Romania a recuperat in ultima perioada o parte a intarzierilor semnalate in agricultura si dezvoltare rurala, insa trebuie sa dezvolte structurile administrative pentru a nu pierde dupa aderare fonduri europene, a declarat fostul comisar european pen
Romania a recuperat in ultima perioada o parte a intarzierilor semnalate in agricultura si dezvoltare rurala, insa trebuie sa dezvolte structurile administrative pentru a nu pierde dupa aderare fonduri europene, a declarat fostul comisar european pentru Agricultura, Franz Fischler. "Criticile mele din trecut au fost de folos pentru Romania. In ultima perioada au fost recuperate intarzierile de anul trecut, in special in ceea ce priveste Programul Sapard", a declarat Fischler, ieri, la Bucuresti, intr-o conferinta din cadrul proiectului de infratire institutionala "Consolidarea capacitatii MAPDR de a elabora politici agricole". Romania a avut parte de multe si aspre critici din partea lui Fischler, pe vremea cand acesta era comisar european. Fischler a afirmat in octombrie 2004 ca fermele romanesti sunt cu mult in urma celor din Austria, tara sa natala, lasand sa se inteleaga ca intre majoritatea fermelor din Romania si cele din Austria este o diferenta de circa 50 de ani. Fostul oficial comunitar a atras atentia ca, pentru ca agricultura sa mearga bine, este nevoie ca fermierii sa se organizeze in asociatii si sa coopereze; acest secor sa fie restructurat, unde se manifesta nevoia de investitii nu numai in utilaje si cladiri, ci si in formare si consiliere. In prezent, Fischler apreciaza ca Romania trebuie sa continue eforturile pentru dezvoltarea structurilor administrative, in principal a celor care vizeaza managementul interventiilor pe piata, Agentiile de Plati si exportul, astfel incat in momentul aderarii standardele cerute de UE sa poata fi indeplinite. Fischler a evitat sa dea un raspuns transant daca Romania este pregatita sa adere la UE, din punct de vedere al agriculturii, dar "se observa schimbarea". La randul sau, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a precizat ca Romania a facut multe progrese, dar considera ca in mod sigur aderarea va ridica o serie de probleme atat pentru pentru fermieri, cat si pentru autoritatile romane, iar printre acestea se va numara efectuarea platilor catre agricultori. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.