O afacere de aproape un milion de euro a fost data pe mana unui SRL de apartament. Luna viitoare, in zilele de 29 si 30 iulie, pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta, va avea loc "RoIAS 2006", cel mai mare show aerian international
O afacere de aproape un milion de euro a fost data pe mana unui SRL de apartament. Luna viitoare, in zilele de 29 si 30 iulie, pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta, va avea loc "RoIAS 2006", cel mai mare show aerian international organizat in ultimii cinci ani in Romania. Printr-o licitatie, care nu a fost mediatizata prea mult, toate serviciile de cazare, transport, hranire, organizarea de evenimente si excursii, tiparirea si vanzarea de bilete, promovarea evenimentului, amenajarea spatiilor expozitionale, amenajarea spatiilor de parcare etc au fost date unei firme infiintata in urma cu aproape trei luni si care nu a mai organizat niciodata un eveniment de o asemenea amploare. Mitingul aerian de la Kogalniceanu face parte din seria de manifestari organizate anul acesta cu prilejul sarbatoririi Centenarului Aeronautic - Traian Vuia 1906-2006.
3,5 milioane de lei pentru show-ul aerian
Prin Hotararea de Guvern nr. 244/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 203 din 6 martie 2006, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor si Locuintei si Ministerul Administratiei si Internelor au fost desemnate ca institutii organizatoare ale RoIAS 2006. Pentru acest miting, Guvernul a alocat suma de 3.500.000 de lei, la care se adauga si banii proveniti din sponsorizari. Ministrul apararii nationale si seful Statului Major al Fortelor Aeriene au semnat si trimis mai multe scrisori de sponsorizare catre firme si companii din tara si strainatate. Cu toate ca prin hotararea de Guvern se mentioneaza clar cine sunt organizatorii mitingului aerian, cei din Statul Major al Fortelor Aeriene au hotarat ca ar fi mai bine sa dea banii publici unui SRL si acesta sa se ocupe de cele mai importante aspecte ale organizarii show-ului aerian.
Licitatii dubioase
In acest sens, pe 9 martie 2006, Statul Major al Fortelor Aeriene a anuntat organizarea unei licitatii publice. Se dorea semnarea unui contract de achizitie privind "servicii de promovare, publicitate si sprijin logistic ale Spectacolului Aerian RoIAS-2006". Perioada pentru care urmau sa fie prestate serviciile: 15.04.2006 - 15.08.2006. Numai ca, din cauza modului in care a fost promovata aceasta licitatie, nu s-a inscris nimeni la ea. Cei din aviatia militara au anuntat o noua licitatie, dar in aceleasi conditii de promovare a ei in Monitorul Oficial si undeva bine ascunsa pe pagina de Internet a Statului Major al Fortelor Aeriene. Se explica de ce marile firme specializate in organizarea de evenimente si servicii turistice nu au aflat de faptul ca cei din aviatia militara desemnati sa organizeze mitingul aviatic doresc externalizarea celor mai costisitoare servicii pentru acest eveniment.
Intre timp, la Oficiul National al Registrului Comertului se inregistra o noua firma, UNITED PROJECTS SRL. Pana aici nimic anormal. Numai ca, proaspata societate, avand sediul in str. Spatarului nr. 17, etj.2, apt.3 sector 2, Bucuresti avea sa castige in scurt timp contractul cu armata de peste 3.000.000 de lei noi. Firma are trei actionari persoane fizice, Constantin Druica, Alexandru Bogdan Hasan si Bogdan Dumitrescu si un capital social de 2000 de lei noi. Obiectul principal de activitate este publicitatea.
Arajamente intre firmele declarate castigatoare
Pe data de 2 mai 2006 cei din aviatia militara au anuntat reluarea licitatiei. De aceasta data apar cinci firme interesate care cumpara caietul de sarcini, dar la licitatie participa doar doua: proaspata UNITED PROJECTS SRL si firma GMP Advertising SRL, firma detinuta de Felix Constantin Tataru. In aceste conditii, pe 12 iunie, Statul Major al Fortelor Aeriene a dezvaluit castigatorii licitatiei pentru serviciile de cazare, transport, hranire, organizarea de evenimente si excursii, tiparirea si vanzarea de bilete, promovarea evenimentului, amenajarea spatiilor expozitionale, amenajarea spatiilor de parcare etc necesare organizarii RoIAS 2006.
Au participat doua firme la licitatie si au castigat ambele cu mentiunea ca UNITED PROJECTS SRL este lider de asociatie conform contractului de asociere cu GMP Advertising SRL, cealalta firma participanta la licitatie. Ambele firme au ca obiect principal de activitate publicitatea, iar despre UNITED PROJECTS SRL nu am auzit si nici nu credem ca a avut timp sa isi dovedeasca si calitatile de prestatoare de servicii turistice. Culmea e ca majoritatea celor din strainatate care doresc sa participe la RoIAS 2006 suna la secretariatul mitingului care functioneaza la Statul Major al Fortelor Aeriene de unde sunt redirectionati catre firma UNITED PROJECTS SRL.
Sute de avioane
Pana in prezent, la RoIAS 2006 si-au confirmat participarea Austria, Germania, Grecia, Macedonia, Olanda, Serbia si Muntenegru, Spania si Suedia. De asemenea, si-au mai anuntat prezenta trei formatii de acrobatie aeriana: PC-7 DEMO TEAM (Elvetia); FRECCE TRICOLORI (Italia) si TURKISH STARS (Turcia).
Publicul va putea urmari in expozitia care va fi organizata pe pista Aeroportului de la Kogalniceanu si in evolutii aeriene urmatoarele aeronave romanesti: 12 aeronave MiG-21 Lancer (10 in zbor, doua in expozitie), patru avioane L-39 Albatros (trei in zbor si unul in expozitie), cinci aeronave IAR-99 Soim (patru in zbor si unul in expozitie), o aeronava C-130 Hercules (evolutie aeriana), doua avioane AN-26 (evolutie aeriana), cinci avioane IAK-52 (patru in zbor si unul in expozitie), zece elicoptere IAR-330 SOCAT (noua in zbor si unul in expozitie) si patru elicoptere IAR-316 Allouette (trei in zbor si unul in expozitie).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.