reale.
Vergu a sustinut ca subiectele cumparate nu erau varianta originala, ci transcrierea textelor si raspunsurile la anumite cerinte, spatiile aferente comentariilor fiind libere, informeaza Mediafax. "Subiectele pe care le am nu sunt originalele. Probabil au fost dictate prin telefon, culese in calculator si multiplicate. Mai mult, in loc de bareme exista pagini cu raspunsurile la partea stilistica, comentariile nefiind trecute pe aceste foi", a explicat Vergu.
Conducerea ministerului a inregistrat o plangere la Sectia 3 Politie si i-a contactat pe toti inspectorii scolari din teritoriu. In noaptea de duminica spre luni au fost elaborate alte trei variante de subiecte, din care a fost extras cel de examen. Ziaristul a apreciat ca subiectele au fost furate fie direct de la Serviciul National de Evaluare si Examinare, fie de la inspectoratele scolare, unde au ajuns inca de sambata, sub paza Jandarmeriei.
Procurorii fac ancheta
Procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti fac cercetari, sub acuzatia de sustragere si distrugere de inscrisuri, in legatura cu divulgarea subiectelor de bacalaureat pentru limba si literatura romana, dosarul penal intocmit fiind, momentan, cu autor necunoscut. La ancheta declansata, ieri, participa politisti din cadrul Sectiei 3, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, potrivit unor surse judiciare. Cercetarile vizeaza identificarea si audierea tuturor persoanelor care au avut competente in manipularea subiectelor si a raspunsurilor. Astfel, verificarile vor avea in vedere persoanele care au redactat subiectele si raspunsurile, tiparirea lor, anveloparea si sigilarea. Totodata, vor fi identificati si audiati membrii comisiei care a redactat raspunsurile. Anchetatorii au ridicat, ieri, din sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, trei unitati de calculator sigilate. Acestia au refuzat sa dea detalii privind ancheta, spunand doar ca in prezent nu au vreun suspect si ca mai multi angajati ai SNEE au dat declaratii utile anchetei.
Totodata, anchetatorii intentioneaza sa solicite listele convorbirilor telefonice de la operatorii de telefonie mobila si fixa, pentru a se stabili daca subiectele ar fi putut fi dictate prin telefon de catre vreun membru al comisiei de specialitate.
Subiecte de schimb
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a anuntat, ieri, ca toate subiectele pentru urmatoarele probe ale examenului de bacalaureat vor fi schimbate. Hardau a declarat ca a luat aceasta masura pentru a-i proteja pe elevii care participa la examenul national, dupa incidentul in care subiectele de la proba de limba si literatura romana au ajuns la un ziarist de la cotidianul Gandul. "Refacem toate subiectele pentru celelalte probe. Am luat astazi (luni - n.r.) hotararea. Am organizat totul astazi, impreuna cu Serviciul National de Examinare si Evaluare (SNEE), vom reface toate subiectele, ca sa existe credibilitate", a declarat ministrul Educatiei. El a mai spus ca modalitatea in care sunt transmise in teritoriu subiectele va ramane secreta, asa cum s-a intamplat si in noaptea de duminica spre luni, pentru proba de limba si literatura romana. "Sunt anumite etape in organizarea examenelor nationale care pot ramane secrete, intrucat vizeaza securitatea testelor", a adaugat ministrul Educatiei.
Hardau nu comenteaza
Ministrul a evitat sa dea detalii despre mersul anchetei desfasurate ieri la sediul SNEE, precizand ca din punctul lui de vedere subiectele la limba si literatura romana au fost corect pastrate pentru a fi secrete pana la ora examenului. "Subiectele la limba si literatura romana au fost terminate in ziua de 12 iunie, cu cinci zile inainte de data de 17, au fost depozitate si sigilate. Transportul a fost in siguranta, totul a fost OK", a declarat ministrul Hardau.
Intrebat de jurnalisti despre detalii ale anchetei, acesta a refuzat sa dea informatii, spunand ca in prezent nimeni nu este anchetat, ci "se fac verificari". Ministrul a precizat totusi ca exista doua persoane care ar fi putut avea acces la respectivele subiecte, precum si directorul si directorul adjunct al SNEE care erau datori sa le verifice. "Nu fac nici o afirmatie, este ancheta Politiei, iar orice informatie pe care as spune-o public ar dauna investigatiei", a spus Hardau.
Totusi ministrul a confirmat faptul ca una dintre persoanele care au avut acces la subiecte este un fost consilier al ministrului Mircea Miclea, Marilena Lazar.
El nu a raspuns totusi intrebarilor jurnalistilor care doreau ca ministrul sa confirme existenta unei relatii de rudenie intre Marilena Lazar si jurnalistul care a intrat in posesia subiectelor la examen, Melania Vergu. "Marilena Lazar este unul dintre inspectorii care au luat subiectele, dar nu stiu cu cine este ruda. Nu scrie in fisa dansei cu cine este ruda. A fost intr-adevar consilier al ministrului Miclea, dar nu stiu pe ce probleme", a declarat ministrul Hardau.
Ministrul multumit
Acesta a tinut totusi sa precizeze ca pana in prezent examenul de bacalaureat s-a desfasurat in conditii normale. "Va rog sa remarcati faptul ca azi (luni - n.r.) bacul la romana s-a desfasurat in conditii corespunzatoare. Participantii nici nu au stiu ca au fost alte subiecte sau ca s-a intamplat ceva, ceea ce arata ca in situatii exceptionale subiectele au ajuns in siguranta in cele mai indeparate regiuni", a mai spus ministrul Hardau.
Acesta a refuzat sa dea detalii despre modul in care peste noapte noile subiecte au fost transmise inspectoratelor scolare din teritoriu si s-a limitat la a sublinia faptul ca operatiunea s-a desfasurat in conditii de maxima siguranta. "Metoda a functionat, dar ne rezervam dreptul de a o schimba oricand consideram", a mai spus ministrul intrebat daca pentru urmatoarele probe subiectele vor fi transmise in teritoriu prin aceleasi mijloace folosite in noaptea de duminica spre luni.
Pe de alta parte, ministrul Hardau a anuntat ca in doua zile va avea rezultatele anchetei administrative privind incidentul de la testele nationale atunci cand un alt jurnalist a reusit sa intre in posesia subiectelor si a baremelor pentru examen.
Examenul a fost corect
Cea mai mare parte a elevilor bucuresteni, dar si parintii acestora sunt convinsi ca prima proba scrisa a bacalaureatului s-a desfasurat corect, desi un jurnalist a reusit sa obtina variantele subiectelor cu mai putin de 12 ore inaintea inceperii examenului, ulterior acestea fiind inlocuite. Majoritatea elevilor care au sustinut, ieri, in Capitala, prima proba scrisa la bacalaureat au considerat ca aceasta s-a desfasurat corect, ei neavand cunostinta despre posibilitatea ca unii dintre colegii lor sa fi facut rost de subiecte inaintea examenului. Multi dintre cei care tocmai sustinusera proba nu stiau nici ca subiectele fusesera schimbate din cauza fraudei depistate, iar unii aflasera despre aceasta situatie de la membrii comisiilor de supraveghere. Unii dintre elevi au afirmat ca au gasit anunturi pe internet prin care se ofereau, contra unor sume de bani, variantele cu subiectele la proba de limba si literatura romana. Contactati de catre unii candidati, cei care postasera anuntul nu au putut da nici o informatie despre subiecte. La cateva licee din Capitala, parintii isi asteptau copiii sa iasa de la examen, convinsi ca examenul a fost corect.
Incidente la bac'
Trei elevi din Arad au intarziat cateva ore la prima proba a scrisa a bacalaureatului, dar pentru ca aveau motive intemeiate, astfel ca au fost examinati separat. Examenul lor a inceput ieri de la ora 13.00, folosindu-se subiectele de rezerva. Conform inspectorului general scolar Marius Gondor, unul dintre elevi a avut o problema de natura medicala, iar ceilalti doi nu au putut ajunge la timp din cauza intarzierii mijloacelor de transport public, ei fiind din alta localitate. Conducerea Inspectoratului Scolar Arad a considerat motivele intarzierilor ca fiind intemeiate si a cerut Ministerului Educatiei sa li se permita celor trei candidati sa sustina examenul de la ora 13.00, apelandu-se la subiectele de rezerva, fapt aprobat.
La Constanta, o eleva a avut nevoie de ingrijire medicala pentru ca i s-a facut rau in timpul probei scrise de limba si literatura romana a bacalaureatului, iar mai multi elevi au suferit atacuri de panica speriati ca nu vor reusi sa se incadreze in timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor. In timpul examenului, unei eleve de la centrul de examen din Mangalia i s-a facut rau si a primit asistenta medicala, iar dupa ce si-a revenit a continuat proba, comisia de examen aproband prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor. Alti elevi au suferit atacuri de panica dupa ce au constatat ca nu se incadreaza in timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor si, in functie de situatie, liceeni cu astfel de probleme au primit aprobarea de prelungire a timpului de examen.
Examenul de bac' s-a terminat mai repede pentru doi elevi din judetul Dambovita, care au fost eliminati din examen, dupa ce au fost prinsi incercand sa copieze la proba de limba si literatura romana.
Boc: "Hardau e competent!"
Democratii tin cu dintii de ministrul PD al Educatiei, Mihail Hardau, desi sistemul pe care acesta il gestioneaza este la a doua gafa monumentala, in decurs de o luna. Liderul pedistilor Emil Boc a asigurat ieri pe toata lumea ca Hardau nu pleaca nicaieri, ba chiar "este competent". Intrebat daca acesta mai poate fi considerat competent, dupa al doilea caz succesiv in care subiectele de examen au fost facute publice, Boc a raspuns fara sa clipeasca: "Da, e competent". Liderul democratilor a anuntat ca Hardau a fost prezent la sedinta Biroului Permanent al partidului, de ieri, unde a prezentat situatia examenelor de bacalaureat, asa cum o vede el. Desi are un ministru care a picat a doua oara examenul de competenta, Boc a gasit de cuviinta sa dea solutii de rezolvare a crizei create chiar de ministrul sau: sa se faca verificari, iar cei care au incalcat legea prin distribuirea subiectelor de la examenul de bacalaureat sa raspunda penal, administrativ sau disciplinar, potrivit competentelor. "Exista un Serviciu de examinare care se ocupa de redactarea subiectelor, care e un organism independent pe langa MEC si va trebui sa vedem, dupa ce se va termina acest concurs, unde exista disfunctionalitati in sistem", a mai spus Boc, adaugand senin ca, pana una alta, "sistemul merge mai departe".
Tariceanu nu se pronunta
Nici premierul Calin Popescu Tariceanu nu a sarit sa ii ceara explicatii ministrului Educatiei, pentru ca nu vrea sa se "pripeasca". Pentru premier nu era foarte clar ieri nici daca subiectele au fost cumparate. Semnalele, insa, privind "posibila" comercializare a subiectelor l-au ingrijorat. "Am auzit despre aceste lucruri si va trebui sa primesc o informare detaliata, nu vreau sa iau o atitudine pripita in aceasta chestiune, dar sigur ca, daca semnalele date se confirma, este un lucru care as spune ca este mai mult decat ingrijorator", a spus Tariceanu, la iesirea de la sedinta conducerii PNL.
Reguli de prisos
Potrivit metodologiei, subiectele de examen sunt elaborate cu mai mult timp in urma, apoi cu doua zile inainte de examen sunt trimise, sub paza, la inspectoratele scolare judetene si la cel al municipiului Bucuresti. Sefii inspectoratelor scolare judetene au confirmat, sambata seara, ca plicurile cu primele subiecte pentru proba scrisa de limba si literatura romana, au ajuns in teritoriu intacte. Subiectele si baremele au fost transmise in teritoriu sambata, inspectorii scolari din fiecare judet primind documentele. Ei au fost insotiti pana la destinatie de jandarmi, politia informand ca nu a fost raportat nici un incident. Verificarile efectuate de politisti la MEdC, impreuna cu oficialii acestei institutii, au evidenttiat faptul ca documentele prezentate de catre ziarist "reprezinta de fapt raspunsurile de la primul subiect al fiecareia dintre cele trei variante de examen".
Scandalul testelor nationale
Cu doar 48 de ore inainte de prima proba a testelor nationale, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEd.C) a fost zguduit din temelii, dupa ce un alt ziarist, se data aceasta de la "Adevarul", a obtinut subiectele la istorie. Pe scurt, cu doua zile inainte de testele nationale, Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) a distribuit reprezentantilor inspectoratelor scolare judetene plicurile sigilate cu variantele de subiecte pentru toate disciplinele de examen - limba romana, limba materna, matematica, istorie si geografie. Jurnalistul a reusit sa intre in minister, impreuna cu mama sa, fara a fi legitimati, si au obtinut de la comisia de istorie plicurile cu subiectele de la aceasta disciplina, prezentandu-se ca fiind delegati ai judetului Dambovita. Faptul a fost constatat de catre conducerea MEdC cateva ore mai tarziu, atunci cand delegatii reali ai judetului Dambovita au solicitat plicurile cu subiectele de istorie. Dupa ce a iesit din starea de stupefactie, conducerea ministerului a sesizat Politia, ministrul Mihail Hardau a declansat si el o ancheta, iar in aceeasi zi l-a demis pe Adrian Stoica, sefului SNEE, care a reusit sa-si dea demisia cu putin inainte de demitere. Premierul a demis-o si pe Paloma Petrescu, secretarul de stat ce raspundea de teste, decizia lui Tariceanu nascand inca o divergenta intre PNL si PD, despre fostul oficial al MEdC sustinandu-se ca este o apropiata a presedintelui Traian Basescu.
Cum era de asteptat, cei mai multi parinti bucuresteni au pus la indoiala, dupa acest scandal, corectitudinea derularii testelor nationale, in ciuda incercarilor ministrului Educatiei de a-i convinge pe elevi si familiile lor ca examenul urma sa se desfasoare in deplina siguranta pentru ei. Subiectele la materia respectiva au fost schimbate de minister.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.